Het gaat de laatste tijd veel over vrouwen op bepaalde posities binnen organisaties. Ook in de muziekwereld duikt het onderwerp de laatste tijd veel op. Metalfestival Into The Grave sluit daar bij aan en organiseerde donderdag 10 augustus een talkshow met als onderdeel: Vrouwen in de metal. Binnen het team van 3VOOR12/Friesland is de verhouding man/vrouw keurig verdeeld, waarbij de twee stoerste dames van de club dit weekend de foto's schieten tijdens het festival. Ymkje Veenstra en Tiffany Peters (Femme von Steel) zijn beide enorme metalliefhebbers. Tijd voor een interview over hoe ze hun liefde voor fotografie en metal combineren. Als eerste stellen we Ymkje Veenstra aan je voor.

Ymkje Veenstra

Ymkje Veenstra

Ymkje Veenstra, 20 jaar, komt uit Surhuisterveen en studeert Design aan de Academie voor Popcultuur. Door een tip op haar school is Ymkje begonnen in de concertfotografie. Ongeveer twee jaar geleden is ze gaan fotograferen en eigenlijk meteen begonnen bij 3VOOR12/Friesland. Nu fotografeert ze ook voor Neushoorn te Leeuwarden en binnenkort bij Iduna te Drachten. Ymkje haar favoriete bands zijn o.a. Tool, Septic Flesh, Rotting Christ en Gojira en haar favoriete festivals zijn Into the Void, Stonehenge, Fortarock en Psy-fi.
Via instagram kun je Ymkje volgen: ymkjephotography.

Welk optreden heb je voor het eerst gefotografeerd?

"De allereerste show waar ik fotografeerde was van Septic Flesh in Nijmegen en de eerste show die ik fotografeerde voor 3VOOR12/Friesland was The Goddamn Gallows in Drachten."

Waar komt je liefde voor metal vandaan?

"De liefde voor muziek komt bij mijn liefde voor muziek in het algemeen vandaan. Toen ik 14 jaar was luisterde ik voor het eerst een liedje van Metallica. Daar werd ik toen erg nieuwsgierig naar en ben meer gaan luisteren. Ik kan voor mijn gevoel bij metal meer mijn emoties kwijt dan bijvoorbeeld in popmuziek."

Wat betekent metal voor jou? Haal je er kracht uit, of inspiratie o.i.d.?

"Ik denk dat ik er zeker enige kracht en inspiratie uit haal. Vaak wanneer ik aan het tekenen ben zet ik metal op. Dan kan ik me op een of andere manier goed concentreren en voor de inspiratie zet ik vaak Tool op."

Wat is zo aantrekkelijk aan het fotograferen van metalbands?

"Vaak hebben zij veel energie op het podium en het is interessant met bijvoorbeeld de wat extremere bands. Een black metal band die een bijbel verbrand geeft natuurlijk interessant beeldmateriaal. De sfeer van metal concerten vind ik erg fijn en ik voel me er erg thuis."

Wat maakt metalbands fotograferen lastiger dan bijvoorbeeld een indiepop bandje?

"Wat het lastig maakt zijn vaak onverwachte dingen zoals moeilijk licht. Bij de meeste black metal bands is er namelijk totaal geen licht. Ook bewegen de bandleden vaak wat meer en dit kan ook lastig zijn."

Hoe reageren collega fotografen op jou als vrouwelijke fotograaf? Krijg je positieve reacties? En nemen ze je wel serieus? Heb je ooit een negatieve ervaring gehad?

"Op zich heb ik van andere fotografen alleen maar leuke reacties gehad en nooit nare. Ik krijg juist tips en hulp en ik maak vaak een praatje. Als vrouwelijke fotograaf kan het wel eens lastig zijn wanneer het publiek of de bandleden dronken zijn."

Waar let je tijdens het fotograferen vooral op?

"Licht, compositie, of het beeld wel interessant is en of de sfeer van het concert er goed op staat."

Welke band(s) staan er nog op jouw verlanglijstje en waarom?

"Rammstein want deze show is super vet en Tool, Gojira, Behemoth, Primus omdat ik de muziek te gek vind en de shows ook."

Op welke foto's ben je het meest trots?

"Ik weet nog dat het bij Testament op Dokk'em Open Air (2016) een dikke chaos was, omdat Testament niet op het hoofdpodium kon spelen door technische problemen. Toen zijn ze met de hele band op het kleine party podium gaan spelen. Ik ben op het podium geklommen en onder de zanger gaan zitten om deze foto van de bassist te maken."

"Taake op Into the Darkness was een enorme uitdaging. Er was tijdens dit optreden heel weinig tot geen licht. Met deze foto was ik dus erg blij."

"Bij dit concert van HECK in Het Bolwerk te Sneek weet ik nog dat er maar een handjevol mensen waren. In deze foto vind ik de interactie met het publiek heel mooi. De zanger stond midden in de zaal te schreeuwen in de microfoon met iemand uit het publiek. Ondanks dat er zo weinig mensen waren hebben ze daar een super show neergezet, eentje die me bijblijft."

Als je nu naar je eerste concertfoto's kijkt en je laatsten... waar ligt dan jouw kracht en waar kan je nog in groeien en leren denk je?

"Mijn kracht is denk ik dat het plezier die ik heb in het fotograferen terug komt in de foto's. Ik vind het soms wel moeilijk om de sfeer goed op de foto terug te laten komen, dat is nog wel een oefenpuntje."

Waar kijk je naar uit tijdens Into The Grave dit jaar?

"Ik kijk vooral uit naar het ontmoeten van nieuwe mensen en nieuwe ervaringen opdoen en natuurlijk bandjes fotograferen. De grote namen zoals Amon Amarth en Arch Enemy kijk ik natuurlijk ook erg naar uit."

Informatie

Vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus kleurt Leeuwarden weer zwart van de metalliefhebbers tijdens Into The Grave | lokatie: Oldehoofsterkerkhof | Aanvang vrijdag: 15.30 uur en zaterdag: 11.30 uur | Entree: vrijdag; 25 euro, zaterdag; 30 euro of weekendticket; 45 euro