Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 21 oktober zover: de finale van de
Kleine Prijs van Fryslân! Zes finalisten zullen strijden om de winst in Neushoorn. Wie zal
eerdere winnaars als The Homesick, Abdomen, Pendants en Katie Koss of Lester Blackfield
opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en
artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De vierde finalist die we aan je
voorstellen is Given Ski.

Wie ben je, wat doe je, waar kom je vandaan?

"Ik ben Given Ski, kom uit Leeuwarden en ben 19 jaar. Ik maak muziek, produceer en ik rap en ik zing. Alles wat je hoort van mijn muziek, heb ik zelf gemaakt."

Dus alles wat je doet komt uit jouw handen, hoe lang doe je dat al?

"Muziek maken vanaf mijn 15e, het produceren sinds corona. Toen zat ik veel binnen dus dacht ik, ik moet mijn tijd opvullen. Toen ging ik beats leren maken."

Je bent heel actief hier in de hiphopscene. Hoe is het om hier in Friesland met hiphop bezig te zijn?

"Het is hier sowieso anders dan in de randstad. Het voordeel is hier wel dat je iedereen die hiphop maakt ook kent. We zijn wel een gemeenschap die close is met elkaar, iedereen werkt met iedereen. Ik denk wel dat iedereen die hier in Friesland hiphop aan het maken is, weet dat je groter moet denken dan alleen Friesland."

Dus je zegt eigenlijk dat Friesland vooral een mooie plek is om te starten met mensen die hetzelfde maken. Maken jullie ook samen veel dingen of is het meer ieder voor zich?

"We zijn allemaal goed bevriend met elkaar. Het is niet zo dat we elke week samen wat maken maar de meeste jongens spreek ik wel elke week of werk ik mee. Iedereen kent elkaar en het is altijd leuk om met elkaar te zijn."

Ik heb wel het idee dat binnen Leeuwarden best wel gegroeid is afgelopen jaren, die community die er nu is. Of dat het in ieder geval meer zichtbaar geworden is.

“Ja dat is zeker wel gegroeid. Voorheen waren er wel jongens maar die waren allemaal alleen bezig of met twee of drie. Maar in mijn omgeving zijn er wel acht of negen artiesten die bezig zijn.”

En denk je dat een hiphop contest zoals bring it on ook bijdraagt aan die zichtbaarheid en scene?

“Ik denk wel dat het bijdraagt maar het is wel weer dat iedereen elkaar kent. Er was nog maar één artiest die ik niet eerder live had gezien. Dus ik hoop wel dat er dus steeds meer nieuwe namen blijven komen.”

Je noemde net al dat als je echt verder wil komen, je buiten Friesland moet denken. Waar liggen jouw ambities?

“Voor mij is het simpel, ik wil de grootste artiest van Nederland worden. Als ik voor altijd in Friesland blijf gaat dat niet lukken omdat ik hier niet de connecties kan opbouwen die ik nodig heb. Na een tijdje wil ik hier wel weg om met muziek verder te kunnen komen.”

Heb je al connecties verder in het land liggen, ben je hier al actief mee bezig?

“Ik heb op school gezeten in Utrecht en Enschede dus sowieso heb ik al wat connecties. Maar dit wil ik nog veel verder uitbreiden.”

Over de muziek die je maakt, wat is daarin voor jou belangrijk?

“Ik denk echt wat ik vertel. Ik probeer het altijd zo dicht mogelijk bij mijzelf te houden en ik hoop dat de mensen die het horen denken ‘ey dat heb ik ook’ of ‘dat voel ik ook’. Vooral dat mensen luisteren naar wat ik te zeggen heb en de emotie die daarbij hoort.”

Wat zijn dingen of thema’s die dan veel naar voren komen?

“Ik rap over rust zoeken in deze chaos. We leven in een wereld waar veel van je verwacht wordt en dat door sociale media veel verwachtingspatronen naar voren komen. Ik rap over daar balans in vinden, maar ook over hoe ik in mijn relatie sta en bepaalde dingen die ik om mij heen zie. Het is heel verschillend maar gaat allemaal over wat er in mijn hoofd gebeurd.”

En je muziek is in het Nederlands, is dat ook om zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven?

“Jazeker, ik denk in het Nederlands dus dat is het makkelijkst. Ik schrijf ook geen teksten, achter de microfoon zing en rap ik gewoon wat ik bedenk.”

Wat zijn op muzikaal gebied nu je plannen of dingen waar je naartoe aan het werken bent?

"Afgelopen vier maanden heb ik elke maand een nummer uitgebracht. Volgende maand gaat dat samen komen in één project. Alle nummers zijn dan al uit maar dag ga ik uitleggen wat het project betekent en waarom dingen er in staan. Verder komende halfjaar consistent dingen uitbrengen en dan na een tijdje zal vast dat ene nummer er wel tussen zitten dat een hit wordt. Ik heb genoeg werk liggen, komende tijd kan ik uitbrengen wat al klaar is en ondertussen nieuwe dingen blijven maken. Dat is de perfecte combinatie."