Na zeven voorrondes verspreid in poppodia, jongerencentra en kroegen in de provincie, zijn er in totaal twaalf acts over die strijden voor een plek in de finale van de Kleine Prijs van Fryslân. De tweede halve finale vindt plaats in Het Bolwerk te Sneek. Twee acts gaan er met de finaleplek vandoor, waarbij het voor de overige acts uit deze rondes nog spannend blijft tot na de Pinksterdagen. Er is namelijk ook nog een wildcard te vergeven.

De organisatie van De Kleine Prijs van Fryslân gooit dit jaar een klein beetje het roer om door Neushoorn te selecteren als podium voor één van de halve finales. De tweede halve finale vindt een week later plaats in Het Bolwerk te Sneek, waarna we een maand later neerstrijken in Poppodium Iduna te Drachten voor het eindfeest op 16 juni. Voordat het zover is moeten uiteraard eerst de finalisten bepaald worden. Na lang beraad tijdens de eerste halve finale in Neushoorn werden Lester Blackfield en Lowland Kid doorgestuurd naar de finale. De halve finale in Het Bolwerk gaan twee zeer diverse acts door naar de finale.

Torrential

Met de mannen van Torrential als eerste op het podium voor de tweede halve finale wordt de geluidsman van Het Bolwerk direct op scherp gezet. Het viertal uit Wolvega timmert binnen de hardcore scene al behoorlijk aan de weg. Verwacht je één brok rechttoe recht aan gebeuk, dan word je al snel verrast door interessante thempowisselingen en een breed spectrum aan vocale input van frontman Michiel Mozer.

Esther de Jong

Om de term 'appels en peren' er maar weer eens bij te pakken, staat na het chaotische en oordoppenvereisende Torrential Esther de Jong achter de microfoon. Groter dan dit kan het contrast bijna niet worden. Met de meest breekbare liedjes is Esther de Jong keer op keer in staat je de nekharen overeind te doen staan. Ingetogen, bij vlagen ongemakkelijk en grappig vertolkt zij in alle eenvoud Nederlandstalige pareltjes. 

Braakbeer

Braakbeer wil schoppen, rellen, vloeken en tieren. Stoeptegels vliegen je om de oren en de attitude van frontdame Martjet van der Meeren is niet voor de poes. Op hun Facebookpagina adverteren ze hun muziek als Nederlandstalige pretpunk. Teksten kunnen met een knipoog aangehoord worden en eigenlijk is puberaal lol hebben de hoofdmoot.

Sackback

Met als grote voorbeelden de meesters van de thrashmetal Metallica, Slayer, Megadeth en Anthrax, rammen de jonge mannen van Sackback op zeer entertaining wijze oldskool metal door je strot. Alle standjes, riedeltjes, bewegingen en zelfs instrumentaria ademen clichés die je koppelt aan het genre, maar wat komen ze er goed mee weg!

Blisss

We zien een oude bekende terug op het podium in Het Bolwerk. Blisss ging in 2015 ook al eens de strijd aan voor het prijzenpakket in de finale van De Kleine Prijs van Fryslân. De collega's van Pendants gingen er in dat jaar met de prijs vandoor. Deze avond staat frontman Robin Schingenga in alle ontspannenheid ook nog eens voor een 'thuispubliek', aangezien hij actief is in Het Bolwerk en zijn collega's paraat staan voor de nodige morele ondersteuning.

Psychotic Lumberjacks

Psychotic Lumberjacks is opvallend in zijn soort. Vanaf de eerste tonen is het duidelijk dat we te maken hebben met een club zeer jonge, eigenzinnige muzikanten. De heren zijn tijdens hun studie aan D'drive geevalueerd tot een interessant geheel, waarbij individuele karakters samensmelten en meer dan overtuigend in staat zijn een eigen sound te creeëren, met als basis garage- en dessertrock.

Winnaars

De tweede halve finale in Het Bolwerk leverde twee zeer diverse winnaars op: Esther de Jong en Psychotic Lumberjacks. Zij staan 16 juni sowieso in de finale in Poppodium Iduna. Voor de overgebleven acts is het tot na Pinksteren nagelbijten om te weten te komen of ze een wildcard te pakken hebben.

Esther de Jong

Psychotic Lumberjacks

INFORMATIE

De grote finale van de Kleine Prijs van Friesland vindt plaats op zaterdag 16 juni in Poppodium Iduna. Daar strijden in ieder geval Esther de Jong, Psychotic Lumberjacks, Lester Blackfield en Lowland Kid op de hoofdprijs. Wie de wildcard wint horen we na de Pinksterdagen. De prijs omvat onder andere optredens tijdens Freeze Festival 2018, Eurosconic 2019 en Befrijdingsfestival 2019. Daarnaast is er studiotijd beschikbaar ter waarde van 1500 euro plus 1000 euro voor een video bij July Interactive.