Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 21 oktober zover: de finale van de
Kleine Prijs van Fryslân! Zes finalisten zullen strijden om de winst in Neushoorn. Wie zal
eerdere winnaars als The Homesick, Abdomen, Pendants en Katie Koss of Lester Blackfield
opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en
artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De derde finalist die we aan je
voorstellen is Yung Jamin.

Om te beginnen, wie ben je en waar kom je vandaan?

"Ik ben Benjamin, geboren in Leeuwarden en opgegroeid in Stiens. Overal en nergens op school gezeten en veel verhuisd, maar nu woon ik weer in Leeuwarden."

Hoe is het muziek maken bij jou begonnen?

"Op een gegeven moment kwam ik in aanraking met muziek en ben ik met een vriend begonnen muziek te maken bij iemand thuis. Hij was youtuber en had met een paar matrassen tegen elkaar, een podcast mic, paar boxen en een interface een soort studio gemaakt waar we daarna zijn begonnen met muziek maken. Ik was niet eens aan het opnemen in eerste instantie, maar toen ik die vriend hoorde opnemen dacht ik ‘wow dit is wel vet’ en ben ik het zelf ook gaan doen."

Je bent dus best wel vanuit het niets begonnen, hoe heb je het vervolgens aangepakt?

“Eerst ben ik gaan rijmen en teksten schrijven, die sloegen nog nergens op. Ik was 16 en was helemaal nog niet goed ofzo. Het begon met woorden maar uiteindelijk kan je zinsopbouwen maken en betere teksten. Op een gegeven moment hadden we een challenge op instagram. Daar deed ik voor de grap aan mee, de video die ik daarvoor had opgenomen ging ineens best wel lekker. Via die weg kwam er een producer die de video had gezien en hij zei: “Laten we eens gaat zitten. Je hebt de looks, de vibe om je heen.” Ik zeg nergens nee tegen dus ik was meteen voor. Van het één kwam het ander en via deze weg heb ik mijn eerste nummer gemaakt. Door gewoon iedereen die in me op kwam te DM’en heb ik alles zelf geregeld om een clip te schieten. Met vrienden en connecties heb ik daarna kosteloos mijn tweede single uitgebracht. Die is voor mijn doen echt ontploft. Op Youtube heeft hij meer dan 5.000 views.”

Had je al veel vrienden die in de hiphopscene zaten of heb je door het muziek maken deze mensen leren kennen?

"Nee de mensen heb ik zelf leren kennen omdat ik muziek wou maken. Ik ben heel Nederland doorgereisd met de trein om studiosessies te doen. Nu doen bijna al mijn vrienden aan muziek maar toen waren het alleen Louis (Louis Pedro red.) en ik die muziek maakten. "

Jij bent wel verder gaan kijken dan Leeuwarden toen je begon met muziek maken, was dit bewust met het idee dat je het in Friesland niet perse ging vinden?

"Nee, nee voor mij zitten er geen grenzen aan muziek. Dus als ik in Amerika of Duitsland of waar op de wereld zit maakt niet uit. Als ik muziek kan maken, maak ik muziek. Het maakt niet uit welke taal."

Dus het is maar net wie je tegenkomt en welke kansen je krijgt

"Ja, het houdt me niet tegen dat ik in Friesland zit. Wat me tegen heeft gehouden is Corona en wat mentale problemen. Vlak voor de pandemie had ik getekend bij Tik Tak Records in Amsterdam. Op het moment dat mijn carrière op het punt stond om te gaan starten stortte het in."

Hoe zag het er voor jou in die tijd uit?

"Eerst was ik lange tijd depri en had ik echt geen zin om muziek te maken. Op een gegeven moment bekeek ik het van de goede kant, want qua teksten was mijn muziek echt nog niet daar. Door de vrienden die wel doorgingen, stimuleerden mij natuurlijk ook. Door me met die vrienden te omringen hebben we veel studio sessies gedaan en heb ik meer mijn sound gevonden door hun eerlijke feedback."

En je staat nu in de finale van de Kleine Prijs van Friesland, na je winst bij de hiphop contest Bring it on. Waarom besloot je daaraan mee te doen?

"Op dat moment had ik muziek op een vrij laag pitje, maar toch laat ik geen enkele kans schieten. Dus toen ik de kans kreeg om me op te geven voor de contest heb ik dat meteen gedaan. Met heel veel zenuwen heb ik alles in elkaar geflanst en mee gedaan."

In de studio heb je al best veel ervaring, had je al eens opgetreden?

“Ja ik heb wel eens opgetreden, maar eerlijk gezegd was mijn muziek nog niet daar en ik ben dan echt heel zenuwachtig. Het zakt nu iets meer weg. Tijdens Bring It On had ik ook echt de goede mensen om me heen en een andere mindset. Ik kon mezelf laten gaan en dan komt het wel goed.”

Wat vind je belangrijk om in je muziek mee te geven? Waar gaat het voor jou het meeste over?

“Het gaat heel veel over liefde en struggles met jezelf. Het belangrijkste ding voor mij is de energie die ik meegeef in de muziek en niet perse te tekst. Of je als publiek ook uit je comfortzone kan stappen en niet alleen als artiest.”

Straks is natuurlijk de finale, maar zijn er nog andere dingen qua muziek waar je nu mee bezig bent?

“ Ik ben me een soort van klaar aan het maken voor de start. Al bijna twee jaar heb ik niks gereleased. Nu moet ik zorgen dat als ik nu iets goeds release, het volgende ook goed is. Ik hou van releasen met het volledige plaatje, dus met een clip, cover en alle mooie dingen eromheen. Volgende stap is mijn naam veranderen naar Jamin en muziek offline halen waar ik niet meer tevreden over ben. Dan met het juiste budget wil ik gaan releasen en deals regelen. Het belangrijkste voor mij is nu blijven maken en kwaliteit leveren.”