Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 19 september zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Zes finalisten zullen strijden om de winst in Neushoorn. Wie zal eerdere winnaars als The Homesick, Abdomen, Pendants, Katie Koss, Lester Blackfield en Delore opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De volgende finalist die we aan je voorstellen is Dirty Robot. Redacteur Tessa spreekt de drie leden van Dirty Robot in de tuin van bassiste Evita.

Wie zijn jullie, waar komen jullie vandaan en hoe lang spelen jullie al in deze formatie?

"Wij zijn Dirty Robot, een noiserockbandje uit Leeuwarden. We maken een zooi herrie en dat is het eigenlijk. We bestaan nu ongeveer twee jaar. Voor die tijd hebben we wel samengewerkt in schoolprojecten, maar waren we echt slecht."

Hoe kennen jullie elkaar?

"Via diezelfde school. We gaan geen namen noemen, het was er wel prima, maar ze vonden onze band poepie."

Vertel eens wat over jullie sound

"Evita’s sound is gemaakt door sounds, veel pedalen en veel gepiep. Sian vult het op zijn gebied aan met zijn dikke stack. Als we het zouden moeten omschrijven, zouden we het omschrijven als smerige, gecontroleerde chaos. Het is ook wel experimenteel."

Wie inspireren jullie?

"Dat is lastig, maar sowieso Daughters, Girl Band en Show Me the Body. Omdat die echt vies en vuig zijn en omdat het ook allemaal eigenlijk gecontroleerde chaos is, in bepaalde zin. Net zoals wij."

Wat vinden jullie het leukste aan samen muziek maken?

Evita: "Dat ik Sander voor zijn bek kan slaan."
Sander: "Persoonlijk is het leukste aan muziek maken voor mij altijd geweest dat je alles kan slopen op het podium. Je hebt echt het idee dat je daar alles kapot kan maken."
Sian: "Je kunt alles loslaten."

'We willen doen wat we willen en teringherrie maken'

Wat staat er komende tijd - naast het spelen van de finale - nog meer op het programma?

"Op dit moment alleen de ep-release, maar we weten nog niet of dit live gaat worden of online. Dat zijn we nu aan het regelen. We hebben deze al een half jaar uitgesteld en willen dit niet nog een half jaar doen, dan worden mensen - en Evita - verdrietig en raken we onze fans kwijt. Verder meer schrijven en klaarstomen voor andere aankomende optredens, zodat we voorbereid zijn voor de tijd dat alles weer een beetje open gaat."

Waar willen jullie uiteindelijk naar toe werken met Dirty Robot?

"We willen doen wat we willen en teringherrie maken. We kunnen wel gaan zeggen dat we er geld mee kunnen verdienen en in dikke auto’s kunnen rijden, maar ja dat moet je maar net zien. Voorlopig willen we het vooral leuk hebben, lekker knallen en andere mensen blij maken. Lekker veel spelen dus en ook vooral voor mensen spelen die het leuk vinden. Misschien ooit een keer buiten Friesland spelen."

Als jullie mogen fantaseren over wat jullie echt zouden willen doen of bereiken, wat zou dat zijn?

Sian: "Touren over de hele wereld natuurlijk."
Sander: "Ik denk dat ik echt zo’n dikke Amerikaanse koelkast zou kopen. Dat is het."
Evita: "Ik wil wel touren met Show Me the Body, echt zo’n smerige band en dan van die vieze underground-dingen doen, buiten Nederland om."

Waarom doen jullie mee aan de Kleine Prijs van Fryslân?

"Dat vonden we leuk, leek ons wel lachen eigenlijk. Gewoon zien hoe ver we het zouden schoppen. We hadden niet echt een doel, gewoon leuk meedoen. We hadden ook niet verwacht zo ver te komen, we dachten gewoon door te gaan tot iedereen ons kut zou vinden eigenlijk." 

Wat hebben jullie tot nu toe uit jullie deelname aan de Kleine Prijs kunnen halen? (denk aan optredens, netwerk, ervaring opdoen)

"Beetje streams. Niet heel veel, maar wel wat. Plus speelervaring en de kracht van vriendschap. Nee, hoe stom het ook klinkt, je groeit wel als band wat meer naar elkaar toe als je zulke dingen wint. Je hebt wel zoiets van, ‘damn, we did it’."

Hierna volgt een gesprek over hoe ze eigenlijk helemaal geen vrienden willen zijn...

​​​"Na de finale is het voorbij, dan gaan we gewoon releasen wat er op de plank ligt. Ook alle bunkerdemo’s, die zijn echt heel wild. Dan gaan we heel ver uit elkaar wonen en een soort liquideerwedstrijd doen. Maar wel met over twintig jaar een reünie, als iedereen nog leeft."

Willen jullie nog iets zeggen tegen de lezers van 3VOOR12/Friesland?

Sander: "Wat ik persoonlijk zou zeggen is het simpelste wat je eigenlijk maar kan zeggen: 'Kom lekker genieten, ongeacht of we winnen of niet.'"
Evita: "Jij maakt alles de hele tijd echt cheesy, Sander."
Sander: "Hoezo cheesy? Ik zorg er gewoon voor dat de normale mensen het misschien nog een beetje kunnen waarderen. Rock-'n-roll forever, kom lekker genieten en drink bier."