In een serie portretten maken we kennis met een aantal dames uit de organisatie van Into The Grave. Op donderdag 10 augustus vindt er in aanloop naar het metalfestival een talkshow plaats in Neushoorn Café, met als één van de onderwerpen: Vrouwen in de metal. Maar wie zijn eigenlijk de vrouwen die achter de schermen hun mannetje staan tijdens Into The Grave? 3VOOR12/Friesland ging op zoek en vond als eerste Laetitia Abbenes. Zij is verantwoordelijk voor de PR en Marketing van het festival en is daarmee één van de meest zichtbare dames van de ploeg.

Naam: Laetitia Abbenes
Leeftijd: 27 jaar
Funtie en werkzaamheden:

  • PR&Marketing bij Loud Noise
  • Social media beheer van o.a. Into the Grave en CityRock Leeuwarden
  • Websitebeheer van o.a. deze festivals
  • Aanspreekpunt voor de pers op de festivals en ook enigszins voor bezoekers (alleen via de mail en social media)
  • Ticketing

"Ik werk sinds 2013 bij Into the Grave en vanaf oktober 2016 maak ik officieel deel uit van het Loud Noise-team waarmee we ook CityRock    Leeuwarden, CityRock Eindhoven, The Sound Of Revolution, Lighttown Blues, Tributeland, Into the Void en Into Darkness (en allerlei losse shows) organiseren."

Hoe ben je in de organisatie van Into The Grave en Loud Noise terecht gekomen?

"In 2013 las ik op de social media pagina van Into the Grave een oproep voor een vrijwilliger om de social media en website e.d. bij te houden en om de perszaken te regelen. Dit sloot enigszins aan bij mijn master Journalistiek die ik destijds in Groningen deed en ook bij mijn werk voor mijn eigen metal e-zine Metal-Exposure. Niet lang daarna zaten we om tafel en zou ik samen met iemand anders de werkzaamheden gaan uitvoeren. De ander kon het op een gegeven moment niet meer combineren met werk, en voor mij als student was dat niet echt een probleem."

"Mijn werkzaamheden werden op een gegeven moment uitgebreid met de komst van CityRock Leeuwarden en richting 2016, ging de festivalorganisatie van Into the Grave/CityRock Leeuwarden samen met Loud Noise, het boekingsbureau van Tjerk Maas en zijn team in Eindhoven, dat ook Dynamo Metal Fest organiseert. In principe zou ik één keer in de week naar Eindhoven komen om daar te werken en ook wat andere taken op mij gaan nemen: helpen met Dynamo Metal Fest, de Loud Noise-website beheren en dergelijke. Een jaar later (ongeveer), was het Loud Noise-team flink uitgebreid met boekers, en daarbij de activiteiten van het bedrijf ook (meer ideeën, meer festivals) en Paul en Tjerk vroegen mij of ik op vaste(re) basis bij Loud Noise zou willen werken. Dat was natuurlijk een ja. Sinds oktober vorig jaar werk ik enkele dagen per week op het Loud Noise kantoor in Eindhoven. Ik kreeg meer festivals onder mijn hoede, maar ben ook bezig met onder andere ticketing, de touractiviteiten van Loud Noise en meer."

Wat is het leukste aan jouw functie?

"Eén van de leukste dingen is de diversiteit: ik ben bijna nooit een hele dag bezig met hetzelfde werk (of festival). In de zomer vinden natuurlijk de meeste festivals plaats en ook redelijk snel achter elkaar, dus moet je veel schakelen in je bezigheden. Dat is niet altijd even simpel, maar dat zorgt wel voor variatie. Ook leuk en uitdagend is dat het zulke verschillende festivals zijn. Dat vergt een andere benadering tot bezoekers, tot mediapartners en zelfs hoe mensen het festival in kwestie beleven. Als laatste: het meewerken aan de organisatie van het festival zelf en natuurlijk het festival zelf. Het is mooi om te zien hoe je met een team een jaar ergens naartoe werkt en hoe het dan samenkomt en uitpakt."

Vind je de metalscene per definitie een echte mannenwereld of ervaar jij dat anders?

"Het is zeker zo dat metal (nog steeds) overwegend een mannenwereld is. Het gros aan festivalbezoekers is man en als je naar de bands kijkt, zie je ook dat er veelal mannen in de bands zitten. Wel zie je steeds meer vrouwen in de metalscene. Misschien ligt dat aan de zichtbaarheid. De vrouwen in deze rubriek werken over het algemeen al enkele jaren voor het festival, maar eigenlijk 'zie' je ze nooit. Binnen de bands zie je ook steeds meer vrouwen. Alleen al als je naar de line-up van Into the Grave kijkt. Een paar jaar geleden was er geloof ik geen enkele band met een vrouwelijke muzikant. Nu zijn dat o.a. For I Am King (preparty), Sisters Of Suffocation (preparty), The Charm The Fury en Arch Enemy."

Wat vind je het leukste/mooiste/meest intrigerend aan de metalscene?

"Wat ik zelf het mooiste vind, is de gemoedelijkheid binnen de metalscene en de (internationale) vriendschappen die er naar aanleiding van een muziekstroming ontstaan. Dit is een absoluut cliché maar hoe ruig je er ook uit (kan) zien als metalhead, de meesten zijn de meest vriendelijke mensen die je kent (uitzonderingen daargelaten). Als je buitenlandse festivals bezoekt, of dat nou Wacken Open Air in Duitsland, 70.000 Tons of Metal (op zee) of Tuska Open Air (in Helsinki) is, de kans is groot dat je op dat festival nieuwe vrienden maakt en dat je die de daaropvolgende jaren in binnen- en buitenland vaker zult zien. Uiteindelijk is het metalwereldje ook best klein. Dat geldt natuurlijk ook voor festivals en concerten binnen Nederland, of voor metalheads die vanuit het buitenland naar Into the Grave komen."

Wat is je mooiste herinnering aan één van de edities van Into the Grave?

"Lastige vraag. Ik denk dat ik voor het jaar ga dat Sabaton speelde, dus het jaar dat Into the Grave was uitverkocht (2015). Het plein stond vol met metalfans en ergens begin van de avond/late middag werd aangekondigd dat het festival was uitverkocht, wat wel voelde als een bijzonder moment. Ook ergens in de top staat de show van Satyricon op Into the Grave in 2013, met geen andere reden dan dat het een van mijn favoriete bands is."

Wat is/zijn je favoriete act(s)?

"Ik vind de theatrale show van Powerwolf leuk om te zien, verder denk ik dat Alestorm er een feest van gaat maken. Op zaterdag Overkill en Amon Amarth. Overkill, omdat ik The Grinding Wheel een goed album vind en een energieke show verwacht. Amon Amarth omdat ik het vroeger als folkmetalfan veel luisterde en het dan gaaf is om ze op je 'eigen' festival te hebben staan. Ik heb nooit de tijd om hele shows te zien op Into the Grave, maar wie weet lukt het om een nummer van deze bands mee te pakken."

Powerwolf

Waar kijk je voor de komende editie het meest naar uit?

Zodra het festival drie a vier uurtjes bezig is, zit (normaliter) de flow er in. Iedereen is bezig met zijn of haar werkzaamheden en de last minute drukte die er 's ochtends is (vlak voor het festival), is dan weg. Eén van de leukste dingen vind ik dan even rondlopen op het terrein: de sfeer proeven, kijken hoe mensen zich vermaken, een nummer van een band kijken. Dan krijg je zo'n (ja, oke, lichtelijk trots) gevoel van; dat hebben wij even mooi met z'n allen georganiseerd. Ook tegen het einde van de dag als de headliner (dit jaar dan Amon Amarth) bezig is met een keivette show, is het gaaf om te zien hoe mensen uit hun dak gaan."

Informatie

De talkshow met aansluitend een quiz vindt plaats in Neushoorn Café | Datum: donderdag 10 augustus | Aanvang: 19.30 uur | Entree: gratis

Vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus kleurt Leeuwarden weer zwart van de metalliefhebbers tijdens Into The Grave | lokatie: Oldehoofsterkerkhof | Aanvang vrijdag: 15.30 uur en zaterdag: 11.30 uur | Entree: vrijdag; 25 euro, zaterdag; 30 euro of weekendticket; 45 euro