Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 20 september zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Zes finalisten zullen strijden om de winst in Het Bolwerk. Wie zal eerdere winnaars als The Homesick, Abdomen, Pendants en Lester Blackfield opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De zesde en laatste finalist die we aan je voorstellen is Noorderlicht.

Heren, we duiken in de hiphopscene van Gaasterland. Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Jelmar ‘Jelly’ Schotanus: “Yoeri en ik kennen elkaar van de vriendengroep uit de buurt."
Yoeri ‘BiggyWhy’ Daas: “Uit de getto’s van Nije- en Oudemirdum, haha.”
Jelmar: “Maar goed, we waren dus al heel lang vrienden en op een gegeven moment zijn we muziek gaan maken. Ik denk zo’n vier jaar geleden. Bas hebben we ontmoet via andere vrienden van ons en hij hoorde dat we nog iemand zochten en zo is hij er eigenlijk bijgekomen.
Yoeri: “We hebben ook wel twee andere zangers gehad voor Bas, maar toen hij erbij kwam zijn we wel serieuzer te werk gegaan en dat is nu ongeveer een jaar of anderhalf, zoiets…”

Jullie maken hiphop, maar kunnen jullie nog iets specifieker vertellen over jullie sound?

Bas ‘Basisbehoefte’ Boode: Dat verschilt eigenlijk heel erg per nummer. Als je luistert wat we tot nu toe allemaal online hebben gezet, dan kom je zoveel debiele shit tegen, haha.”
Jelmar: “Ja man, dat gaat van housebeats tot trap… echt vanalles.”
Yoeri: “Je kunt van ons heel veel verschillende stijlen verwachten.”

Wie schrijft eigenlijk de teksten?

Jelmar: “Eigenlijk schrijft iedereen wel mee.”
Yoeri: “Heel soms schrijf ik ook wel eens ja. Maar ik ben vooral voor de beats. Ik denk dat Jelmar wel het meeste aan tekst bijdraagt.”
Jelmar: “Qua beats zit het muzikaal gezien eigenlijk wel heel erg goed, maar qua teksten nemen we onszelf vooral niet al te serieus. Het is allemaal wat met een knipoog.Het moet gewoon in een lekkere flow zitten.”
Bas: “Het wordt vooral heel erg aangedikt allemaal.”

Naar welke artiesten of muziek luisteren jullie zelf?

Jelmar: “Ik luister zelf wel veel naar Amerikaanse hiphop. Ik ben opgegroeid met Eminem en dat is altijd wel een groot voorbeeld geweest. Qua Nederlandstalige hiphop is het toch wel de Jeugd van Tegenwoordig of Eenhoorn Joost. We hebben hem in de zomer live gezien tijdens Welcome to The Village en dat was echt een hele toffe show.
Yoeri: “Ik luister echt vanalles en nogwat. Er is niet per se een artiest waar ik echt inspiratie uithaal. Dat kan echt vanalles zijn.
Bas: “Ik luister ook heel veel muziek. Ik vind ook echt alles leuk, van klassiek tot disco. En ik haal ook veel inspiratie uit het bier drinken in onze studio, haha.”
Yoeri: “Het maakt ook niet zoveel uit waar de inspiratie vandaan komt. We hebben gewoon heel veel lol.”

'Wij komen gewoon binnen met een usb stickje en alles is geregeld'

Ah, jullie hebben dus een hoop plezier en vertier met muziek maken en optreden. Naast dat jullie het onderling goed kunnen vinden, wat maakt het nog meer leuk om samen Noorderlicht te zijn?

Jelmar: “Eigenlijk is het belachelijk chill dat je geld krijgt om op te treden en te komen feesten. Dat is echt het leukste dat er is.
Bas: “Ja, zo’n hele dag van het optreden is gewoon feest.”
Yoeri: “We hoeven ook niet echt te werken ofzo. Als je een band hebt moet je allemaal spullen meeslepen. Wij komen gewoon binnen met een usb stickje en alles is geregeld. Je krijgt te eten en te drinken en dan is het feest.”
Bas: “Het is je hele leven wat debiel doen.”
Jelmar: “Het is echt een raar proces ook dat als we samen in de studio zijn en Yoeri heeft een leuke beat…”
Bas: “Ja, en dan neem ik het weer over en dan zitten we ineens allemaal onzin te zingen en dat is allemaal heel grappig.”

Wat heeft het meedoen van de Kleine Prijs jullie tot nu toe gebracht?

Yoeri: “Hoofdpijn, misselijkheid.”
Bas: “Katers!”
Jelmar: “Dat allemaal, maar het is sowieso een leuke ervaring. We hebben er ook wel wat boekingen uitgehaald. Dat is ook wel fijn. En daarnaast, als je voor het publiek een show doet dan krijg je niet een reflectieformulier terug en dat krijg je dus nu wel van de jury.”
Yoeri: “Het was alleen wel raar dat we hele goede feedback hadden gekregen tijdens de halve finale, maar we waren niet door, haha. Nou ja, met een wildcard dus later...”

Liggen er nog activiteiten en nieuwe dingen in het verschiet naast het spelen van de finale?

Jelmar: “We zijn nu wel bezig met een nieuw nummer, misschien een EP’tje uitbrengen.
Yoeri: “We willen nog wat doorontwikkelen met de liveset. Niet dat we alleen maar een setlist afwerken, maar dat er ook wel wat meer showelementen worden toegevoegd.”
Bas: “Een heel album opnemen is voor ons niet zo heel interessant. Ik heb dat zelf ook dat ik wel bepaalde tracks te gek vind, maar ik ga niet een heel uur iets luisteren.”
Yoeri: “Als je een EP doet of een single dan wordt het gewoon veel meer geluisterd.”

Wat was de reden om überhaupt mee te doen met de Kleine Prijs?

Bas: “Eh, geen idee eigenlijk. Jelmar fikst dit allemaal."
Jelmar: “Ik dacht, we gaan gewoon meedoen en het is weer een nieuwe ervaring.”
Yoeri: “We zouden al een keer eerder meedoen met de voorganger van Bas, maar dat is toen niet doorgegaan. En nu hebben we ons dus weer ingeschreven. Niet met het idee dat we de prijzen gingen binnenslepen, hoor… Maar goed, nu willen we ook wel winnen, haha.”

INFORMATIE

De finale van de Kleine Prijs van Fryslân vindt dit jaar plaats in Het Bolwerk. In Sneek strijden Delore, Ganos Lal, Noorderlicht, The Wabe, All Over Again en Boyakira om de prijzen en de eer.