De komende tien dagen is Terschelling weer het episch centrum van cultureel Nederland. Toonaangevende theatergezelschappen en kunstenaars strijken neer op het Friese Waddeneiland. Naast de visuele kunst maakt de populaire, audiovisuele kunst een minstens zo belangrijk onderdeel uit van het programma van dit festival. 3VOOR12/Friesland vroeg de programmeurs, Peter Reen en Peter Dijkstra duiding te geven aan muzikale programma, zijn kwamen zes essentiële tips voor Oerol 2017.

TIP 1: Feest der Verandering

"Blazersgalore! Op zaterdag blazen we Oerol oprichter Joop Mulder van het eiland. Hij gaat zich richten op Sense of Place. Houd je adem in wanneer componist Sytse Pruiksma (Birds & Brass) met honderden amateursblazers, Broken Brass Ensemble en Gallowstreet op de Noordsvaarder van start gaat. De karavaan trekt vervolgens langs de Brandaris naar De Betonning waar Joop de hele dag curator is. Broken Brass Ensemble sluit de dag af op Westerkeyn."

TIP 2: Jett Rebel

"Dinsdag speelt Jett Rebel op de Westerkeyn. Hij is dan al twee dagen op het eiland als curator van De Betonning. Tijdens de vernieuwde talkshow Het Woord Gehoord, kun je nader kennis maken met Jett Rebel. Blijf vooral lekker de hele middag hangen om met je voetjes in het zand te kijken naar optredens van bijvoorbeeld Dakota en IX. Overigens is het de hele week feest op De Betonning met curatoren als Kwaku Festival en MadNes (hoera 10 jaar!) en Grow Festival."

TIP 3: Maansessies

"Ga overdag mee met de expedities en maak kennis met Museum of The Moon, een gigantische sculptuur van de maan hangend in de kerk van Midsland. ‘S Avonds kun je daar terecht voor concerten bij maanlicht. Bijzondere Maansessies van Danny Vera, Jeangu Macrooy, Chantal Acda, Kim Janssen en anderen."

TIP 4: Studio Oerol

"Samen met Hessel en Tess van der Kooij van de Second Moon Studio op Terschelling presenteren we Studio Oerol. Hessel en Tess stellen hun studio beschikbaar aan een vijftal residenten, namelijk Dichter, Linde Schone, Sarah Jane, Luna Mae en Frieslands eigen Tolls. De uitkomst van de residentie wordt gepresenteerd tijdens Oerol. Wil je alle vijf artiesten op een avond zien? Kom dan op maandag naar Cafe De Groene Weide (jup, ook van Hessel en Tess), want dan is de speciale Studio Oerol avond."

TIP 5: Friese acts op de Westerkeyn

"Natuurlijk is er op Oerol ook ruimte voor jonge talentvolle artiesten uit eigen provincie. Samen met Friesland Pop presenteren we Korfbal, Svava en Exitlight Empire. Ook Studio Oerol resident Tolls speelt op festivalterrein Westerkeyn."

TIP 6: Horeca

"Mocht je nog trek hebben om tot in de late uurtjes door te beuken, dan kun je terecht bij onze vrienden van de lokale horeca, waar we een aantal van onze acts hebben geprogrammeerd. Zo zie je onder andere bij Camping Terpstra Crying Boys Cafe en Small Time Crooks, bij StayOkay Lucas Hamming en Tangarine en bij De Richel The Cool Quest en Linde Schone."