Komend weekend barst Explore The North los. Op zeer uiteenlopende maar altijd verrassende plekken heeft het festival muziek, beeldende kunst en combinaties daarvan geprogrammeerd. 3voor12 Friesland vroeg programmamakers Peter Reen en Marleen Nagtegaal hun persoonlijke tips. "In het Explore The North programma zitten zoals altijd meerdere programma-lijnen en programma-thema's verweven, maar we laten het graag aan een ieder zelf om daarin te dwalen", aldus de programmeurs. Het is zaak om vooral zoveel mogelijk zelf te ontdekken wat het festival te bieden heeft, maar voor wie een beginnetje nodig heeft hier zes prachtige tipjes van de sluier:

Tip 1 - Chassol

Deze Franse componist maakt 'ultrascores', een symbiose van beeld en geluid. Chassol werkte al met Frank Ocean en Phoenix en gaat binnenkort op tour met Solange, dus de verwachting is dat dit een van de weinige keren is dat je hem in zo'n intieme setting kan zien. Hij komt het hele weekend exclusief voor Explore The North naar Nederland, en geeft op zaterdag ook een gratis toegankelijke masterclass. Must see.

Tip 2 - Fata Nirvana

Fata Nirvana: een ‘punk-documentaire live on stage’. Ze beschrijven de glorieuze opkomst en de treurige ondergang van de onalledaagse punkband Fata Nirvana. De drie makers beschrijven in verschillende passages het verhaal van de band. Goed voor een te gekke mix van muziek, theater en literatuur.

Tip 3 - Armando & Oleg Lysenko

Gaat dit zien nu het nog kan! De negentigjarige Armando, een van de belangrijkste na-oorlogse kunstenaars is niet vaak live te aanschouwen, maar wel op Explore the North. Accordeonist Oleg Lysenko begeleidt de levende legende met passende klassiekers.

Tip 4 - De Harde Marge

De Harde Marge: een hypnotiserende, interdisciplinaire, meertalige improvisatie voorstelling van zes eigenzinnige kunstenaars. Dit is waar Explore The North samenkomt; waar poezie, muziek en beeld op zoek gaan naar nieuwe uitingsvormen.

Tip 5 - La Jungle

Bij La Jungle is 1+1 ten alle tijde 3. Dit duo combineert kraut, jazz, dance en noise tot een razende en, vreemd genoeg, behoorlijk dansbare muzikale wervelstorm. 

Tip 6 - SsingSsing

SsingSsing werd geboekt via Whatsapp naar aanleiding van een showcase festival in Zuid-Korea. Het is de eerste keer dat de band in Europa te zien is. Verwacht traditionele, Koreaanse zangharmonieën, ballads, popmuziek, cross dressing en sjamanistische rituelen. En dan meer.

Informatie

Je kan al dwalend de Leeuwarder binnestad verkennen tijdens Explore The North en prachtige locaties ontdekken en muzikanten, poeëten, schrijvers en filosofen tegenkomen onderweg. Wil je naast de tips van Peter Reen en Marleen Nagtegaal het hele programma nog eens op je gemak doorlezen klik dan hier.
Een passe-partout voor het festival haal je voor 35 euro. Een dagkaart voor alleen de vrijdag kost je 17,50 en voor zaterdag 27,50 euro. Kijk voor alle overige informatie op de site van Explore The North.