Na maanden van (digitale) voorrondes en halve finales, is het op 19 september zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Zes finalisten zullen strijden om de winst in Neushoorn in Leeuwarden. Wie zal eerdere winnaars als The Homesick, Abdomen, Pendants, Katie Koss en Lester Blackfield opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De derde finalist die we aan je voorstellen is Skyline Avenue. Gastredacteur Theo communiceert digitaal met Martin Schoon om de man achter de act te leren kennen.

Wie is Skyline Avenue?

“Skyline Avenue is een eenmansproject, maar live probeer ik wel eens met een grotere bezetting te spelen. Zo speel ik soms met een toetsenist of gitarist. Persoonlijk wil ik dit vaker doen, aangezien er dan meer echt live gespeeld wordt. De mensen met wie ik wel eens samen speel ken ik van school of via via van andere optredens.”

Wat doe je muzikaal nog meer, naast Skyline Avenue?

“Ik ben onder andere nog bezig met mijn band Flashbang en andere (kleine) projecten. Zo heb ik onlangs nog de muziek verzorgd voor een mini docureeks, gemaakt voor en door een Zwols festival. Ik hou van veel soorten en stijlen muziek en probeer zelf ook divers te zijn in eigen werk dus zijn meerdere projecten eigenlijk wel een logisch gevolg hiervan.”

Skyline Avenue

Vertel eens wat over de sound van Skyline Avenue

“Zoals ik eerder zei, houd ik veel stijlen en hier experimenteer ik graag mee. Er is niet zozeer een eenduidige stijl of genre aan te koppelen. Overheersend zijn wel de wat dromerige electronische elementen zoals synthesizers en productie. Verder kan het ook zomaar heel klein en akoestisch of hard en ruig met scheurende gitaren.”

Wat vind jij het leukste aan muziek maken?

“Muziek is en kan zoveel zijn. Met meerdere mensen spelen is vooral leuk omdat je dan op dingen komt waar zelf nooit op zou komen. Het doorbouwen en uitwisselen van ideeën en experimenteren is het grootste pluspunt.”

Wat of wie zijn jouw inspiratiebron(nen) en waarom?

“De grootste inspiratiebron is Owl City. Bij een aantal nummers krijg ik wel eens de reactie dat mijn muziek daarop geïnspireerd lijkt. Waarom Owl City mij zo aantrekt is onder andere omdat het ook een eenmansproject is. Verder heeft hij (Adam Young, red.) steengoede, vaak metaforische en dromerige teksten wat ik zelf ook probeer te maken. Het gebruik van tekst op deze manier spreekt mij aan omdat mensen er dan een eigen interpretatie aan kunnen geven. Ook ben ik ook nogal punk en rockliefhebber, dus klinken er regelmatig bands als Green Day, Blink-182, Sum 41 door in mijn muziek. Daarnaast hou ik ook van instrumentaal of filmmuziek. Zo probeer ik zelf geregeld elektronica te mengen met meer orchestrale elementen.”

Wat staat er komende tijd, naast het spelen van de finale, nog meer op het programma?

“Qua optredens niet heel veel eigenlijk. Afgelopen tijd heb ik helaas ook niet veel kunnen doen om de release van mijn ep begin februari te supporten. Ik ben afgelopen tijd wel veel bezig geweest met dingen er omheen. Zo is de ep inmiddels uitgebracht op vinyl en cd en ben ik dus druk geweest met alles wat daarbij komt kijken. Nu mijn ep al een tijdje uit is, ben ik alweer plannen aan het smeden om hier een vervolg aan te geven. Ik heb altijd een stapel niet uitgewerkte demo's en ideeën liggen en door de quarantaine is deze alleen maar gegroeid. Vooralsnog zijn het alleen wilde plannen maar wie weet wordt dat binnenkort concreet.”

Waar wil je uiteindelijk naar toe werken met Skyline Avenue?

“Ik wil vooral meer muziek maken en live spelen en misschien komt er een vaste live bezetting. Het leukste van live spelen vind ik het op een andere manier brengen van de nummers. Dit om het voor het publiek als mijzelf leuk te houden. Ik wil er wel echt een ervaring van maken ten in plaats van de nummers opdreunen zoals ze zijn.”

Als je mag fantaseren over wat je echt zouden willen doen of bereiken, wat zou dat zijn?

“Het zou natuurlijk heel tof zijn om full time met muziek bezig te zijn. De ultieme droom is een internationale tour. Het lijkt me ontzettend gaaf om dan langere tijd te reizen en te spelen voor publiek dat speciaal komt om jou te zien spelen. Verder wil ik meer muziek maken en blijven werken aan iets waar ik later op terug kan kijken met een gevoel van ‘wauw, nooit gedacht dat ik nog eens dit op zo'n manier zou doen’.”

'Ik heb altijd een stapel niet uitgewerkte demo's en ideeën liggen'

Wat heeft jou bewogen om mee te doen aan de Kleine Prijs van Fryslân

“Met de band (Flashbang, red.) hebben we al eens eerder meegedaan en de sfeer is altijd wel heel goed. Ik heb me opgegeven met de instelling van: ‘Ik zie het wel’. Maar ook omdat ik wel met Skyline Avenue meer wil spelen. Om dan uiteindelijk in de finale te staan is boven verwachting, maar wel heel leuk natuurlijk.”

Wat heb je tot nu toe uit jouw deelname aan de Kleine Prijs kunnen halen?

“Vooral netwerken en ervaring opdoen. Het contact met andere bands en acts vind ik vaak wel het leukste aan deze evenementen. Het is interessant om te zien wat anderen doen en hier weer inspiratie uit te halen. Ook de ervaring solo beleven is een hele goede, want met band is heel wat anders dan alles zelf doen. Zeker gezien het voor een groot publiek spelen, iets is waar ik van nature heel comfortabel mee ben.

Hopelijk levert de Kleine Prijs nog meer speelplekken en kansen op. En mocht je komende zaterdag niks te doen hebben en in de buurt van Leeuwarden zijn, kom gewoon even bandjes kijken in Neushoorn! Ik ga er in ieder geval m'n best voor doen om er een feestje van te maken!”