Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 16 juni zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Vijf finalisten zullen strijden om de winst in Poppodium Iduna in Drachten. Wie zal eerdere winnaars als The Homesick, Abdomen, Pendants en Katie Koss opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De eerste finalist die we aan je voorstellen is Psychotic Lumberjacks.

Heren! Jullie zijn in de halve finales terechtgekomen door het winnen van de Music Battle 058 afgelopen seizoen. We hebben naar aanleiding daarvan al kennis met jullie mogen maken, maar laten we het nog wat verder uitdiepen. Vertel nog eens een keer: wie zijn jullie?

Chris: “Eh, wij zijn en progressieve metal hardcore band… Nee, grapje… Wij zijn Psychotic Lumberjacks en we maken progressieve garagerock. De band bestaat uit zanger/gitarist Emiel Brinkgreve. Hij is momenteel op vakantie in Ierland lekker biertjes te drinken en kan dus helaas niet aanwezig zijn bij dit interview. Ik ben Chris Wassenaar en ik ben de drummer.
“Mijn naam is Ate Kamsma en ik speel basgitaar.”
“En ik ben Melvin Bemelmans en ik speel keys in deze band.”

Hoe lang zijn jullie al actief in deze hoedanigheid?

Melvin: “De band bestaat anderhalf tot twee jaar, maar we zijn nu een jaar echt actief ook met optreden bezig.”
Ate: “Het eerste jaar was elkaar leren kennen door met elkaar te jammen. Het begon in eerste instantie met Chris en Emiel. Ik ben er bij toeval bijgekomen, omdat we eigenlijk zouden repeteren met Braakbeer waar we alle drie actief in waren. Die dag waren we niet compleet en zeiden ze tegen me: ‘Kom, laten we vage muziek maken’. Dat bleek eigenlijk wel heel erg tof te klinken en hadden we alle drie de overtuiging dat we daar wat mee moesten gaan doen. We besloten dat er nog een vaag iemand bij moest komen die gekke dingen maakte en eh… Melvin is vaag. Dus dat ja...”

Ik heb jullie album geluisterd en het optreden gezien tijdens de halve finale van de Kleine Prijs, uiteraard. Daar laten jullie niet een standaard geluid horen. Er zijn veel freaky dingen te horen. Vertel eens wat meer over jullie sound?

Chris: “Garage is de stijl die we op ons eerste album (Solipsism, red.) hebben gebruikt, gemixt met old school vibe. We proberen er iets nieuws van te maken. Het is allemaal nog wat alternatiever en meer creepy. Ik denk dat we nog steeds proberen ergens naar toe te gaan. We hebben wel heel veel dingen die al echt staan zoals het nummer Candyland. Dat is een nummer dat ik ook altijd heb willen schrijven. De nummers die we nu weer aan het schrijven zijn hebben wat meer heftige synths en samenzang. Dat is misschien wel een kant die we meer op gaan. Het is gewoon een kwestie van schrijven en blijven proberen. Emiel is ook veel met sound bezig en aan het opnemen en experimenteren. Hij laat ook veel aan ons horen wat hij dan weer gemaakt heeft en dan werken we het gezamenlijk uit. Hij heeft laatst nog een paar demo’s opgenomen en dan heeft hij iets heel anders met de drums gedaan. Sound is echt wel het belangrijkste waar we mee bezig zijn.”

Ate: “Een voorbeeld voor mij is Ty Segall. In het nummer Doctor Doctor heeft hij een gigantische distortion en fuzz over zijn stem en niemand kan eigenlijk horen wat hij zingt. Toch klinkt het supertof. Dat soort dingen, zoals experimenteren met zang en hoe we uiteindelijk willen klinken is heel cool om te doen. Alle geluiden die we gebruiken denken we over na om vervolgens er op elke creatieve manier mogelijk iets daarmee te doen.”

Dat de sound belangrijk is, is me duidelijk. Dat valt ook wel meteen op als je jullie muziek luistert. Daarnaast vormen de teksten ook vaak een belangrijk onderdeel van het geheel. Hoeveel is daar bij jullie op van toepassing?

Melvin: “Het zijn niet per se boodschappen die we over willen brengen. De teksten zijn wel vaak psychologisch van aard.”
Ate: “Ja dat, maar vooral dan cynisch, ironisch en sarcastisch. Het zijn soms best wel heftige onderwerpen waar de nummers over gaan. Drugs, depressie… Een van onze nummers heet bijvoorbeeld Heroin Heroine en dat klinkt gewoon heel grappig. Het is één woord met een hele andere betekenis.”
Chris: “Het is ook belangrijk dat we samen een beetje de humor zoeken in de muziek die we maken, ook al is het onderwerp misschien wat duister.”

Jullie hebben de Music Battle 058 gewonnen, daardoor doorgestoten naar de halve finale en dan nu op weg naar de finale. Hebben jullie nog meer op het programma staan komende periode?

Ate: “Binnenkort spelen we op een festival dat georganiseerd wordt onder de noemer Never Ending Orchestra hier in op het plein voor Neushoorn. Dat wordt een volledig D’Drive podium. Verder zijn we nog wat gigs aan het verzamelen. Die zoeken we zelf en soms krijgen we wat aangeboden.”
Chris: “De grootste gig tot nu toe was wel onze albumpresentatie een tijdje geleden hier in Neushoorn. Verder vooral nieuw materiaal schrijven en ons focussen op optreden in vooral Groningen en Friesland.”

Als jullie even mogen dromen hoe ziet de toekomst er dan uit? Wat zou een ultiem doel zijn van de band?

Ate: “Over een paar jaar hopen wel wat nationale bekendheid op te hebben gebouwd. We willen gewoon volle zalen trekken en dat mensen wild enthousiast worden als we het podium opkomen.
Melvin: “We proberen zoveel mogelijk te plannen. We zijn ook al wel wat bezig met een vijf-jaren plan."
Chris: “Uiteindelijk als het steeds groter wordt, moeten we ook gaan kijken naar bijvoorbeeld management. Nu doen we het allemaal zelf, maar vooral om het te leren. We proberen ook veel te netwerken door onze kop te laten zien en van ons te laten horen."

En als je dus echt gaat dromen?

Ate: “Een platencontract met Heavenly Records! En opnemen met Steve Albini (Nirvana, PJ Harvey, Pixies, red.). We zijn gewoon heel benieuwd hoe hij werkt en hoe hij dat geluid voor elkaar krijgt.”
Chris: “Dat zou wel héél vet zijn. Het is voor nu nog wat te hoog gegrepen vrees ik, maar niks is onmogelijk.”
Ate: ”Als ik nog even verder mag dromen dan wil ik heel graag een consistent inkomen hebben met muziek maken en touren door Europa.”

Dan de vraag der vragen: Wat is de belangrijkste reden om mee te doen aan een dergelijke wedstrijd als De Kleine Prijs van Fryslân? Of eigenlijk in jullie geval je inschrijven voor Music Battle 058?

Chris: “Wat ik eerder eigenlijk al zei: we moeten onze kop laten zien en zoveel mogelijk proberen op te treden. We zagen die oproep voor Music Battle 058 en zagen een manier op op het Asterikspodium te staan. Nou, dat leek mij een leuk feestje. En nu stromen we zomaar door naar de finale van De Kleine Prijs.
Ate: “Je wil jezelf gewoon op de kaart zetten. Dat als mensen onze naam op een poster zien dan niet denken: ‘Wie zijn dat?’ maar ‘Ow, te gek! Psychotic Lumberjacks!’.”
Melvin: “Voor mij is het ook het leren kennen van andere bands. Je maakt snel contact en dat is heel leuk.”

Stel nou dat jullie de finale winnen. Wat gaan jullie dan als eerste doen?

In koor en hard lachend: “Zuipen!”
Ate: “Onze regel is dat we van te voren niet drinken als ritmesectie, haha. Dus als we winnen is dat zeker wel iets wat we gaan doen."
Chris: “Echt hoor, als ik al één biertje heb gehad, merk ik toch wel. Maar goed, na het optreden is geen probleem!”