In de donkere vrijdagavond is het soms even zoeken naar de juiste deur. We maken een kerkgang langs drie kerken, verscholen in de straten en stegen van de prachtig verlichte binnenstad van Leeuwarden. Niet voor een - in deze kerken gebruikelijke - eredienst, maar voor een muzikale ontdekkingsreis langs de grenzen van het bekende en comfortabele. Sjoerd Nota neemt je op de vrijdagavond van het Explore The North festival mee langs drie kerken voor optredens van Chassol, Mammal Hands en Boi Akih met dichter Joost Baars.

In de betoverend mooie Doopsgezinde Kerk begint deze reis in India. Prachtige kleurrijke beelden van alledaagse Indiase taferelen creëren een visuele explosie. Bijna ongezien sluipen twee muzikanten, waaronder voorman en pianist Chassol, het podium op. Samen met zijn drummer brengt Chassol een uur lang een hypnotiserende mix van film en geluid. De basis van de muziek wordt gevormd door beelden, soundscapes, loops en samples van Indiase volksmuziek. Op bedrieglijke vanzelfsprekende wijze worden deze vermengd met op jazz en rock gestoelde melodieën en harmonieën.

Chassol

Dan gaat de kerkgang verder naar de Westerkerk. In de sfeervol aangeklede kerk betreden drie schuchtere Engelse jongens de vlakke vloer van het voormalige Poppodium Romein. Met drums, percussie, piano en saxofoon kleedt het trio Mammal Hands de mystieke ambiance van de kerk nog fraaier aan. Schitterende gelaagde composities brengen het publiek in een betoverende trance. De muziek schuurt langs jazz, elektronica en wereldse beats.  Kleine motiefjes, ingezet op piano en saxofoon worden uitgebouwd tot grootse muzikale ontdekkingsreizen. De ene keer speelt de band klein en minimalistisch; het volgende moment zoeken de Britten de grenzen van hun expressiemogelijkheden op. Een coherente set van een indrukwekkend trio.

De trip eindigt vanavond in de Lutherse Kerk. In de intieme setting van het kleine kerkje vermengen Boi Akih en dichter Joost Baars taal en muziek. De mix van klanken en gesproken woord lijkt ter plaatste te worden gebrouwen. Het inventieve gitaarspel van gitarist Niels Brouwer en de fluisterende improviserende zang van Monica Akihary roepen vergezichten op naar idyllische tropische eilanden. Het samenspel met de poëzie van dichter klinkt echter minder samenhangend. Baars draagt zijn eclectische gedichten - onder andere uit zijn recente bundel Binnenplaats – voor op een fundament van sfeervolle klanken. De wijze waarop muziek en taal daarbij langs elkaar heen schuren, elkaar uit de weg gaan en soms keihard botsen, klinkt echter vaak puur willekeurig. De meanderende stroom van woorden en klanken lijkt voor de toehoorder daardoor maar moeilijk een weg naar de eindbestemming van de deze reis te kunnen vinden.

Boi Akih ft. Joost Baars

GEZIEN

Chassol + Mammal Hands + Boi Akih ft. Joost Baars
Explore the North, Leeuwarden
Vrijdag 24 november 2017