De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, deze week geven wij van 3VOOR12/Friesland daar er een eigenzinnige draai aan. Wat doet het verblijf op Terschelling met de Friese artiesten? Is het waar wat ze zeggen, dat je 'op de eilanden' een heel ander mens bent? Wat doet het Wad met u? Kortom, wie bent u op Oerol?

1. Hoe oud voelt u zich?
"Ik ben 47, dus ehh... Lastig, je voelt je altijd iets jonger denk ik."

2. Wat is uw belangrijkste eigenschap?
"Het eerste wat mij te binnen schiet is geduld."

3. Wat is uw grootste prestatie?
"Prestatie, ehh... Ja... Oerol 2018."

4. Wat is uw passie?
"Mijn passie is dingen die niet direct zichtbaar zijn boven water te halen. Mensen willen vaak graag simpele antwoorden, maar zo simpel is het niet. Mijn voorstelling gaat over hoe je iets wat moeilijk ligt uit kan leggen."

5. Wat is uw gelukkigste moment op Terschelling?
"Gisteren bij de binnenkomst, dat je ziet dat mensen er zin in hebben."

6. Welke gebeurtenis kan u blij maken?
"Van alles wat. We hebben een zoon van zes en die gaat al naar school en zo. Dan zit hij met als z'n vriendjes en die hebben allemaal verschillende talen ook. Dat komt ook in mijn voorstelling naar voren, dan zie je dat al die verschillende mensen samenkomen, dat vind ik fantastisch."

CV Nyk de Vries

Schrijver en muzikant. Op Oerol speelde hij het stuk Tongen. De Vries bracht bracht tot nog toe acht boeken uit, waarvan Renger (2016) het meest recente is. Daarnaast was/is hij zanger van de The Amp dat incidenteel weer optreedt en speelde hij in The Negroes (1998-2002), de begeleidingsband van Meindert Talma.

7. Wie is uw favoriete schrijver?
"Ehh, ja... dat zijn er best wel wat. Lange tijd was dat Paul Auster, die hele mooie inginieuze boeken maakte, maar nu... Ik heb niet echt een. Ja, Albert Camus, dat vind ik ook fantastisch, de Vreemdeling."

8. Wie is uw favoriete componist?
"Ik had een lange tijd geen Radiohead meer gehoord, en toen hoorde ik laatst weer die plaat, Kid A, dat vond ik wel heel fantastisch."

9. Op welk waddeneiland had u graag willen wonen?
"Terschelling, Skylge!"

10. Bent u vatbaar voor narcistische trekjes?
"Ja, zeker weten!"

11. Welke karaktertrek vindt u het meest irritant van uzelf?
"Ja, ehh... Ik ben wel een beetje betweterig, denk ik."

12. Welke karaktertrek vindt u het meest irritant bij anderen?
"Haast, te haastig zijn."

13. Wie is uw grote held?
"Ja, ehh... Nou, ik ben een groot filmliefhebber en zo iemand als Paul Verhoeven of zo, die beeld, geluid en tekst combineert, dat vind ik wel echt fascinerend."

14. Waar hebt u spijt van?
"Spijt... Ja, ik heb wel spijt van dingen gehad, maar op een gegeven moment merk je dat je ook weer leert. Dat heb je ook gewoon nodig, dus eigenlijk heb ik nergens spijt van."

15. Welk talent zou u het liefst bezitten?
"Ik kan wel een beetje musiceren, maar echt virtuoos musiceren, dat is wel echt fantastisch denk ik."

16. Welke verleiding hebt u op Oerol niet kunnen weerstaan?
"Nou, haha... Dat zijn de simpele dingen vaak, hè? Ik had gisteren een blik knakworsten gekocht en die heb ik helemaal leeggegeten."

17. Wat is uw gemoedstoestand?
"Nou, dat is behoorlijk oké."

18. Wie of wat ontroert u?
"Ik ben wel sentimenteel aangelegd, vaak bij films en zo."

19. Wat is u grootste bezit?
"Mijn grootste bezit... Dat zijn de mensen op mij heen, mijn gezin en mijn familie... én mijn vrienden."

20. Wat is uw lijfspreuk?
"Ik heb een bundel gemaakt met ultrakorte verhalen en die bundel heet De dingen gebeuren omdat ze rijmen, dat vind ik wel een aardige. Maar de laatste zin van die bundel is: Toeval is de smeerolie van de verbeelding."