Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 16 juni zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Vijf finalisten zullen strijden om de winst in Iduna. Wie zal eerdere winnaars als The Homesick, Abdomen, Pendants en Katie Koss opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De derde finalist die we aan je voorstellen is Torrential.

Jongens, we zitten vlak voor een optreden van jullie van een nieuwe editie Harcore Vrijdag (voorheen Hardcore Woensdag, red). Gelukkig hebben jullie even tijd voor een kennismakingsgesprek. Vertel, wie zijn jullie en hoe lang spelen jullie al in deze formatie?

Cristiaan Visser: “Wij zijn Torrential en ik drum in de band. Michiel Mozer verzorgt de zang, Bas Modderman speelt bas en Stijn van Gestel is onze gitarist en we spelen sinds begin 2017 in deze formatie. Het eerste jaar ging eigenlijk best heel erg vlot allemaal met optredens enzo. Onze eerste show was volgens mij in januari 2017 tijdens Hardcore Woensdag.”

Dat jullie inmiddels graag geziene gasten zijn tijdens de Hardcore ‘op welke dag dan ook’- edities geeft wel aan dat het genre waarin jullie je begeven niet van delicate oorsprong is. Vertel eens wat over jullie sound.
Stijn: “De insteek was dat we iets hards wilden maken, maar wel met veel dynamiek. Het wisselt best wel van harde naar rustige stukken. Ik zou niet per se het label hardcore er aan willen hangen. We krijgen ook vaak te horen dat onze muziek progressief is of invloed van post-genres heeft, mede door die tempowisselingen, denk ik.”
Michiel: “Ik vind dat het woord vuig (onze werktitel) onze sound wel omvat.”

Vorig jaar stonden jij, Bas en Michiel, eveneens in de finale met het conceptuele Cosmute. Die tracks hebben duidelijk een verhaal gebaseerd op de kosmos. Hoe zit dat met de nummers van Torrential? Zoek je een bepaalde hoek qua onderwerpen?

Michiel: “Ja, ik beschrijven wel verschillende onderwerpen in de nummers, maar het is niet zoals Cosmute één concept waar vanuit we werken. De teksten schrijf ik op de sfeer van de muziek waarbij wel een overkoepelend thema heerst. Het is begonnen met Stijn en Cris en zij hebben het geraamte van de eerste ep gevormd en toen zijn Bas en ik erbij gekomen. De combinatie van mijn teksten en de muziek was een hele natuurlijke wisselwerking. De teksten zijn vooral vraagstukken. Onderwerpen die ik moeilijk kan begrijpen, bepaalde angsten en dingen waar je geen grip op hebt in het leven.”

Je haalt dus veel uit je eigen emoties qua teksten. Zijn er nog andere inspiratiebronnen waar je uit put? En qua muzikale inspiratie?

Michiel: ‘Ik haal veel inspiratie uit de romantische filosofen als Nietzsche. Ik verwerk soms quotes van dergelijke filosofen in de teksten. Muzikaal gezien is een band als The Dillinger Escape Plan een grote inspiratiebron.”
Stijn: “Qua muziek zoek ik mijn inspiratie in bands als Converge en Daughters.”
Bas: “Voor mij eigenlijk ook Converge, maar ook bands als Touché Amoré en La Dispute. Dat zijn hardcore bands die wat meer  buiten hun genre gaan.

Birds in Row is ook zo’n band waar we eigenlijk allemaal wel naar luisteren. Dat is ook zo’n band die andere invloeden van buiten de hardcore vermengen met hun muziek en dat is ook wel wat ons trekt. We willen geen genre plaat maken, maar we willen op zoek wat er allemaal mogelijk is in de verschillende invloeden.”
Cristiaan: “Ik luister veel Norma Jean, Oathbreaker en Birds in Row maar ik luister ook wel veel Interpol en dan de volgende dag weer metal. Dus echt van alles."

Jullie vinden elkaar dus goed qua inspiratiebronnen en de weg die jullie bewandelen met de band. Wat is naast die link met elkaar het leukste aan muziek maken met elkaar?

Bas: ”Bij ons is dat echt wel het live spelen. Dat is het moment dat alles naar buiten komt. We doen altijd een korte set en geven dan ook altijd alles bij een optreden. Dat is eigenlijk wat het gaaf maakt om in deze band te spelen. Gewoon zoveel mogelijk energie en emotie erin gooien en dan kijken waar het schip strandt.”
Michiel: “Het is voor mij ook het samenkomen van die invloeden en ideeën waar we het net over hadden. En daar maken we dan iets van dat van ons is. Muziek maken is een van de weinige manieren waarop dat kan.”

Dan een vraag van huishoudelijke aard: wat staat er komende tijd allemaal op het programma, behalve het spelen van de finale?

Cristiaan: “Voor de finale spelen we in Groningen in de ORKZ bar, daarna een optreden in Jacks Music Bar in Zwolle.”
Stijn: “We gaan ook de Popronde doen in het najaar. Daar ben ik ook heel erg blij mee.
Cristiaan: Verder zijn we tussendoor dus heel druk met het schrijven van nieuw materiaal. We willen nog een video opnemen.”
Michiel: “Een goede split EP met een andere band opnemen zou ook heel interessant zijn!”

Nu hebben we het over een paar optredens hier en daar, een idee voor een split ep en de Popronde uiteraard, maar als je groter durft te denken: waar willen jullie uiteindelijk naar toe werken met deze band?

Bas: “We willen een hele gave plaat maken waar vanalles van onszelf in zit, dat is een streven. Verder natuurlijk veel spelen en veel land veroveren!”
Cristiaan: “We zijn heel ambitieus. Er van leven uiteindelijk zou het mooiste zijn natuurlijk.”

En dan tóch nog een stapje verder… Waar dromen jullie over?

Michiel: “Dat is eigenlijk nu al gaande met het maken van deze plaat. We leggen de lat al meteen heel hoog en zijn aan het brainstormen en uitzoeken wat er allemaal mogelijk is. Kunnen we de plaat opnemen met bijvoorbeeld Steve Albini (PJ Harvey, Nirvana, red.) en zo zijn er nog wel een aantal producers waar we mee zouden willen werken. Dat zijn dingen waar we naartoe willen werken. Daarnaast zou je kunnen denken aan drie weken touren in Australië, Azië, Amerika.... En natuurlijk steeds grotere festivals spelen. Ik heb nu een aantal keer vanachter de coulissen meegemaakt hoe The Dillinger Escape Plan dat doet en dat wil ik ook absoluut graag zelf.”
 

Vorig jaar stonden Bas en Michiel dus ook met Cosmute in de finale. Wat heeft jullie bewogen om nu weer mee te doen aan de Kleine Prijs van Fryslân, maar dan in deze hoedanigheid?

Bas: “Vorig jaar hadden we hele goede ervaringen met het meedoen. We hadden een te gekke show tijdens de halve finale in Iduna. Nu staan we tijdens de finale dus wéér in Iduna en ik daar verheug ik me wel op.”
Stijn: “In essentie is dat ook gewoon wat het is. Je hebt weer een aantal leuke optredens te pakken. We willen heel veel spelen en met de Kleine Prijs maak je ook nog kans op leuke geldprijzen en shows op toffe festivals zoals ESNS.”

Welnu, het moment supreme: Torrential wordt uitgeroepen als winnaars van de Kleine Prijs van Fryslân. Wat is het eerste dat jullie gaan doen?

Michiel: “Afbouwen.”
Stijn: “Nee man, dat hebben we dan al gedaan!”
Michiel: “O ja, haha.”
Bas: “Ja jee, ik vind het lastig om te zeggen.”
Cristiaan: “Er zal een hoop emotie loskomen, haha.”