In een serie portretten maken we kennis met een aantal dames uit de organisatie van Into The Grave. Op donderdag 10 augustus vindt er in aanloop naar het metalfestival een talkshow plaats in Neushoorn Café, met als één van de onderwerpen: Vrouwen in de metal. Maar wie zijn eigenlijk de vrouwen die achter de schermen hun mannetje staan tijdens Into The Grave? 3VOOR12/Friesland ging op zoek en vond als vijfde dame Dorien Padding. Zij is actief als coördinator Entree tijdens het festival.

Dorien Padding

Naam: Dorien Padding
Leeftijd: 29 jaar
Funtie en werkzaamheden:

  • Coördinatie Entree

"Ik werk bij Into The Grave sinds de allereerste editie. Dit wordt als ik het goed heb dan ook mijn 7e editie. Ik ben ooit begonnen achter de bar omdat er een gebrek aan goede tappers was en zo wat doorgerold naar de coördinatie van de entree en de kassa’s. Omdat ITG steeds groter werd en beide functies niet meer te combineren waren, heb ik alleen de coördinatie van de entree en de bijbehorende kassa gehouden."

Hoe ben je in de organisatie van Into The Grave terecht gekomen?

"Ik werkte als vrijwilliger bij Podium Asteriks op het moment dat er gezocht werd naar tappers voor ITG en dacht ach laten we ze eens helpen. Dus ben ik samen met wat vrienden die ook bij Asteriks werkten achter de bar gaan staan. De sfeer van Into The Grave is echter zo goed, zelfs als je niet echt een metalhead bent zoals ik, dat ik elk jaar met veel plezier terug kom. Zo ben ik langzamerhand begonnen met de coördinatie van de entree toen de coördinatie daar weg viel en ben ik verliefd geworden op dat plekje."

Wat is het leukste aan jouw functie?

"Het leuke aan mijn functie is dat ik zowel alleen maar met leuke vrijwilligers werk, die echt het visite kaartje van het festival zijn, als het feit dat je de leukste verhalen van het festival hoort. Wij zijn met ons team de eerste mensen die je ziet als je binnenkomt, maar ook de mensen die je weer uitzwaaien en je een goede reis naar huis wensen als je vertrekt. Mensen vertellen bij binnenkomst al verhalen over hoe voorgaande edities waren en over waar ze zich enorm op verheugen in dit jaar. Bij vertrek is het altijd het mooiste plekje om de meningen en gekke verhalen van deze editie te horen, veel bezoekers nemen daar dan ook echt even de tijd voor. 

Daarnaast werk ik nauw samen met de beveiliging en maak ik regelmatig even een praatje met de politie. Hoewel je dus relatief ver vanaf het podium staat, krijg je dus naar mijn idee het meeste mee van het festival. Het belangrijkste is echter toch de groep mensen die allemaal vrijwilliger zijn bij de organisatie. Bij de entree is die groep in grote mate elk jaar hetzelfde, waardoor je elkaar echt leert kennen en in sommige gevallen echt bevriend raakt. En iedereen doet het uiteindelijk voor de lol en/of omdat ze de organisatie willen steunen bij de organisatie van Into the Grave, dus het wordt altijd een gezellige chaos. Zelfs bezoekers herkennen de mensen bij de entree al en gaan sommige dingen volledig overnemen. Zo is een van onze vrijwilligers ooit begonnen met iedereen uitzwaaien. Deze functie is ooit op het rooster gezet en werd door de vrijwilligers vrij letterlijk genomen. Bij het zwaaien ontstond al snel de kreet: “En de groetjes aan je moeder”. Het is ons dan ook meerdere malen overkomen dat een bezoeker ons er even aan wilde herinneren dat we deze kreet vergaten. Het mooie is dus vooral de mensen in het algemeen. De organisatie, de bezoekers, maar vooral de toppers van vrijwilligers."

Vind je de metalscene per definitie een echte mannenwereld of ervaar jij dat anders?

"Dit blijft toch een moeilijke vraag. Hoewel het overgrote deel van de bezoekers en zeker ook van de artiesten nog steeds man is, vind ik het mooi om te zien dat bij Into the Grave ook heel veel vrouwen in het publiek staan. Voorafgaand aan mijn eerste Into the Grave had ik mij het verschil groter voorgesteld. Ik ben dan ook niet een groot liefhebber van het genre, dus ik was nog nooit op een dergelijk feestje geweest. Op de festivals die ik tot nu toe bezocht valt het in ieder geval wel op dat achter de schermen ook heel veel vrouwen werken."

Wat vind je het leukste/mooiste/meest intrigerend aan de metalscene?

"Wat mij nog steeds het meest verbaast is de sfeer tijdens een metalfestival en dan met name tijdens Into The Grave. Als ik vertel dat ik op een metalfestival werk en dit ook nog eens als vrijwilliger doe en dus voor de lol, kijken mensen je toch vaak met een wat vreemde blik aan. Ik ben geen metalfan en mensen snappen dan ook niet waarom ik daar aan het werk ga. Ik was festivals als Lowlands, PinkPop en Rock Werchter gewend, maar de sfeer bij Into The Grave is eigenlijk beter dan op de voor mij bekende feesten. De bezoekers zijn vriendelijk, helpen elkaar als er iets aan de hand is, geen gezeur, men drinkt gewoon gezellig een biertje met elkaar en luistert samen naar de bands. Ik weet niet hoe ik het anders kan omschrijven, dan dat de sfeer tijdens Into The Grave het fijnste is van alle festivals die ik heb bezocht."

Wat is je mooiste herinnering aan één van de edities van Into the Grave?

"De vraag waar ik echt het allerlangste over na heb moeten denken, want het zijn er simpelweg te veel. Maar ik denk toch dat dat de eerste keer uitverkopen van het festival was. Dit was wel echt even een dingetje met alle mensen onderling. Uiteraard was het mooi om te zien hoe blij Paul (van Berlo, red.) ermee was, maar de blijheid van alle mensen er omheen was misschien nog wel mooier. 

Het was een vrij hectische start van het festival geweest, maar daar is op zich niets verrassends aan. Het festival beginnen met chaos hoort er nou eenmaal bij (mits de bezoeker er geen last van heeft uiteraard), maar alles liep verder de hele dag al fantastisch. Mensen waren extreem blij, ondanks dat ze best lang in de rij moesten staan, vrijwilligers hadden er zin in en hadden de benen onder hun lijf vandaan gewerkt en dan komt ineens de mededeling: We zijn uitverkocht. Dat gaf wel even een extra lading aan de hele dag. Daar doe je het toch voor met zijn allen."

Wat is/zijn je favoriete act(s)?

"En gelijk de meest gevreesde vraag erachteraan. Ik heb werkelijk waar geen flauw idee. Ik ben voornamelijk benieuwd naar Arch Enemy. Ik heb veel gehoord over de shows, dus ik ben wel nieuwsgierig. Van voorgaande edities moet ik eerlijk zijn dat ik bij Slayer wel even heb staan genieten. Jeetje, wat een sfeer gaf dat."

Waar kijk je voor de komende editie het meest naar uit?

"Naar alles. De bekende gezichten, de nieuwe vrijwilligers, de gezellige bezoekers, de gekke situaties en vooral de georganiseerde chaos. Om na al dat moois weer te kunnen zeggen dat het een succes was en dat het wederom zonder problemen is verlopen."

Informatie

De talkshow met aansluitend een quiz vindt plaats in Neushoorn Café | Datum: donderdag 10 augustus | Aanvang: 19.30 uur | Entree: gratis

Vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus kleurt Leeuwarden weer zwart van de metalliefhebbers tijdens Into The Grave | lokatie: Oldehoofsterkerkhof | Aanvang vrijdag: 15.30 uur en zaterdag: 11.30 uur | Entree: vrijdag; 25 euro, zaterdag; 30 euro of weekendticket; 45 euro