Terschelling staat de komende week volledig in het teken van Oerol. Theater, zang, dans en straattheater. Daarnaast pakt het festival ook weer uit met interessante bands en muzikanten op podia op de Betonning, Westerkeyn en tal van andere podia op het Friese Waddeneiland. Nog geen keuze kunnen maken over wat je wilt zien tijdens het Oerol 2019? ‘Laat je verrassen’ is voor jou te vrijblijvend? 3VOOR12/Friesland hoofdredacteur Theo van der Veer zet zijn muzikale tips op een rijtje.

Chantal Acda - Pūwawau

Dagelijks (16:00 en 18:00 uur, Bos LU plak)

Op Oerol presenteert de Vlaams-Nederlandse Chantal Acda het stuk Pūwawau, een elektro-akoestische muziektheatervoorstelling. In het stuk gaat Acda op zoek naar universele factoren die stemmen verbinden of beïnvloeden. Het woord Pūwawau komt uit het Maori en wordt in het Engels vertaald als 'spirit voices heard in running water'. De teksten bij dit stuk schreef ze samen met de bekende Vlaamse acteur en regiseur Josse de Pauw, en voor de muziek deed ze een beroep op de IJslandse componist Valgeir Sigurdsson. Pūwawau kwam tot stand in samenwerking met Explore the North, alwaar het stuk in november ook officieel in première zal gaan.

Secret Garden Sessions

Dagelijks (16:00 en 18:30 uur Zelfpluktuin Groenhof)

Onder de noemer Secret Garden Sessions presenteert Oerol, in de Zelfpluktuin tussen Hoorn en Oosterend, een bijzondere serie neo-klassieke concerten. Artiesten als Ruben Hein, Marieke Jager, Matteo Myderwyk en Martin Kohlsted verzorgen enkele concerten om even bij tot rust te komen. Even weg van alle festivalhectiek. Gewoon zitten, luisteren en genieten.

Romperayo

Zaterdag 15 juni (20:00 uur, Westerkeyn )

Het Colombiaanse Romperayo is speelde al eerder in Nederland, maar doet dit jaar ook Terschelling aan. De band maakt een prettig gestoorde en hedendaagse versie van cumbia en andere tropische ritmes. De psychedelische, maar dansbare muziek zal op naar alle waarschijnlijkheid bijdragen aan de feestvreugde op Oerol. De band maakt deel uit van een nieuwe Colombiaanse stroming waarvan ook (hier wel bekende) artiesten als Meridian Brothers en Los Pirañas deel uit maken. Terschelling verandert voor even in een tropisch eiland, let maar op!

Aafke Romeijn

Maandag 17 juni (17:00 uur, Betonning)

Aafke Romeijn heeft een nieuwe plaat uit. De uitgesproken zangeres en columnist maakte met M haar vierde volwaardige langspeler. Hoewel Romeijn op haar debuut album Stella Must Die nog in het Engels zong, is de geboren Gelderse tegenwoordig een van de vaandeldragers van het betere Nederlandstalig lied. Naast eigen nummers, waaronder een duet met Spinvis genaamd Ameland, bevat M ook een bloedstollend mooie cover van het Vlaamse Noordkaap: Een Heel Klein Beetje Oorlog. Luister en huiver met Aafke Romeijn op Oerol, het gaat mooi worden!

Memo Pimiento Electric Orchestra

Zaterdag 22 juni (19:00 uur, de Betonning)

Memo Pimiento Electric Orchestra is een tropische verrassing uit Brussel en het is de band rondom Memo Pimiento, een in Mexico geboren muzikant. De liefde zorgde ervoor dat hij grotendeels in Belgie te vinden is. Met Memo Pimiento Electric Orchestra maakt Pimiento een aanstelijke en dansbare mix van Zuid- en Midden-Amerikaanse muzikale stromingen, zoals cumbia en mariachi, maar ook synth-wave en electronica. Het belooft een dolle en gezellige boel te worden met Memo Pimiento Electric Orchestra!

INFORMATIE

Oerol vindt plaats op Terschelling, van vrijdag 14 t/m zondag 23 juli. Er zijn nog kaarten te koop op de site van het festival of aan de kassa op het eiland. Bekijk hier het programma voor het komende week (per dag).

OEROL 2019 Spotify lijst