Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 2 juni zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Zes finalisten zullen strijden om de winst in Neushoorn. Wie zal eerdere winnaars als Sväva, The Homesick, Abdomen en Pendants opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De derde finalist die we aan je voorstellen is Katie Koss.

Wie zijn jullie en hoe lang spelen jullie al in deze formatie?

"Katie Koss is elektronische pop met poëtische en metaforische teksten uit Heerenveen en omstreken. De band bestaat uit zangeres Katja Poltavets, gitarist Haitze de Vries, toetsenist Danny van Galen, bassist Jelle Brouwer en drummer Jeroen Brattinga. In de huidige samenstelling spelen we inmiddels vier maanden."

Vertel eens wat meer over jullie sound?
"Op dit moment zou je onze muziek in hele uiteenlopende genres kunnen plaatsen binnen de popmuziek; van folk tot elektronische pop. Dat komt voornamelijk door de uiteenlopende muzikale voorkeuren van alle bandleden. Het levert unieke sounds en nummers op die uiteindelijk typisch Katie Koss zijn. Sinds een paar maanden ligt onze focus echt op het experimenteren met elektronische synthesizers en drums. 

Wat hopen jullie in de komende jaren te doen en te bereiken?

"Ons meerjarenplan ziet er waarschijnlijk iets anders uit dan dat van de meeste bands. Katja gaat vanaf september 2017 een jaar studeren in het buitenland. Het is ontzettend jammer dat we dan niet meteen door kunnen knallen. Ook omdat we een hechte groep vrienden zijn. Maar in de tussentijd gaan we veel schrijven en nieuwe ideeën met elkaar uitwisselen. Het plan is om in de zomer van 2018 weer met nieuwe energie het podium op te gaan! We hebben genoeg ambities om naartoe te werken. Intieme theaterzalen spelen en Lowlands..."

Zijn er leuke dingen die de komende maanden op de planning staan?
"We hebben tot begin september nog een aantal optredens staan, waaronder natuurlijk de finale van de Kleine Prijs. Maar ook het Surfana Festival en het Open Air Festival tijdens de KEIweek in Groningen. Daar hebben we ontzettend veel zin in!"

Waarom doen jullie mee aan de Kleine Prijs?

"Voor ons is de Kleine Prijs een hele mooie mogelijkheid om op te treden. We willen zo veel mogelijk spelen om onze nieuwe set eigen te maken. In eerste instantie waren we al ontzettend blij om door te mogen naar de tweede ronde. Dat we nu in de finale mogen spelen op een supergroot podium is een mooie verrassing! Door mee te doen hopen we nieuwe ervaringen op te doen en een paar mooie zomergigs te kunnen regelen."

Wat is het eerste dat jullie doen, mochten jullie de finale winnen?
"Waarschijnlijk een groepsknuffel. En bier drinken!"

Informatie Kleine Prijs van Fryslân

De Kleine Prijs van Fryslân vindt plaats op 2 juni 2017 in Neushoorn. De finalisten van dit jaar zijn: SWEETGODANIMALS, Poets & Addicts, Katie Koss, Fonk, Cosmute en Feral Tides XL. De deuren van de Grote Zaal gaan open om 19.30 uur en de kosten zijn 5 euro (excl. servicekosten). Kaartjes bestel je via de site van Neushoorn of aan de kassa.