Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 19 september zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Zes finalisten zullen strijden om de winst in Neushoorn. Wie zal eerdere winnaars als The Homesick, Abdomen, Pendants, Katie Koss, Lester Blackfield en Delore opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De eerste finalist die we aan je voorstellen is Hands Off.

Wie zijn jullie, waar komen jullie vandaan en hoe lang spelen jullie al in deze formatie?

"Wij zijn Hands Off, een tweemansband uit het noorden van Nederland. Tim komt uit Groningen en Janneke heeft roots in het noorden, maar komt uit Overijssel. We bestaan nu ongeveer anderhalf jaar en we zijn met z’n tweeën begonnen. We krijgen wel eens de vraag of we nog een bassist zoeken, maar helaas, wij zijn een 1 + 1 deal."

Hoe kennen jullie elkaar?

"We kennen elkaar van onze opleiding, de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Toen Tim tijdens het introductiekamp een beker op Janneke’s hoofd zette om het lengteverschil te compenseren, was het meteen raak. Vanaf dag één wilden we samen een band starten."

Vertel eens wat over jullie sound

"Onze sound zouden we beschrijven als puntig en fuzzy, wat in contrast staat met onze vocals. Aangezien we met z’n tweeën zijn, maken we gebruik van een splitter om het gitaarsignaal op te splitsen naar zowel een bas- als gitaarversterker. Hierdoor proberen we niet per se een basgitaar na te bootsen, maar zorgen we wel voor een dikke sound. Wat onze drums betreft houden we het graag minimaal. Zo gebruiken we alleen de bassdrum, floortom, hi-hat en een snappy snare."

Wat of wie zijn jullie inspiratiebronnen en waarom?

"Qua inspiratie halen veel uit nineties Riot Grrrl. Voornamelijk de band Bikini Kill en de hele beweging die daarbij hoort vinden we allebei heel cool. Net als in dit genre proberen wij veel kracht in onze nummers te stoppen en kaarten we serieuze onderwerpen aan, zoals de anticonceptiepil of de vleesindustrie. Wat betreft muziek van nu vinden we zo’n beetje alle garage en punk uit Australië goed. Denk aan Courtney Barnett, Pinch Points en Amyl & the Sniffers."

Wat vinden jullie het leukste aan samen muziek maken?

"Allereerst begrijpen we elkaar gewoon heel goed. Naast dat we een hechte vriendschap hebben, houden we ons veel bezig met dezelfde maatschappelijke onderwerpen en kunnen we ons goed in elkaar vinden. Daarnaast vullen we elkaar artistiek gezien echt goed aan, we schrijven dan ook alle muziek samen. Op het moment dat we een nummer schrijven en denken 'dit wordt ‘m', dan hebben we dat allebei door en worden we direct enthousiast. Dat gevoel begrijpen wij alleen, denken we."

'Op lange termijn willen we graag een milieuvriendelijke tour doen'

Wat staat er komende tijd - naast het spelen van de finale - nog meer op het programma?

"We zijn nieuwe muziek aan het schrijven en onze eerste ep komt binnenkort, naast op cassette, ook online uit. Verder zijn we bezig met plannen voor een cool event, maar dit is nog in een te vroeg stadium om meer over te vertellen. Oh! Hou ons in de gaten, we spelen ook nog andere shows!"

Waar willen jullie uiteindelijk naar toe werken met deze act?

"Een droom voor op korte termijn is om in de grote zaal van VERA Groningen te spelen, hier komen we zelf vaak en voelen wij ons echt thuis. Op lange termijn willen we graag een milieuvriendelijke tour doen, waarschijnlijk voornamelijk door Europa. Een samenwerking met Kathleen Hanna van Bikini Kill zouden we ook zeker niet afslaan."

Waarom doen jullie mee aan de Kleine Prijs van Fryslân?

"We zochten naar een nieuwe uitdaging en manieren om Hands Off meer op de kaart te krijgen, de Kleine Prijs leek ons een goede manier om dit te doen. Een aantal van de vorige winnaars vinden we heel vet en toen dachten we; wij moeten hiertussen staan."

Wat hebben jullie tot nu toe uit jullie deelname aan de Kleine Prijs kunnen halen? (denk aan optredens, netwerk, ervaring opdoen)

"Sowieso dit interview natuurlijk, haha. We zijn van plan om Hands Off groot te maken en we grijpen nu alle kansen voor publiciteit, ervaring en optredens aan. Maar we hebben tijdens de halve finale ook nieuwe supporters erbij gekregen en zelfs cassettes verkocht.

Er zijn er nog een paar, dus kom naar de finale en scoor jouw exclusieve Hands Off cassette!"

'Vorige winnaars vinden we heel vet en toen dachten we; wij moeten hiertussen staan'