Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 20 september zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Zes finalisten zullen strijden om de winst in Het Bolwerk. Wie zal eerdere winnaars als The Homesick, Abdomen, Pendants en Lester Blackfield opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De volgende finalist die we aan je voorstellen is All Over Again.

Wie zijn jullie, waar komen jullie vandaan en hoe lang spelen jullie al in deze formatie?

"Wij zijn All Over Again, een band uit De Westereen (Friesland). Onze band bestaat uit 5 personen. Op zang Robin Mormina, lead-gitaar Arjen Heidstra, rhythm gitaar Wiebe van Kammen, basgitaar Niels Douma en drummer Jan Gerrit Schippers a.k.a. Skippie. Wij spelen sinds 2016 in deze formatie."

All Over Again

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

De jongens gaan ver terug in de tijd en leren elkaar kennen op de basis- en middelbare school. Jan Gerrit en Arjen kennen elkaar als sinds heel vroeger. Arjen leert in het eerste jaar van de middelbare school Wiebe kennen. Samen hadden ze het idee dat zij de enige waren met een beetje verstand van goede muziek, en er was gelijk een klik. “Waar er bij  medescholieren artiesten als Yellow Claw, Kid de Blitz en Headhunterz uit de Pringle-bus speaker te horen was tijdens de fietstochten naar school, bleven Wiebe en ik achteraan fietsen al luisterend naar Pink Floyd”. Niet veel later sluit Jan Gerrit ‘Skippie’ zich aan wanneer hij bij de jongens in de klas terecht komt. Na de middelbare schooltijd gaat iedereen weer zijn eigen weg, maar het contact blijft. Tijdens vervolgopleidingen komt zanger Robin Mormina om de hoek kijken. “Een aparte kerel, maar nu is het een van mijn grootste vrienden”, vertelt Arjen .Via een bijbaan maakt bassist Niels Douma het plaatje compleet. In het begin konden de jongens eigenlijk helemaal niet spelen. “Robin kon voor geen meter zingen, sorry maar dat is echt zo” zegt Arjen. Door de jaren heen hebben wij het spelen onszelf aangeleerd en het belangrijkste is nu dat we samen doen wat we het allerliefste doen: Muziek maken.”

Vertel eens wat over jullie sound

Waar de sound van de band in den beginne nog wat weg had van softe pop rock is de stijl uitgegroeid tot een mix van melodische Grunge Rock met Psychedelische en Stoner invloeden. Qua opbouw van de songs probeert de band origineel te zijn. “We willen vermijden dat onze nummers een standaard Top 40 structuur hebben”. Nadat de heren iets ruiger werden qua sound, kwam er ook veel kritiek. “Op een gegeven moment luisterden wij gewoon niet meer naar al die negativiteit en gebruiken we die ‘opgekropte woede’ als uitlaatklep in onze muziek. De inspiratie halen wij uit momenten die op dat moment belangrijk zijn”.

Op een gegeven moment luisterden wij gewoon niet meer naar al die negativiteit en gebruiken we die ‘opgekropte woede’ als uitlaatklep in onze muziek" - Arjen

Wat of wie zijn jullie inspiratiebronnen en waarom?

Tijdens het ontstaan van de band werd er veel geluisterd naar bands als Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden en Alice in Chains. “Die laatste twee zijn echt blijven hangen in onze muziek. Naarmate we ouder werden ontdekten dat er ook nog andere bands in de wereld zijn. Drummer Jan Gerrit is wild van de band Porcupine Tree, de drums in die muziek zijn echt uniek en daar haal ik inspiratie uit” aldus Jan Gerrit. De inspiratie van zanger Robin komt meer uit bands als Guns ‘n Roses, Children of Bodom en Daughtry. “Drie compleet verschillende bands, maar toch vind ik dat ze allemaal 1 ding gemeen hebben en dat is de prachtige samenhang van instrumentaal en zang. Onregelmatig, aparte riffs en unieke melodieën” geeft Robin aan. Tijdens het schrijven van nieuw materiaal werd er veel geluisterd naar de psychedelische stonerrock band Sleepy Sun. Bassist Niels geeft aan dat het niet alle inspiratie van andere muziek komt: “Als we een nummer jammen dan is het eigenlijk gewoon op dat moment. Niet te veel met andere bands bezig zijn. Wanneer er een goed nummer geschreven wordt ook al doen we dat op dat moment niet, dan voel je dat wel”.

Wat vinden jullie of jij het leukste aan muziek maken (met elkaar)?

“Wat volgens mij het belangrijkste is aan muziek maken met elkaar is dat we proberen elkaar zoveel mogelijk zijn eigen gang te laten in de eigen partijen”. Wanneer de band afspreekt om een avond muziek te maken dan eindigt de avond ook altijd in een complete improvisatie-sessie. “Dat is niet is wat we afspreken, dat gebeurt gewoon. Tussen het jammen door repeteren we wel nieuwe nummers of een set. Verder is het gewoon muziek maken tot het liefst diep in de nacht”.

All Over Again

Wat staat er komende tijd - naast het spelen van de finale - nog meer op het programma?

“Wij kijken natuurlijk erg uit naar 18 oktober. Dan komt ons eerste album uit. Een dikke LP die luistert naar de naam ‘Weekend Cheaters’ .Om dat te vieren dat onze droom uitgekomen is houden we een Album Release Party in ons dorp Zwaagwesteinde in ‘it Badhûs. Onze vrienden van de bands Captain Disco en Flashbang zijn ook op het podium te zien en natuurlijk is er bier”. Naar aanleiding van de release van het eerste album staan er ook een paar shows op het programma waar ze erg naar uit kijken. Zo gaan de heren naar Amsterdam en Groningen en gaan ze zelfs de grens over naar Duitsland. “Wij willen proberen het feest idee er in te houden, door zoveel mogelijk bevriende bands mee te nemen, voor zover dit mogelijk is”.

Waar willen jullie uiteindelijk naar toe werken met deze act?

“Waar wij op hopen is dat wij veel shows mogen spelen in vette zalen of tijdens evenementen. De tijd van het spelen in kroegjes met als publiek twee stamgasten is voorbij. We hopen te kunnen gaan rocken op iets grotere podia, zodat we elkaar niet meer hoeven te knuffelen tijdens het spelen. Wanneer wij met z’n vijven op het podium staat dan komt er iets in ons los, wij kunnen dan ook niet stilstaan”.

Als jullie mogen fantaseren over wat jullie echt zouden willen doen of bereiken, wat zou dat zijn?

“Het lijkt ons gewoon vet om zoveel mogelijk shows te spelen. Festivals als Lowlands zou echt helemaal te gek zijn!”. De jongens hebben nu net zelf hun eerste plaat opgenomen die gemixt en gemasterd is door Danny Giordana. “Het lijkt ons wel erg tof om dit in een professionele studio te doen waar we veel tijd kunnen nemen om te experimenteren”.

Wat heeft jullie bewogen om mee te doen aan de Kleine Prijs van Fryslan en wat hebben jullie er tot nu toe uit kunnen halen?

De jongens zijn niet onbekend met de talentenjacht, want ze doen dit jaar voor de derde keer mee. “Wij zien het meer als een extra show. We hebben nooit zoiets gehad van”aaaaargh we MOETEN winnen. Het was voor ons weer een goed moment om nieuwe songs te laten horen. Verder hebben we er al een een show aan over gehouden. De organisatie van Hardkorhoen XL (Fochteloo) heeft ons benaderd omdat hij ons tijdens finale had gezien. Verder hebben wij heel veel ervaring opgedaan en spelen we met geluids-en lichttechnici die ook echt weten wat ze doen. Elke keer was het een super gezellige avond en we gaan er ook deze editie een prachtige avond van maken” aldus Arjen.

INFORMATIE

De finale van de Kleine Prijs van Fryslân vindt dit jaar plaats in Het Bolwerk. In Sneek strijden Delore, Ganos Lal, Noorderlicht, The Wabe, All Over Again en Boyakira om de prijzen en de eer.