Het gaat de laatste tijd veel over vrouwen op bepaalde posities binnen organisaties. Ook in de muziekwereld duikt het onderwerp de laatste tijd veel op. Metalfestival Into The Grave sluit daar bij aan en organiseerde donderdag 10 augustus een talkshow met als onderdeel: Vrouwen in de metal. Binnen het team van 3VOOR12/Friesland is de verhouding man/vrouw keurig verdeeld, waarbij de twee stoerste dames van de club dit weekend de foto's schieten tijdens het festival. Ymkje Veenstra en Tiffany Peters (Femme von Steel) zijn beide enorme metalliefhebbers. Tijd voor een interview over hoe ze hun liefde voor fotografie en metal combineren. Als tweede stellen we Tiffany Peters aan je voor.

Tiffany Peters

Tiffany Peters

Tiffany Peters is 26 jaar, woonachtig in Leeuwarden en onlangs afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur. Tiffany werkt bij 3VOOR12/Friesland onder de naam Femme von Steel en het kan niet missen dat je werk van haar voorbij hebt zien komen de afgelopen jaren. Tiffany is namelijk één van de oudgedienden in het team, ondanks haar jonge leeftijd. Ergens in 2009 is zij begonnen bij 3VOOR12/Friesland en schrijft zich trouw in bij de bands en festivals die zich richten op het hardere genre. Volgens eigen zeggen luistert ze naar vanalles: van (underground) black metal tot black ’n roll, black/trash, heavy/speed metal, old school rock/metal. Qua bands: Midnight, Venom, Aura Noir, Nifelheim, Taake, Darkthrone, Cult of Fire, Satyricon, Deathhammer. Maar ook Iron Maiden, Saxon, Accept, Dio, Motorhead, Alice Cooper, Queen, etc. Tiffany haar favoriete festivals zijn: Party San, Kings of Black Metal en Eindhoven Metal Meeting.

Voor portretten, natuur en kunst kun je Tiffany haar werk bekijken via: http://www.anytiff.nl. Metal gerelateerd werk kun je bekijken via: http://www.femmevonsteel.nl.

Welk optreden heb je voor het eerst gefotografeerd?

"Pfffoe, (moet erg lang nadenken en in het archief kijken). Mijn eerste concert/festival waarbij ik een spiegelreflexcamera gebruikte was in 2008 bij een Duits festival genaamd Ultima Ratio."

Waar komt je liefde voor metal vandaan?

"Ik luister metal sinds mijn 13e en het is een levenswijze geworden. Ik zal nooit zonder metal kunnen. Het klinkt cliché maar metal maakt mij wie ik ben."

Wat betekent metal voor jou? Haal je er kracht uit, of inspiratie o.i.d.?

"Ik kan niet zonder metal, het zit al in mijn bloed vanaf mijn 13e en ik zal ook niet zonder kunnen, het is een soort verslaving. Het geeft mij kracht wanneer ik mijn energie kwijt moet als een uitlaatklep. Het is een alleskunner als ik een oppepper nodig heb… Of juist totaal los wilt gaan."

Wat is zo aantrekkelijk aan het fotograferen van metalbands?

"Natuurlijk de knappe mannen met lang haar op de foto zetten, haha. Nee, grapje. Ik luister metal, en natuurlijk wil ik dan ook bands fotograferen wat ik zelf ook leuk vind. Het geeft een kick als je op het juiste moment het perfecte plaatje weet te schieten, en dat geeft mij adrenaline. Je weet nooit met wat voor foto’s je thuiskomt."

Wat maakt metalbands fotograferen lastiger dan bijvoorbeeld een indiepop bandje?

"Het heeft pit, het is interessant te fotograferen want elke situatie is anders en het is emotie wat je vastlegt. En metal is nooit saai om te fotograferen, want er gebeurt altijd wel wat onverwachts, dat is het leuke. Publiek is ook erg leuk om te fotograferen, ook de onderlinge interactie tussen publiek en de band."

Hoe reageren collega fotografen op jou als vrouwelijke fotograaf? Krijg je positieve reacties? En nemen ze je wel serieus? Heb je ooit een negatieve ervaring gehad?

"Ik heb nooit ergens een negatieve reactie op gehad en qua collega fotograferen heb ik nooit een opmerking gekregen omdat je nu wel vaker vrouwelijke fotografen ziet. Wel krijg ik vaak opmerkingen van het publiek (lees,mannen). Als ik (soms) als (enigste) vrouwelijke fotograaf aan het fotograferen ben. De combinatie met dat ik ook tatoeages heb, willen mensen mij nog weleens aanspreken op mijn uiterlijk of waar ik foto’s van maak en voor wie. Of ik krijg de vraag of ik van hen een foto wilt maken, je raadt vast wel wat voor antwoord ik dan geef…"

Welke band(s) staan er nog op jouw verlanglijstje en waarom?

"De bands die ik (hoop ik) ooit nog eens voor mijn lens te krijgen zijn eigenlijk de oldschool bands zoals Iron Maiden en Alice Cooper etc. Omdat je niet weet wanneer zij zullen stoppen. Ik wil kunnen zeggen dat ik ze gefotografeerd heb. Daarnaast maakt het mij niet zo veel uit welke bands, als ze maar lekker energiek zijn en een uitdaging zijn om te fotograferen."

Waar let je tijdens het fotograferen vooral op?

"Ik wil nooit hetzelfde plaatje hebben als andere fotografen die op dat moment aan het fotograferen zijn, daar heb ik een hekel aan. Ik kijk op een andere manier naar een situatie en ga op mijn gevoel af hoe ik die situatie het beste op een originele manier kan vastleggen. Dat maakt mijn foto’s uniek en interessant om naar te kijken. Daarnaast wil ik de kijker een bepaald gevoel meegeven alsof degene erbij is geweest."

Op welke foto's ben je het meest trots?

"Amorphis tijdens Dokk’em Open Air 2013 – Een foto die je blijft verassen. De zanger, Tomi Joutsen, had destijds enorm lange dreads waar hij natuurlijk mee headbangde. Ik wachtte op het juiste moment zodat hij in het midden van het podium stond en zijn haar gebruikte. Je ziet Tomi in het midden staan, de gitarist links en de toetsenist rechts, waardoor er veel te zien is."

"Publiek Megadeth tijdens Into the Grave 2014 – Het is altijd leuk om het publiek te fotograferen tijdens een optreden. Je weet nooit wat je meemaakt en zo ook dit moment. En zo zie je maar weer, metal is voor alle leeftijden."

"Foto van publiek PsyFi 2016 - De combinatie van op het juiste moment, op de juiste plaats zijn maakt deze foto interessant om naar te kijken, geeft het in een plaatje de juiste sfeer aan op het festival Psy-Fi. Je hebt het idee dat je wordt meegezogen in het plaatje en zelf daar staat. Meestal fotografeer je bands op het podium maar publiek is ook erg leuk om te fotograferen. Het was mijn eerste keer dat ik op het festival was en dat leverde deze foto op hoe ik het festival in mijn ogen ervaar."

"Powerwolf tijdens Dokk’em Open Air 2015 – Een (foto)energieke band, en dat is op de foto te zien. Ik houd van emotie, en dat kan je overduidelijk in deze foto zien. Ook hierbij is de foto op het juiste moment gefotografeerd."

"Lychgate tijdens Into Darkness 2015 - De belichting, de positie en het juiste moment doet het hem voor mij in deze foto."

"Zombi Inc in Iduna 2013 – Altijd leuk als je interactie krijgt met de band, en dat levert zo’n foto op. Lekker choquerend, haha."

Als je nu naar je eerste concertfoto's kijkt en je laatsten... waar ligt dan jouw kracht en waar kan je nog in groeien en leren denk je?

"Goh, dat is echt een groot verschil vergeleken met 2009. Mijn kracht is dat ik dus op een ander manier van kijken heb en dat ik mezelf wil onderscheiden vergeleken met andere (concert) fotografen, en dat ik de foto’s zo puur mogelijk wil houden. Een foto hoort origineel al goed te zijn, de rest is bijzaak als contrast aanpassen en belichting."

Waar kijk je naar uit tijdens Into The Grave dit jaar?

"De oldschool bands als Saxon, deze heb ik in 2014 in de (toen nog) Poppodium Romein gemaakt in een overvolle uitverkochte concertzaal. Ik vind Saxon echt een geweldige band om naar te luisteren. We moeten zulke rockers koesteren dat ze nog steeds zulke goede kwaliteit shows hebben, en nog steeds vol met energie zitten. Daarnaast kijk ik uit naar Overkill die ik nog nooit heb gefotografeerd, Amon Amarth (idem dito) met hun toffe shows en hun vette decors die de moeite zijn om te fotograferen, Metal Church en Sodom."

Informatie

Vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus kleurt Leeuwarden weer zwart van de metalliefhebbers tijdens Into The Grave | lokatie: Oldehoofsterkerkhof | Aanvang vrijdag: 15.30 uur en zaterdag: 11.30 uur | Entree: vrijdag; 25 euro, zaterdag; 30 euro of weekendticket; 45 euro