Na 30 jaar zijn de 2 Meter Sessies inmiddels legendarisch. Dit van oorsprong radio-en televisieprogramma is uitgegroeid tot een groot begrip in de muziekwereld, evenals bedenker en programmamaker Jan Douwe Kroeske zelf. De sessies zijn een zoektocht naar het verhaal achter de muziek van de artiest. Door de jaren heen zijn diverse grootheden te gast geweest, van Nirvana en Radiohead tot en met Coldplay. Het is een concept dat uitstekend past bij de intieme sfeer van Explore the North en dus bevinden de 2 Meter Sessies zich dit jaar op stille wateren in theaterboot Bald’r.

Tijdens de kick-off lijken de aanwezige artiesten niet bestand tegen de interviewtechnieken van de doorgewinterde Kroeske. Met een drietal muzikanten, bestaande uit Mink van Stekelenburg van Winterdagen, Meindert Talma en singer-songwriter Kim Janssen, wordt de middag niet alleen gekenmerkt door ingetogenheid in de klanken, maar ook in de persoonlijkheden. Het is Kroeske’s stijl van doordringend vragen, dat wisselende resultaten boekt bij de genodigden vandaag.

Zo hult Van Stekelenburg zich liever in anonimiteit en geeft zich niet snel prijs, is Talma gortdroog over zijn boek dat vandaag is uitgekomen en schuifelt Kim Janssen ongemakkelijk achteruit wanneer de boomlange Kroeske vervaarlijk boven hem uittorent. Het brengt bijzondere situaties teweeg die, ondanks het oncomfortabele, juist in de muziek ten goede komen. Want de magie van het intieme Bald’r zit hem in de kille ruimte waar de luisteraar gecompenseerd wordt door de warmte van de muziek.

Van Stekelenburg’s Winterdagen doet zijn naam dan ook eer aan. Repetitieve, kalmerende pianotonen worden afgewisseld met luide gejaagde beats. Het is muziek doordrenkt met ijzige melancholie en gekenmerkt door de absentie van vaste vormen en partijen. De ingetogen lichaamstaal van Van Stekelenburg komt naast het interview ook terug in het optreden, wanneer hij met gesloten ogen opgaat in zijn werk.

Meindert Talma ’s nieuwe boek gaat over de carriére van een muzikant die maar niet doorbreekt. Of het autobiografisch is, laat hij achterwege tegenover Kroeske. Tussendoor spreekt hij over het schrijven van muziek versus het schrijven van een boek. Er zijn daarbij diverse raakvlakken te zien bij zijn songs. Want zijn liedjes beschikken over een verhalend karakter, doorspekt met gortdroge humor. Of hij nu zingt over zijn fel bekritiseerde zangstem in Zanger of zijn avonturen tijdens Oerol in Versmobielondernemer, ze zijn allen subtiel meeslepend en uiterst zelfbewust gebracht. 

Kim Janssen bespreekt als laatste act van de middag de invloeden van Father John Misty en Bon Iver, en het is te horen. Met subtiele gitaarlijnen en een gigantisch bereik in zijn stem schalt hij breekbare liedjes door de ruimte. Janssen merkt op dat hij als muzikant het voordeel heeft op de meest uiteenlopende plekken te mogen spelen. Eerder in de week stond hij nog op een begrafenis, nu op een boot en morgen als voorprogramma van Kensington in de Ziggo Dome, alledrie andere koek dus. Net als Winterdagen klinkt zijn werk seizoensgebonden en melancholisch, maar toch is het ook muziek die warm binnenkomt als een kop thee in de vrieskou en een haast nostalgische gemoedstoestand teweegbrengt. In zijn gesprek met Kroeske schuifelde hij weliswaar wat achteruit, maar zijn stembereik verzet bergen.

Na dertig jaar zijn de 2 Meter Sessies ongetwijfeld nog steeds een succesvol experiment, die Kroeske met zijn interviewtechnieken gebruikt om de grenzen van de comfortzone op te zoeken. Zonder moeite weet hij dan ook, op de stille wateren waar de Bald’r gemoedelijk op drijft, de diepere gronden van de muzikant te achterhalen. Zonder meer een mooi begin van Explore the North 2017.

GEZIEN

2 Meter Sessies: Winterdagen + Meindert Talma + Kim Janssen
Explore the North, Leeuwarden
Vrijdag 24 november 2017