Initiatiefnemers Bente Hout en Eva van Netten vonden dat er wel wat meer muzikale concepten mochten bruisen in Friesland. En daarom sloegen Podium Asteriks en de Popfabryk de handen ineen en ontstond Asteriks in Residence. In dit project wordt een buitenlandse artiest gekoppeld aan een Friese artiest. De muzikanten worden dan vier dagen met elkaar “opgesloten” om in een korte tijd samen muziek te gaan maken. Vorig jaar startte het project met de Duitse act The Other Shi die gekoppeld werd aan de Friese band Ciel. Het resultaat mocht er zijn; het optreden van de artiesten was een groot succes tijdens Welcome To The Village. Voor deze editie is Jack Bottleneck uit het Friese Rinsumageest vier dagen lang opgesloten in de Popbunker samen met Dom Major uit Manchester. 3voor12/Friesland gaat in gesprek met de heren over deze ervaring en is uiteraard ook aanwezig tijdens het eindresultaat in de vorm van een optreden in Podium Asteriks.

Tijdens de schemering wordt Leeuwarden een idyllisch plaatje, de stad is fraai verlicht waardoor het een magische uitstraling krijgt. Onder het genot van een biertje in de Blokhuispoort spreken we met Dom Major, Jack Bottleneck en coördinator Daan Bandringa. Zowel Dom als Jack zien er enigszins vermoeid uit. Het was dan ook een intensieve week, waarbij de artiesten constant op elkaars lip zaten. Voor de Britse Dom Major was dit een groot avontuur, hij wist pas op het laatste moment dat hij naar Nederland zou komen voor dit project: “Ik werd gevraagd en de volgende dag werd mij verteld dat ik de week erop zou vertrekken naar Leeuwarden.” Dom wist niet precies wat het project was, en het leek hem een erg ambitieus plan, maar hij had er gelijk zin in.

Jack en Dom ontmoetten elkaar op een zondagavond in café De Strohoed. Gelukkig konden ze het meteen goed met elkaar vinden. Dom vindt Jack erg getalenteerd, maar ook heel bescheiden: “Ik wist gelijk dat het goed zou gaan”, aldus Dom. De heren hebben veel gepraat over hun favoriete muziek. Waar Dom meer de dromerige pop kant op gaat, houdt Jack zijn voeten stevig in de aarde met zijn country & blues roots. Ze praten over inspirerende artiesten zoals Tom Waits, laten hun eigen muziek aan elkaar horen en voelen een connectie met elkaar.

“Ik wist gelijk dat het goed zou gaan!”

Tijdens de eerste dag in de bunker laten ze elkaar kennismaken met hun eigen muziek door voor elkaar te spelen. Eenmaal opgewarmd voelde het heel natuurlijk om samen muziek te schrijven. “Het was intens, maar ook makkelijk, het voelde nooit als hard werken,” vertelt Dom. Zo ervaart Jack dit ook, er was gelijk een klik. Hij had wel moeite met het switchen tussen drie talen: Fries, Nederlands en Engels. “Aan het einde van elke dag was ik dan ook behoorlijk moe, alsof je hoofd dan vol zit”, legt Jack uit. Net als Dom had ook Jack ook nog niet eerder gehoord van het project Asteriks in Residence. Toen hij gevraagd werd zei hij direct ‘ja’: “In de eerste instantie zou er een samenwerking komen met iemand uit Liverpool, maar dat is niet gelukt. Toen ging het bijna niet door. Uiteindelijk kwam daar dan Dom Major uit Manchester.”

Jack Bottleneck and Dom Major

Jack heeft deze ervaring als enorm inspirerend ervaren. Hij heeft zich dankzij het project onder andere kunnen ontwikkelen op het gebied van teksten schrijven. Waar Dom zomaar een tekst uit zijn mouw schudt, kan Jack nog wel eens moeite hebben met het schrijven van een mooie tekst. Hij kwam erachter dat hij altijd veel te moeilijk denkt. Dom heeft hem geleerd om dit los te laten en om barricades weg te halen. Het project heeft Jack ook een beetje doen opleven, het afgelopen jaar is erg moeilijk geweest en dit project was de perfecte afleiding daarvoor.

Jack Bottleneck en Dom Major

In vier dagen heeft het duo zes nummers weten te schrijven, sommigen zijn gebaseerd op bestaande nummers en andere nummers had Bottleneck’s gitarist Johan Keus bijvoorbeeld nog liggen. Jack is trots op het resultaat maar ook op Dom: “Die wordt hier zomaar even tussen een stel rughouwers neergegooid en weet zich echt staande te houden”,zegt Jack. Hij verwachtte dan ook eigenlijk een ruig figuur uit Engeland, maar: ”Dom is veel meer een romanticus en dat maakt een mooi contrast.” Dit geldt ook voor hun stemmen, waar Jacks stem doorleefd klinkt, is Doms sound helderder en teerder.

"Dom is veel meer een romanticus en dat maakt een mooi contrast."

Het optreden

De heren gaan snel nog wat eten en bezig met de laatste voorbereidingen voor het optreden. De twee worden vanavond begeleid door gitarist Johan Keus en zijn broer Koos op drums. De zaal is nog niet afgeladen wanneer Jack en Dom aan de show beginnen. Ze starten met een aantal nummers die perfect in het straatje van Jack Bottleneck passen. Lekkere blues en country sounds vullen de zaal, de weergaloze solo’s van Keus vervelen nooit. Tijdens het tweede nummer speelt Dom mee op de basgitaar, waardoor het geheel lekker vol klinkt. Jack lijkt zo nu en dan wat onzeker, maar dat is echt nergens voor nodig. Hij zingt met zijn ruige stem recht je hart in.

De sound van Jack Bottleneck lijkt de overhand te hebben in de korte set, toch sijpelen de dromerige invloeden van Dom er geniepig doorheen. De bluesrock wordt ingepakt met een laagje pop. Het een na laatste nummer is meer in de sfeer van Dom Major, hij laat hier ook zijn vocalen horen, die breekbaar en teer zijn. Toch ruikt dit nummer ook weer naar Jack, dankzij het subtiele country gitaartje. De gebroeders Keus zorgen voor een ijzersterke begeleiding. Ze eindigen de set met een uptempo nummer wat een beetje britpop aandoet. Het resultaat van de samenwerking mag er absoluut zijn en het optreden duurt eigenlijk veel te kort.

GEZIEN

Asteriks in Residence: Jack Bottleneck + Dom Major
Explore the North, Leeuwarden
Vrijdag 24 november 2017