Editie nummer acht van metalfestijn Into The Grave staat alweer voor de deur. Duizenden metalliefhebbers 'kleuren' het komende weekend de straten van het centrum van de Friese hoofdstad en het oude kerkhof van de Oldehove. Nu weet de gemiddelde bezoeker verdomd goed waarom ze een kaartje hebben gekocht. Die hoef je geen tips te geven, maar toch vragen we elk jaar trouw aan organisator/programmeur Paul van Berlo zijn persoonlijke tips en legt hij uit waarom je volgens hem naar het festival moet komen.

Paul van Berlo:

"Het wordt welhaast een traditie om jaarlijks vijf tips voor Into The Grave te geven. Eigenlijk is er vooral 1 tip: zorg dat je er bij bent! Want ik vind het de sterkste line up die we ooit gehad hebben. Maar goed, nog even meer specifiek dus..."

Tip 1 - De preparty!

"Op donderdag 9 augustus begint de pret al. Net als vorig jaar trappen we af met een gratis toegankelijke talkshow in Neushoorn: Iepen Up metal, natuurlijk gepresenteerd door Jacco de Boer, die ook het festival presenteert. Met interessante gasten zoals twee tweede kamerleden die vertellen over hun favoriete metal, Neerlands grootste rockheld Ad Vandenberg vertelt over zijn favoriete gitaarsolo’s en er is natuurlijk weer een heuse metalquiz. Aansluitend natuurlijk muziek met optredens van de beste Leeuwarder shockrockband Super Star Gods. Daarnaast ook Hibakusha en de Mexicaanse metalband Brujeria."

Tip 2 - Gojira

"Gojira is de beste metalband van het moment. Toekomstige headliner van grote festivals als Wacken en Graspop. Dus grijp die kans nu je ze nog kan zien op Into the Grave. Grappig detail: voor de oorspronkelijk eerste editie van Into the Grave in 2010 was Gojira de eerste bevestigde band. Die editie mocht destijds niet doorgaan, maar acht jaar later staan de Fransen alsnog voor de Oldhove."

 

 

Tip 3 - Afterparty vrijdag

"Natuurlijk is het feest nog niet gedaan als Gojira klaar is bij de Oldehove. We gaan dan vrolijk verder met de gratis afterparty in Neushoorn. Daar is vooral Alien Weaponry een must-see. Het Nieuw-Zeelandse trio zingt namelijk in het Maori, en de bandleden zijn nog maar net 16. Daarnaast doet het denken aan Sepultura in hun beste dagen, dus zeker de moeite waard!"

Tip 4 - Behemoth, Children of Bodom en Suicidal Tendencies

"Op zaterdag staan er negen ijzersterke bands onder de Oldehove. Ook hier geldt: zorg dat je er bij bent. Suidical Tendencies is een persoonlijke favoriet van mij, die ik al lang naar Leeuwarden probeerde te halen. De unieke mix van skate-hardcore en thrash met de kenmerkende zang van psycho Miko gaat zorgen voor een flinke pit! De Finnen van Children of Bodom spelen maar weinig shows en helemaal in Nederland. Hun laatste show in NL is alweer van 2015 en het optreden op Into The Grave is het enige dit jaar, dus voor fans is dit niet te missen. Behemoth heeft zich de laatste jaren ontwikkeld van een black metal band naar een band met een meer toegankelijk melodischer geluid. Daarmee verdienen ze de headlinerplek op Into The Grave en de show zal ongetwijfeld een visueel spektakel worden!"

Tip 5 - Afterparty zaterdag

"Opnieuw gaat het feest daarna verder in Neushoorn. Op de afterparty speelt namelijk niemand minder dan The Black Dahlia Murder! Vorig jaar stonden ze nog op het hoofdpodium met een vette show, nu zorgen er voor dat iedereen nog even doorgaat tot in de kleine uurtjes!

In totaal zijn er dit weekend 23 metalbands te zien in Leeuwarden. Mis er geen enkele zou ik zeggen, want ze zijn allemaal de moeite waard!"

INFORMATIE

Op vrijdag 10 en zaterdag 11 augustus 2018 kunnen alle metalheads van Friesland en (verre) omstreken zich weer verzamelen op de Oldehove voor de achtste editie Into The Grave.

Weekendtickets zijn verkrijgbaar via de site van Into The Grave. Twee dagen moshpitten kost je - naast de nodige blauwe plekken - 55 euro. De bands op vrijdag zijn voor 30 euro te bekijken en op zaterdag voor 40 euro (genoemde bedragen zijn exclusief 3,50 euro servicekosten).

De poorten gaan op vrijdag 10 augustus open om 15.00 uur en op zaterdag 11 augustus moet je vroeg je nest uit, want om 12.00 uur word je geacht acte de presence te geven. Bekijk hier het blokkenschema.