Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 16 juni zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Vijf finalisten zullen strijden om de winst in Iduna. Wie zal eerdere winnaars als The Homesick, Abdomen, Pendants en Katie Koss opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De vijfde en laatste finalist die we aan je voorstellen is Lowland Kid.

Wie zijn jullie en hoe lang spelen jullie al in deze formatie?

Anton Huizenga: Wij zijn Lowland Kid. Floris Venema (drums, backing vocal), Eelke Lok (bas, backing vocal), Ruben van der Wal (lead gitaar, synthesizer, backing vocal) & Anton Huizenga (leadzang, gitaar, piano, saxofoon). Wij maken muziek in deze samenstelling sinds eind 2016.”

Vertel eens wat meer over jullie sound

Anton: “Het is doordachte powerpop. We kunnen soms repetities lang werken aan één drum groove of gitaarriff. Daarnaast hebben drie van ons een opleiding in jazz muziek gehad, dus dat zal zo hier en daar ook de kop op steken.”

Wat vertelt jullie muziek? Is er bijvoorbeeld een bepaald overkoepelend thema?

“Onze muziek heeft (nog) geen overkoepelend thema. Het zou fantastisch zijn als we in de toekomst een heel album over één thema zouden kunnen gaan schrijven, zoals Roger Waters van Pink Floyd. We zijn als band in het componeren nog niet zo ver dat we dat kunnen verwezenlijken.

Momenteel gaan onze nummers vaak over gebeurtenissen die ik als zanger persoonlijk mee heb gemaakt. Zelfmoord van iemand waar je ontzettend veel van houdt, een zware depressie, paniekaanvallen en pesten. Onderwerpen als diep verliefd of ‘on top of the world’ zijn ook zeker aan de orde.”

Door wie of wat worden jullie geïnspireerd en waarom?

Anton: “Onze inspiratie komt uit heel veel dingen. Muzikaal gezien kunnen we ontzettend geïnspireerd raken door funky muziek van bijvoorbeeld Bruno Mars of de superstrakke jazz van Snarky Puppy. Onze ‘roots’ liggen echter bij iets eerdere muziek dan dat. Denk aan bands als Coldplay, Keane, Pink Floyd, Radiohead, Kings of Leon enzovoort. Dat is de muziek waar we gevoelsmatig de meeste verbinding mee hebben.” 

Wat is het leukst aan muziek maken, of aan een band zijn?

Anton: “Het mooiste aan in een band spelen zijn de momenten waarop al het harde werken in de oefenruimte zich uitbetaald op het podium. Die momenten waarop je als band voor het publiek komt te staan, vol overgave de muziek die je zelf geschreven hebt te gehore brengt, de reactie van het publiek krijgt en dat vervolgens op het podium met elkaar kunt ‘vieren’.”

Wat staat er de komende periode op het programma?

Anton: “De komende zomerperiode gaan we hard aan de slag om nieuwe muziek te maken. We willen graag de volgende stap zetten als band, op weg naar de grotere podia en meer bekendheid.”

Wat hopen jullie in de komende jaren te doen en te bereiken?

Anton: “Doorbreken, wereldwijd.”

Als jullie even mochten dromen, wat zou dan het meest ultieme zijn om te mogen doen als band?

Anton: “Naar mijn mening moet je als band niet ‘even’, maar ‘altijd’ dromen. Het enige wat een band met eigen nummers en ambitie kan doen is dromen najagen. En onze ultieme droom is om een mega diepgaand album te mogen maken, zowel muzikaal als qua betekenis, waarmee we de hele wereld over kunnen toeren.”

Waarom doen jullie mee aan de Kleine Prijs?

Anton: “We doen mee aan de Kleine Prijs van Fryslân, omdat het een erg goed podium is voor beginnende artiesten. Het is ontzettend leuk om andere beginnende artiesten te zien spelen, de podia waar je op mag spelen zijn vet en de crew die er omheen bezig is weet wat ze moeten doen. Het is gewoon heel lekker optreden.”

Wat is het eerste dat jullie doen, mochten jullie de finale winnen?

Anton: “Waarschijnlijk zijn we dan in eerste instantie alle vier met stomheid geslagen. Maar zodra we daar overheen zijn gaan we een dik feestje vieren.”