Komend weekend vindt op Ameland alweer de elfde editie van het MadNes Festival plaats. Het extreme sport- en muziekfestival op het strand van Nes. Drie dagen lang staat het Friese waddeneiland in het teken van hippe sporten en opzwepende muziek. Om de stemming te alvast peilen sprak 3VOOR12/Friesland met Symen Verbruggen, een van de organisatoren van het festival.

Nog een paar dagen tot de elfde editie van het MadNes festival losbarst en volgens organisator Symen Verbruggen is Ameland er helemaal klaar voor. “We hebben er heel veel zin in. Het is toch altijd een bijzonder als na een jaar werken het festival eindelijk tot leven komt. Op dit moment ben ik onderweg naar Ameland, en heb ik veel zin om op daar aan de slag te gaan. Het strand is vlak gemaakt en alles vanuit onze loods is inmiddels op het strand gearriveerd en opgebouwd. Daarnaast is de camping al vol in opbouw!”

Waarom wordt deze editie van MadNes weer beter dan de vorige?

Symen Verbruggen

“Omdat we de bezoekers ieder jaar weer verrassen. Daarom hebben we het festivalterrein weer anders ingedeeld, met veel toffe nieuwe activiteiten en onderdelen. Zo hebben we, geloof het of niet, een bowlingbaan op het strand (echt waar!). Daarnaast kunnen mensen producten maken van gerecycled plastic en zijn onze beunhazen (onze opbouw-helden) bezig met een heel tof nieuw project, dat straks op het strand te zien is. Ook kun je dit jaar betalen met een chip in je polsbandje. Vanuit de zee kun je dus meteen naar de bar lopen om je biertje te bestellen. Hoe relaxt is dat?”

Waar kijk je zelf naar uit, dit jaar?

“Zelf heb ik erg veel zin in de optredens van Tusky, 't Vlaggenschip en Drop Legs uit Australië. Daarnaast zijn onze BMX'ers ook weer bezig met een spectaculaire nieuwe show. Dus ik ben erg benieuwd wat voor moois ze allemaal weer bedacht hebben. Verder is de bejaarden-bingo op zondagochtend iets waar ik naar uitkijk. De mannen van bingo 't Fijne Nummertje vieren dit jaar hun eerste lustrum, dus dat wordt genieten.”

Vorig jaar vierden jullie zelf je tweede lustrum, hoe zien de komende tien jaar eruit?

“De komende jaren willen we graag ieder jaar blijven vernieuwen en het programma breder aanpakken. We willen graag stappen maken qua duurzaamheid. Dit jaar hebben we via Greener een grote batterij op de camping, die de gehele camping van groene energie voorziet. Geen ronkende aggregaten meer op de camping dus! We zouden graag deze kant op gaan met het gehele festival. Wat artiesten betreft hebben we altijd al veel buitenlandse bands gehad. De afgelopen jaren zijn we muzikaal breder gaan programmeren, dat willen we zeker doorzetten en vernieuwende muziek naar MadNes halen. Op het gebied van sporten willen we het spektakel met alle shows en demo's uitbreiden. Daarnaast ook zoveel mogelijk nieuwe sporten naar MadNes halen om de bezoekers kennis mee te laten maken.

Welke acts zou je graag nog eens naar Ameland halen?

“Goeie vraag! Ik zou denken aan Andy Frasco, Larry & His Flask, Reel Big Fish, een reünie van John Coffey en Frank Turner.”

Wat waren de hoogtepunten tot nu toe en gaat volgens jou ook niet meer overtroffen worden?

“Afgelopen jaar hadden een huwelijksaanzoek bovenop de toren van Mario aan Leonie (van onze beunhazen ploeg), waarna ze samen van de kabelbaan af gingen. Dit was een geweldig moment met de hele vaste groep. Dat zal niet snel overtroffen worden!”

Waarom moet iedereen die geen ticket heeft, ontzettend balen dat ze er niet bij zijn?

“Omdat je op MadNes kan doen wat je wilt! Of je nou uit je dak wilt gaan bij een van de bands, wilt leren surfen, een yoga workshop wilt doen of wilt leren salsa dansen. Je kunt je altijd goed vermaken, de hele dag lang. Zo komen er ook veel verschillende mensen op MadNes. Jong en oud en fanatieke surfers of mensen die voor het eerst een golf pakken. Iedereen kan genieten op MadNes! Daarnaast is het echt wat anders dan andere festivals, door het kleinschalige karakter, het strand, het eiland en de ontzettend relaxte bezoekers.”

Wanneer is MadNes 2018 voor jullie geslaagd?

“Als we zien dat de bezoekers aan het genieten zijn. Of dat nou bij een band, een workshop of gewoon in de Molina, het mini-reuzenrad is. We blijven het geweldig vinden dat er zoveel mensen naar MadNes willen komen, en dat ze vaak zo ontzettend enthousiast zijn. Dus dat geeft ontzettend veel voldoening!”

Wat ik nog was vergeten te vertellen...
“Dat als je tussen acht en negen uur bij de bar het refrein van Anton Aus Tirol zingt, je het tweede biertje gratis krijgt. Pure winst!”

INFORMATIE

Het MadNes Festival vindt plaats op vrijdag 6 tot en met zondag 8 juli 2018. Voor drie dagen wordt het strand van Nes omgetoverd tot surf-, skate- en muziekparadijs. Kaartjes zijn helaas uitverkocht voor het festival, maar overdag kun je gewoon het terrein oplopen om de sfeer te proeven en te genieten van alle activiteiten.

Kijk voor meer informatie op de site van MadNes of ga naar de Facebookpagina.