De cultuursector is inmiddels weer wat het altijd geweest is. Zo ook deze 15e editie van de Kleine Prijs van Fryslân, waar op vrijdagavond 21 oktober publiek zich verzamelt om de lokale acts te bewonderen. Dit jaar strijden de zes beste acts van Fryslân in Neushoorn om de winst. Wie gaat er met de winst vandoor en mag zich na vanavond de winnaar van de Kleine Prijs van Fryslân 2022 noemen? Hier lees je over de verschillende acts en hoe de avond is verlopen.

Het is aan Yung Jamin om n.a.v. een loting de avond te openen. Deze hiphopartiest komt zonder aankondiging het podium op. Na zijn optreden wordt duidelijk dat Yung Jamin dit zelf graag wilde voor het verrassingseffect. Het verrassingseffect is er zeker. Tijdens de eerste paar nummers lijkt het publiek even te moeten wennen dat er iemand op het podium staat maar al snel weet Jamin, die zich vrij over het podium beweegt, het publiek mee te krijgen in zijn act.

Vervolgens is het de beurt aan Momsname. Een bijzondere naam voor een band die soms neigt naar popmuziek. Zelf noemt Momsname de muziek die zij maken indierock. En dat somt mooi op wat deze act vanavond te bieden heeft. Het rauwe randje is zeker aanwezig en de band draait hun hand niet om voor rockmuziek. Dit maakt de band zeker interessant.

Na Momsname is het tijd voor de tweede en laatste hiphopartiest van de avond. Given Ski weet een goede show neer te zetten die van begin tot einde het publiek weet te boeien. Het zal iedere toeschouwer opvallen dat Given Ski veel tijd heeft besteed aan het in elkaar zetten van zijn show. Ook de teksten van Given Ski zijn enorm belangrijk. Dat kun je merken aan de manier waarop hij ze live brengt en hoe hij met maatschappelijke en persoonlijke thema’s het publiek weet te raken. Of dit ook genoeg is om er vanavond met de winst vandoor te gaan moet nog blijken.

Amonia Caramel is een singer songwriter duo. De helft van het duo is een oude bekende van de kleine prijs, aangezien Sarah, beter bekend als Moonloops, vorig jaar de finale van de Kleine Prijs won. Het duo begint hun act samen, waarna de versterking wordt ingeroepen van hun band. Een welkome toevoeging die ervoor zorgt dat de akoestische setting van zonet nog steeds aanwezig is, maar de interesse van het publiek niet wegebt.

De vijfde artiest van de avond is Ukelise. Elise betreedt in haar eentje het podium met haar ukelele. Ze maakt kenbaar dat ze het spannend vindt om op het podium te staan, maar aan de muziek die ze ten gehore brengt is dat niet te merken. Met mooie melodieën begeleidt ze zichzelf op haar ukelele. Het is zonder twijfel het meest rustgevende optreden van de avond.

De zesde en laatste finalist van deze editie is SSTO. Zodra de band het podium bestormt is duidelijk dat er veel enthousiaste fans zijn gekomen voor deze act. En dat is niet zonder reden. SSTO is een band die op muzikaal vlak weet waar ze voor staan. Met de synthesizers, drums en gitaren domineren ze het podium en ook het publiek raakt tijdens het optreden steeds enthousiaster. Dat zij er dit jaar met de winst vandoor gaan lijkt bijna onvermijdelijk.

Terwijl de jury in beraad gaat over de winst van 2022 treedt Moonloops, winnaar van vorig jaar, op. Na een geslaagd optreden waar we de identiteit van Moonloops in herkennen komt de jury met het verlossende woord. Je hoorde het tijdens de pauze al rondgaan onder een groot deel van het publiek en ze hadden het bij het juiste eind: SSTO gaat er met de winst vandoor. Een veelbelovende act die duidelijk weet waar ze voor staan en waar we waarschijnlijk nog veel van zullen horen.