Laurens van der Meulen is docent aan de Academie voor Popcultuur en een muzikale duizendpoot. Onder de naam Hilbrandt legt hij de laatste hand aan zijn tweede album MoToR. De nummers van het nieuwe album zullen tijdens Explore The North ten gehore gebracht worden. 3voor12/Fryslân sprak met hem over zijn nieuwe single Str0b0sk00p en over een leven dat niet alleen maar leuk is.

Op je nieuwe single Str0b0sk00p horen we veel synthesizer en elektronische beats. Deze hiphop-benadering is een hele ommezwaai ten opzichte van je debuutalbum Haven.

"Klopt. Met Haven zat ik heel erg in een niche, namelijk akoestische folkmuziek over het zeemansleven. Ik ben erg trots op het album, maar het was ook een zwaarmoedig project. Het vroeg veel van mezelf en daarmee ook van het publiek. Ik had het idee dat ik mensen naar beneden zat te trekken. Daar zit ik zelf ook niet op te wachten als ik naar een show ga."

Bekijk de nieuwe video Str0b0sk00p van Hilbrandt:

Dat wordt met je nieuwe album MoToR dus wel anders?

"Ik wilde nu iets maken dat juist heel opzwepend en dansbaar is, zonder dat het ten koste gaat van de boodschap. Hiphop geeft energie terwijl het tegelijk een van de weinige genres is waar tegenwoordig nog dingen worden gezegd. Neem Fresku, hij heeft het over hoe bang en paniekerig hij is en toch staat iedereen bij zijn optredens te springen. Ik wilde op zoek gaan naar die grens tussen iets te zeggen hebben en tegelijk een groot publiek bereiken." 

Lijkt me een lastige opgave.

"Dat is ook zo. Als je het goed wilt doen tenminste. Elke baspartij, elk geluidje en elk woord dat je zingt moet je een reden voor hebben, vind ik. Mijn eerste vraag aan onze studenten is ook altijd: hoezo? Waarom speel jij metal, of waarom zing jij in het Engels? Wat betekent dat? Als het niks betekent dan doe je dus maar wat." 

Jouw keuze om in het Nederlands te zingen is dus ook heel bewust?

"Veel bands zingen in het Engels omdat ze denken dat ze daarmee een breder publiek bereiken. Maar er zijn duizenden bands in Nederland en alleen Kensington speelt over de grens. En dan zingen ze vaak ook nog in van die vage bewoordingen. Als je niet iets zingt wat je ook wel aan je moeder kwijt wilt of waar je het met je vrienden over wilt hebben, heb je ook niks te melden. Ik zeg niet dat het gemakkelijk is. Iedereen loopt maar te schreeuwen en een standpunt in te nemen en voor je het weet word je aan de schandpaal genageld, of geframed, of weggezet. Maar ik vind het wel belangrijk om te doen. Ik heb voor deze nummers twee jaar lang alles binnenstebuiten gekeerd, elk woord omgedraaid."

En nu is het album klaar?

"Ik heb nu een stuk of negen tracks. Alleen Str0b0sk00p is helemaal af en gemixt, inclusief videoclip. De hele infrastructuur van albums is eigenlijk weggevallen in deze tijd van streaming. Maar dat vind ik juist wel aantrekkelijk. Qua publiciteit maakt het niet eens meer zoveel uit of je met een heel album komt. Nu kan ik vier of vijf keer per jaar met een track op de proppen komen en daar heel veel tijd in steken. Daarna kom ik met het hele album of een single."

Waarom dan überhaupt nog een album uitbrengen?

"Een album is toch een soort van meesterproef. Met Haven heb ik die proef misschien al doorstaan, maar ik ben nu gedrevener om een breder publiek te bereiken."

Op Facebook noemde je het nieuwe album ‘‘een soundtrack voor een leven dat niet alleen maar leuk is’’. Wat bedoel je daar precies mee?

"Het album gaat vooral over de keerzijde van een ambitieuze maatschappij als de onze. Veel mensen van mijn generatie slapen slecht omdat we continu onder druk staan. Ik heb dat ook en dat is kut. Maar ik probeer dat toch te ontworstelen en er wat van te maken. Daar gaat Str0b0sk00p over. We lijken met elkaar te hebben afgesproken dat alles altijd maar moet lukken en leuk moet zijn. Voor velen telt alleen roem en succes. Zulke mensen hebben het alleen maar over zichzelf, terwijl kunst nou juist hét platvorm is om mensen breder te laten denken." 

Maar succes is wel belangrijk om als artiest een goede boterham te kunnen verdienen. Jij kunt je artistieke vrijheid veroorloven omdat je een vaste baan aan de Academie voor Popcultuur hebt.

"Als jij op die T-splitsing staat en je slaat rechtsaf om je inhoud op te offeren zodat je jezelf kunt onderhouden, prima maar zulke muziek hoef ik niet naar te luisteren. Kies dan voor een andere baan om in je levensonderhoud te voorzien. Dat je geen echte popmuzikant bent wanneer je je eigen broek niet kunt ophouden, zoals VVD-Kamerlid Arno Rutte laatst zei, vind ik overigens echt bullshit! Het is iedereens recht om op een podium te staan en wat te mogen zeggen. Of je daar nou geld mee verdient of niet."

Kamerlid Rutte wil toch ook niemand het recht ontnemen om op een podium te staan?

"Hij legt populaire cultuur uit als iets dat mainstream is. Onder popcultuur liggen weer verschillende subculturen verscholen. In zo’n subcultuur is het vaak moeilijk om je hoofd boven water te kunnen houden, toch vormen ze een wezenlijk onderdeel van onze popcultuur. Ik weet niet of ik het met zijn subsidiebeleid eens ben, maar ik vind het dikke onzin om te zeggen dat als je niet genoeg verdient, je dus ook geen popmuzikant bent."

Wat kunnen we van je optreden op Explore the North verwachten?

"Het was de afgelopen jaren een komen en gaan van drummers en bassisten. Maar ik heb nu eindelijk een vast en degelijk collectief om me heen verzameld. Belangrijk, want het is complex materiaal. We spelen op Explore the North alle negen nummers die op het nieuwe album komen. Mijn zielsverwant Roelie Vuitton doet ook mee, de Groningse rapper. Hij heeft hele gave visuals gemaakt en zingt voor de verandering ook op een aantal nummers mee. Het is de eerste keer dat ik met hem op een podium sta en tevens de vuurdoop van mijn nieuwe band. Extra spannend dus. Maar de energie van deze muziek is zo overweldigend groot en sterk dat ik eigenlijk niet kan wachten."