Welcome to The Village is het festival van diversiteit, van ontdekkingen en van zowel nationaal als internationaal talent. Als afsluiter van de diverse reeks headliners van deze editie, waaronder Cody Chesnutt, Franz Ferdinand en DMA's, is het op zondagavond aan de ex-Opgezwolle rappers Rico & Sticks de taak om het weekend af te sluiten op hoofdpodium Bontebok. Toen de twee hiphop helden in 2015 besloten om na jaren weer samen het podium te betreden, waren de #OpgezwolleTotNu-shows al snel uitverkocht. Dat ze er een feest van maken, is dus wel duidelijk. Maar past het wel op Welcome to the Village?

Wanneer het duo Rico & Sticks, een kwartier later dan gepland, het podium op springt, is het afgeladen op het veld van podium Bontebok. De heren doen hun best om vol enthousiasme van start te gaan, maar het publiek lijkt nog even te moeten wennen aan de Nederlandstalige hiphop sensatie. Het optreden is vlak, onverstaanbaar en bevat weinig variatie. Wanneer Rico het publiek zijn bevelen geeft om mee te klappen, toont maar éénderde hiervan ook daadwerkelijk interesse. Terwijl de eerste festivalgangers teleurgesteld aanstalten maken om het terrein te verlaten, zet het duo onaangedaan door. Mét resultaat, want na een half uur lijkt de sfeer er eindelijk goed in te zitten.

Of het nou komt door de nieuwe biertjes, of door de daadwerkelijke verbetering van de performance, Rico & Sticks pakken iedere feestganger in. De grotendeels simpele teksten worden fervent mee geschreeuwd. Voor de aandachtige luisteraars komen er sporadisch maatschappijkritische teksten voorbij en ook in de beats beginnen we eindelijk afwisseling te horen. De moves van Rico krijgen iedereen in beweging en dat de regen ondertussen met bakken uit de hemel valt, is tot daar aan toe.

Een veld vol poncho’s en paraplu’s, terwijl de Nederlandstalige net-niet-rijmende teksten het terrein over waaien, is misschien het beeld wat je zou verwachten bij Welcome to The Village. Daarnaast valt Rico & Sticks zeker niet in het meest getalenteerde, meest muzikale of meest originele rijtje van alle acts die dit weekend te zien waren. Het rappersduo voelt onwennig en stelt de liefhebbers voor muzikale inhoud teleur. Desalniettemin, Rico & Sticks beloofde ons een feestje, ter ere van het vijfjarig bestaan van het mooiste kleine dorp van Nederland. En dat feest is er zeker wel.

'Rico & Sticks beloofde ons een feestje en dat feest is er zeker wel'