Aankomend weekend zal het dak van de parkeergarage onder de Oldehove weer in beweging gebracht worden door een paar duizend metalheads. Grote namen als Powerwolf, Saxon, Amon Amarth en Overkill zullen weer zorgen voor een kleine storm aan klagers aangaande geluidsoverlast, maar daarentegen zal het ook weer ongelooflijk veel muziekliefhebbers van het genre doen branden van geluk. We vroegen organisator Paul van Berlo om zijn muzikale tips van twee dagen Into The Grave, maar we kregen er eveneens een aantal van organisatorische en praktische aard.

TIP 1: Kom op tijd

"Kom op tijd! Vanwege toegenomen ingangscontroles (u weet wel waarom), zal er een rij staan bij de ingang. Kom daarom niet pas 10 minuten voor je favoriete bandje begint, maar ruimt op tijd zodat je niets hoeft te missen. Om de doorloop te bespoedigen is het handig om geen tassen mee te nemen, want die worden uitgebreid gecontroleerd!"

Tip 2: Drink speciaalbier!

"Ook nieuw: speciaal bier op Into the Grave! We maken van de nood een deugd. Omdat er gebouwd wordt op het Oldehoofsterkerkhof (ja, wij vinden het ook een onzinnig plan) staat de catering en de markt dit jaar op de Groeneweg (en die is inderdaad afgesloten). Daar is ook een speciaal bier bar op de tap: natuurlijk ons ‘eigen’ Langharig Tuig, maar ook Happy Face Stout, London Meantime IPA, Grolsch Weizen en Grimbergen Blond en Dubbel."

Tip 3: Statiegeld

"Denk aan je beker! We werken dit jaar voor het eerst met het statiegeld systeem op hard plastic bekers zoals dat ook al op Dynamo Metal Fest, Wâldrock en Wacken gebruikt werd. Niets nieuws dus eigenlijk. Je betaalt een muntje statiegeld voor een beker, dus houd die beker goed in de gaten, anders moet je een nieuwe kopen. Aan het eind van het festival (maar echts pas aan het eind na 23 uur), kun je die bekers ruilen voor een biertje of een muntje. Dat muntje kun je dan weer ruilen voor geld bij de retourkassa. Maar heb je geen zin om in de rij te staan, dan kun je die beker ook doneren. De opbrengst van die donatie gaat naar de hartstichting, als een nagedachtenis aan onze onlangs veel te jong gestorven vriend Bidi van Drongelen. Kijk voor de donatiebus in de buurt van de retourkassa!"

Bidi van Drongelen

Tip 4: Pre- en afterparty

"De pre- en afterparty’s! Op donderdag kan je festivalweekend al beginnen met een heuse talkshow over vrouwen in de metal. Met Anneke van Giersbergen, Sisters of Suffocation, Alma Alizadeh, de frontvrouwe van For I Am King en Eric A.K, de zanger van Flotsam & Jetsam. Aansluitend de preparty, met inderdaad Sisters of Suffocation, For i am King en Flotsam & Jetsam. Ook de afterparty’s op vrijdag en zaterdag zijn niet mis, met onder andere The Monolith Deathcult en The Lurking Fear (de nieuwe band van At The Gates zanger Thomas, die mijn tweelingbroer zou kunnen zijn)."

Links: Paul van Berlo met rechts van hem 'tweelingbroer Thomas Lindberg (At The Gates/The Lurking Fear)

Tip 5: De bands

"Dan de bands op het festival. Het zijn er 16, zonder overlap, dus er is geen reden waarom je ze niet allemaal zou gaan bekijken en beluisteren. Maar we begrijpen natuurlijk wel dat niet iedereen van Powerwolf of van Textures houdt. Maar zeker niet te missen wat mij betreft:

  • The Charm the Fury, maakten zeer veel indruk op Pinkpop en veroveren nu de rest van NL/Europa
  • Saxon, bestaan al 100 jaar, maar spelen alsof ze 17 zijn
  • Pro-Pain, al was het maar als support voor zanger Gary na onlangs overvallen en in elkaar geslagen te zijn
  • Whitechapel, want erg vet en maar weinig live in Europa te zien
  • Life of Agony, want Mina en nog steeds net zo goed als vroeger
  • Overkill om even lekker te thrashen
  • Arch Enemy en Amon Amarth als vaandeldrager van de ‘moderne metal’ die allebei een spectaculaire show met veel vuur en special effects gaan neer zetten!"

Informatie

De talkshow met aansluitend een quiz vindt plaats in Neushoorn Café | Datum: donderdag 10 augustus | Aanvang: 19.30 uur | Entree: gratis

Voor de preparty met Flotsam and Jetsam, Sisters of Suffocation en For I Am King moet je je begeven naar de Arena van Neushoorn | Datum: donderdag 10 augustus | Aanvang: 21.00 uur | Entree: 5 euro

De afterparty van vrijdag en zaterdag vinden eveneens plaats in Neushoorn, maar dan in de Grote Zaal | Datum 11 en 12 augustus | Aanvang: 00.30 uur | Entree: gratis