Op Bevrijdingsdag zal in Leeuwarden de stad weer vol lopen voor het vieren van de vrijheid. Voor de gelegenheid worden de Ambassadeurs van de Vrijheid van dit jaar, De Jeugd van Tegenwoordig, worden ingevlogen per helikopter. Uiteraard zijn er nog heel veel meer optredens interessant, dus wij vroegen programmeur Johan Koster tips te geven voor Befrijdingsfestival 2017.

TIP 1 Mozes and the Firstborn

ROC Friese Poort Hoofdpodium 20:00 - 20:45 uur 
De Nederlandse psychedelische garagerockband uit Eindhoven, was één van de smaakmakers tijdens de laatste editie van Noorderslag. In 2013 tekende de band bij het hip-hop label Top Notch en bracht de single "I Got Skills" en het debuutalbum "Mozes and the Firstborn" uit, dat verscheen op 3 maart 2013. Ook werden zij 3FM Serious Talent, waardoor zij veel werden gedraaid op deze zender. Er zijn dat jaar optredens op onder meer het Best Kept Secret Festival en Lowlands.

TIP 2 Pendants

Lets Share Stage 16:00 - 16:45 uur
De indierock band uit het hoge noorden van Nederland laat zich niet makkelijk categoriseren. De muziek valt ergens tussen de arena-funk-rock van Foals en de dansbaardere synth pop van Bombay Bicycle Club, met een vleugje Talking Heads voor diegene die het er in wil horen. In 2016 waren ze nog winnaar van de ‘Kleine Prijs van Friesland’.

 

TIP 3 Mark Foggo

ROC Friese Poort Hoofdpodium 17:30 - 18:15 uur
Mark Foggo kwam in 1980 via Londen in Nederland terecht en vormde hier de groep Mark Foggo & The Secret Meeting, de band speelde een kruising tussen new wave en 2 Tone-ska en maakte als "Mark Foggo & The Secret Meeting" de lowbudgetsingle New Shoes. De band kwam als tweede uit de wedstrijd van de beste band van Nederland, georganiseerd door o.a. Muziek Express en Mars. Polydor benaderde Foggo met een contract. Het album Speeding My Life away werd uitgebracht inclusief een nieuwe versie van het nummer New Shoes, dat een redelijk commercieel succes werd en werd gedraaid op radio en televisie. Foggo verzamelde in 1987 een nieuwe groep, Mark Foggo's Skasters genaam en onder deze naam tourt hij nog steeds.

TIP 4 The Desmonds

D’ Drive Stage 18:00 - 18:40 uur
Energiek viertal dat actief is in de popmuziek en aan de hand van aanstekelijke liedjes, uiterst meezingbare refreinen en een kleurrijke performance bijna letterlijk in het oog springt. Onder creatieve leiding van songwriter, gitarist en vocalist Rob Schoenmakers ontstond in 2015 een nieuwe formatie met passie, energie en een eigenzinnige blik op muziek.


 

 

 

TIP 5 Everyday People

Koepel Prinsentuin 17:30 - 19:00 uur
Ontstaan op het Simmerdeis festival in Drachten uit een productie van de Lawei, een band, jong tot oud, Fries, Surinaams, Afrikaans. EP kenmerkt zich door diversiteit in zowel het repertoire als samenstelling. Met een repertoire van Funk, Soul, Pop, Rock en African Reggae! Oftewel, een echte crossover band zowel in bezetting als in repertoire. Doel van de band is mensen vermaken en verbinden door middel van muziek en cultuur. Door de verschillende achtergronden van de bandleden van EP, gaat een optreden van de band alle kanten op. Eigen nummers en covers met als gemeenschappelijk kenmerken, het eigen geluid, swingend, dansbaar en groovy.