De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, deze week geven wij van 3VOOR12/Friesland daar er een eigenzinnige draai aan. Wat doet het verblijf op Terschelling met de Friese artiesten? Is het waar wat ze zeggen, dat je 'op de eilanden' een heel ander mens bent? Wat doet het Wad met u? Kortom, wie bent u op Oerol?

1. Hoe oud voelt u zich?
Adriaan: "Ehh... vierentwintig. Ik voel me gewoon heel jong nog. Weet je, ik ben me daar niet zo bewust van."
Douwe: "Mijn eigen leeftijd, drieëndertig is dat. Ik voel mij wel aardig leeftijdssync de laatste tijd. Dat is een fijn gevoel."

2. Wat is uw belangrijkste eigenschap?
Adriaan over Douwe: "Hij is heel erg bewust van wat hij maakt. Wat daaruit komt, dat het artistiek en creatief verantwoord is, is de bron zeg maar."
Douwe over Adriaan: "Hij is een stabiele boy, creatief ook. Hij heeft de zaakjes goed voor elkaar. We vullen elkaar goed aan. In sommige dingen is de ene beter en in sommige dingen de ander. Dat heft elkaar wel op."

3. Wat is uw grootste prestatie?
Douwe: "Ik ben er wel trots op wat we Heksenhamer in vijf jaar neer hebben gezet. We mogen op festivals terugkomen en we zijn een publiek aan het opbouwen. Daarnaast kunnen we er van bestaan. Dat we samen iets aan het opbouwen zijn voelt gewoon heel goed."
Adriaan: "Dat we daar van kunnen rondkomen, vind ik wel een heel  belangrijk. Het geeft veel ruimte om dingen te maken."

4. Wat is uw passie?
Douwe: "Spelen en schrijven. Spelen in de breedste zin van het woord. Dat is voor mij de meest relaxte manier om in het leven te staan. Dat je kunt spelen als een kind, maar dat je als volwassene ook kunt spelen. De homo ludens hebben ze het dan wel over, dat is een zorgeloze staat. Dat je de kaders los kunt laten en dat je dingen doet die je anders niet kunt doen. De spanning van het normale leven is er dan even niet. Ik zit dan in een hele andere wereld, waar de regels anders zijn. Je mag het zelf bepalen. Als je het dan in het midden houdt of het echt is of niet, dan weet je het zelf ook niet meer en dan ben je vrij."

5. Wat is uw gelukkigste moment op Terschelling?
Adriaan: "When we are counting the money, hahaha. Dat is echt leuk: zwemmen in het geld."

6. Welke gebeurtenis kan u blij maken?
Adriaan: "Na een lekkere dag werken met de fiets van West naar Midsland. Och jonge, dat prachtige eiland. Ook dat is leuk en fijn."
Douwe: "We komen allemaal weer mensen tegen die we ieder jaar weer tegen komen in de zomer. Die we anders niet echt zien, theatermakers en mensen die altijd op de festivals komen. Dat is iedere avond weer heel gezellig."

CV Douwe Dijkstra en Adriaan Groffen

Theatermaker en muzikant. Ze maken deel uit van het kunstenaarscollectief Heksenhamer en maken muziektheater als Douwe Dijkstra en de sneue vertoning. Op Oerol spelen zij het stuk Skeve Hindoe en het geheim van de zeven chakra's.

7. Wie is uw favoriete schrijver?
Adriaan: "Dat weet ik niet. Ik lees daar te weinig boeken voor."
Douwe: "Favoriete schrijver... poeh... Daar moet ik even over nadenken. Er zijn wel boeken waar ik echt heel erg van onder de indruk ben... Ja, de Bijbel ben ik nu weer aan het lezen. Nou, die Matteüs die kan er ook wat van. Ik had hem in huis en ik dacht op een avond voor het slapen gaan: 'Ik wil weer eens even die oude Gereformeerde nachtrust. Zal ik eens even kijken wat het oude testament mij te bieden heeft.' Dat kan wel even fijn slapen."

8. Wie is uw favoriete componist?
Douwe: "In de lange lijn is dat toch wel Kanye West. Een hele interessante artiest, een kunstenaar. Ik blijf hem nog altijd volgen."
Adriaan: "Ik heb niet een. Het wordt bij mij bepaald door een gevoel. Er zijn een paar bandjes die ik momenteel leuk vind. Die volg ik dan en dan ben ik ook wel benieuwd naar wat voor nieuwe dingen ze dan weer maken. Maar niet echt een iemand."

9. Op welk waddeneiland had u graag willen wonen?
Douwe: "Ik heb niet zoveel ervaring met de anderen, maar het bevalt me op Terschelling altijd beregoed."
Adriaan: "Ja, dat denk ik ook. Ik zou niet zo heel snel op een eiland willen wonen, maar als ik zou moeten kiezen, dan Terschelling. Waarom? Omdat ik het ken."

10. Bent u vatbaar voor narcistische trekjes?
Adriaan: "Zodra je er voor kiest om op een podium te gaan staan, dan vind je het leuk om die aandacht te krijgen."
Douwe: "Je hebt natuurlijk twee soorten narcisme: de ziekelijke vorm en de milde vorm, waarvan de mensen zeggen: 'Dit is een beetje narcistisch'."
Adriaan: "Wanneer je dat over iemand zegt heeft dat een negative landing. Maar ik denk dat je ook wel een een beetje narcistisch moet zijn om jezelf voor schut te kunnen zetten."
Douwe: "Maar wanneer jezelf voor gek durft te zetten, dan is het volgens mij ook geen narcisme meer, want anders kun je dat ook niet hebben."
Adriaan: "Dan hebben we het dus niet over narcisme, maar over wat anders..."
Douwe: "Dat is ook een ingewikkelde vraag, zeg. Natuurlijk is het wel zo dat je op een podium gaat staan, maar dat kan ook zijn omdat je vroeger geen aandacht kreeg, of omdat je geleerd hebt dat het echt leuk is."

11. Welke karaktertrek vindt u het meest irritant van uzelf?
Adriaan: "Ik kan niet zo goed tegen suiker, dan word ik heel irritant. Toevallig zuip ik tijdens de voorstelling elke dag een fles cola leeg, dus mijn suikerlevel is wel aardig op pijl."
Douwe: "Doordat het altijd een pestbende bij mij is, is het een hele opgave om de kamer uit te komen in de ochtend. Omdat ik niks meer kan vinden. Ik kan in vijf seconden iets kwijtraken."

12. Welke karaktertrek vindt u het meest irritant bij anderen?
Douwe: "Dat ben ik wel anders gaan zien, want wanneer jij je aan iemand irriteert dan is dat eigenlijk omdat je jaloers bent. Ik had laatst ook en zinnetje bedacht:  'Ik leer omdat ik me irriteer aan jou'. En dat is eigenlijk de strekking."
Adriaan: "Ik vind het vervelend dat mensen niet oprecht zijn, dan wordt het een soort van gimmick en daar hou ik niet zo van."

13. Wie is uw grote held?
Douwe: "Jezus Christus."
Adriaan: "Voor mij Batman."
Douwe: "Rambo hebben we het ook veel over. Dat is ook een grote inspirator voor Het Vaticaan. Hier hebben we hem ook weer in de voorstelling."

14. Waar hebt u spijt van?
Adriaan: "Ik heb daar ook niet zoveel moeite mee, want alles is oké. Ik heb nog niet het gevoel gehad van, nu moet ik op de rem trappen want nu wordt het gevaarlijk."

15. Welk talent zou u het liefst bezitten?
Douwe: "Ik zou wel wat relaxter willen zijn. Dat zou ik wel chill vinden. Ik ben wel relaxed, maar soms... nog meer. Dat is ook de verlichting die we zoeken."
Adriaan: "Ik weet het even niet. Wat voor talent moet er nog bij?"

16. Welke verleiding hebt u op Oerol niet kunnen weerstaan?
Douwe: "Dat is niet per definitie slecht, het kan ook prima zijn dat je iets gedaan hebt."

17. Wat is uw gemoedstoestand?
Adriaan: "Redelijk in het centrum."
Douwe: "Toen we net aankwamen hadden we geen idee hoe de voorstelling ging vallen, maar nu we hem vaker spelen en hoe het stuk verandert. Dan kun je 's avonds ook relaxed nog even weggaan."

18. Wie of wat ontroert u?
Adriaan: "Douwe Dijkstra!"
Douwe: "Adriaan Groffen, zeker! Tot aan tranen toe. Dan vraagt hij: 'Wat is er jongen? Wat zit je nu weer te janken?' Dan zeg ik: 'Dat komt door jou'. Dan begint hij ook te janken en voor je het weet zitten we de hele avond te janken met z'n tweeën."

19. Wat is u grootste bezit?
Douwe: "Ik ben blij dat ik niet in een gekkenhuis zit"
Adriaan: "Vrijheid. Niet vrij van oorlog of zo, dat is ook leuk."
Douwe: "Ja, vrijheid. Dat we nu de vrijheid hebben om de dingen te doen die we nu doen. En dat je niet een voet eraf hebt, dat maakt het weer moeilijker. Soms besef ik me echt: alles doet het nog. Je hoort ook wel van mensen dat ze al dood zijn op hun drieëndertigste."

20. Wat is uw lijfspreuk?
Douwe: "One life."
Adriaan: "Ik wou net zeggen: 'Ik heb aan één leven niet genoeg'. Of 'Been there, done that'."