Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 2 juni zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Zes finalisten zullen strijden om de winst in Neushoorn. Wie zal eerdere winnaars als Sväva, The Homesick, Abdomen en Pendants opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De eerste finalist die we aan je voorstellen is SWEETGODANIMALS.

Vertel, wie zijn jullie en waar komen jullie vandaan?

"Wij zijn SWEETGODANIMALS. Een mooi dreampop collectief bestaande uit Stefan Boorsma (zang/gitaar/componist), Johan van der Schaaf (leadgitaar/jazzgitaar), Esker van de Werken (basgitaar) en Mathijs Burgler (drums). We komen allemaal uit "Moordstad" Dokkum. Stefan is opgegroeid in de Weeshuislanden en heeft zijn ouderlijk huis in de nieuwbouwwijk achter de Gamma, Esker woont tegenover de budgetfood, Johan is meer van de Woudweg en Mathijs zijn woonwijk wordt momenteel platgelegd." 

Wat bracht jullie tot elkaar en hoe lang zijn jullie nu bezig?
"Zoals Marlene Dietrich in 1944 al zong: 'Unter den Lenterne In Dokkum'! In onze stamkroeg De Lantaarn hebben we het onder het genot van een paar kouwe kletsers gehad over hoe we vorm zouden geven aan onze band en van start zouden gaan. Met deze viermansformatie zijn we sinds december actief. We hebben nu tien shows gedaan en de opstelling (4-3-3) bevalt ons prima. In 2015 hebben we onze gelijknamige debuut EP uitgebracht. Deze is te beluisteren via o.a. Spotify en Itunes en je zou dus kunnen stellen dat deze viral gaat. In de tussentijd hebben we gewerkt aan onze sound en aan het vormen van onze band. Zo zijn we ook bij deze opstelling gekomen!"

In welk hokje mogen wij jullie muziek stoppen?

"Onze muziek is het beste te omschrijven als dreampop waarin elektronische texturen omarmd en geïmplementeerd worden in instrumentele partijen met een groovende zang en een psychedelisch tintje. Dromerigheid weten we met disco-achtige beats te combineren en te vormen tot een enigmatisch maar tegelijk dansbaar geheel."

Tuurlijk. Duidelijk. Naast de dromerigheid, wat vertelt jullie muziek precies? Is er een bepaald overkoepelend thema?
"Met onze muziek doorbreken we de huidige trend en creëren we een nieuwe stroming. Een overkoepelend thema is de natuur. Dit vanwege haar schoonheid, puurheid en ruigheid. Al deze ingrediënten zitten in onze muziek, maar ook in ons artwork gemaakt door Stefan's zus Daniëlle Boorsma. Maar goed nu even down to earth: De muziek vertelt een eigen verhaal. De songteksten gaan over mijzelf, de onderwerpen verschillen per nummer en Your Mind is gewoon een hit."

Wat is het leukste aan muziek maken of een band zijn? En wat zijn de plannen voor de komende periode?

"In deze vraag kiezen we niet voor 'of' maar voor 'én'. Gezamenlijk met ons collectief vernieuwende muziek maken waarin we onze creativiteit en energie kwijt kunnen. Wij zijn van plan om zoveel mogelijk op te treden, een toer te gaan doen, op festivals te spelen en vooral veel plezier maken! Naast de finale spelen we 27 mei op het Fries Straatfestival en 17 juni op Pigstock in Lemele (Bemmel)! Verder hebben we de agenda van volgend seizoen al in de preorder bij de HEMA. Ook zijn we bezig met het opnemen van onze nieuwe plaat van acht nummers en deze willen wij uitbrengen in 2018 Na de zomer zijn we van plan om de eerste single uit te brengen en daanaast zijn we bezig met een live video. Toekomstplannen zijn er dus genoeg!"

Dat zijn allemaal mooie concrete plannen, maar een gemiddelde band uit Dokkum wil altijd meer, meer, meer... Kom maar op. Waar dromen jullie van?
"We willen vier zetels bemachtigen in de tweede kamer, de volgende dag een album opnemen met DJ Tïesto, vervolgens bij Jim Kerr op de thee en op de terugweg nog even Ziggo Dome meepakken."

 

 

En dan nu natuurlijk de hamvraag: Wat betekent deelname aan de Kleine Prijs voor jullie, en wat hopen jullie eruit te halen?

"Een mooie bedrijfsauto, want de stationcar die we nu hebben wordt eigenlijk te krap om onze spullen te vervoeren. De Kleine Prijs van Fryslân is een goede kans om ons te laten zien en te horen aan een nieuw publiek. We krijgen goede input van zowel publiek als jury. Mochten we winnen dan gaan we het geld investeren in een goede producer voor onze nieuwe plaat."

Wat is het eerste dat jullie doen, mochten jullie de finale winnen?
Met heel Dokkum een afterparty banen in De Lantaarn (uh, hey... Johan, Mathijs en Esker komen jullie ook?!?!?!). Daarna gaan we met z'n allen op vakantie naar een eiland ergens in de Middelandse Zee om bij te komen van onze successen."

Informatie Kleine Prijs van Fryslân

De Kleine Prijs van Fryslân vindt plaats op 2 juni 2017 in Neushoorn. De finalisten van dit jaar zijn: SWEETGODANIMALS, Poets & Addicts, Katie Koss, Fonk, Cosmute en Feral Tides XL. De deuren van de Grote Zaal gaan open om 19.30 uur en de kosten zijn 5 euro (excl. servicekosten). Kaartjes bestel je via de site van Neushoorn of aan de kassa.