Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 2 juni zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Zes finalisten zullen strijden om de winst in Neushoorn. Wie zal eerdere winnaars als Sväva, The Homesick, Abdomen en Pendants opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De vijfde finalist die we aan je voorstellen is FonK.

Jongemannen, wie zijn jullie en hoe lang spelen jullie al samen?

"Wij zijn vrienden die ontdekken wat er allemaal komt kijken bij het zijn van een serieuze band. Jammen en optreden blijft het leukste eraan, maar we houden er vooral van om een hoop te proberen. We staan open voor allerlei stijlen en invloeden en dat kenmerkt ons. We komen bijna allemaal uit Leeuwarden en omstreken en we kennen elkaar van school. We zijn daarentegen niet begonnen als schoolband, voor ons is dit veel serieuzer. De roots gaan terug naar tweeëneenhalf jaar geleden, maar met de huidige bezetting zijn we nog maar een half jaar bezig."

Allerlei stijlen kenmerken jullie muziek. Maar als je dan toch aan iemand uitlegt wat voor muziek jullie maken... wat zeg je dan?
"We zijn een popband die wat meer dramatische en romantische nummers maken, afgewisseld door meer swingende stukken, waar de blazerssectie enorm bij komt kijken. Onze eigen nummers ontwikkelen zich nog heel erg, maar bij bijna al onze nummers ligt de focus op de opbouw. De opbouw van de nummers alleen moet al een verhaal vertellen."

 

Wat voor verhalen zijn dat dan? Hebben de nummers bepaalde thema's?

"Terugkerende thema's zijn frisse moed, maar ook gaan verschillende recente nummers over het onvermogen van mensen om met elkaar te communiceren. Dat eerste willen we graag uitstralen, maar dat laatste levert interessante teksten op!"

Door wie of wat worden jullie geïnspireerd en waarom?
"Ieder van ons heeft net weer wat andere idolen. Chris, de frontman, is bijvoorbeeld in het begin veel geïnspireerd door Jason Mraz. De band als geheel is veel geïnspireerd door onder meer Boy and Bear, Madness, Nick Cave en Will and the People, waar we ook allemaal covers van hebben gespeeld."

Wat is het leukst aan muziek maken, of aan een band zijn?
"Het leukste aan een band zijn is samen kilometers maken. Eenmaal op elkaar ingespeeld boek je alle vooruitgang samen en dat is heel mooi om mee te maken."

Wat staat er de komende periode op het programma en wat hopen jullie in de toekomst te bereiken?

"We proberen onszelf als band op de rails te zetten terwijl we dezelfde voortgang blijven maken. We gaan optredens en opnames serieuzer nemen, en onze naam (die misschien binnenkort gaat veranderen) weerklank geven.

We staan naast de finale van de Kleine Prijs ook in de landelijke finale van Kunstbende. Dit keer willen we winnen, na twee keer naast het podium gevallen te zijn."

Als jullie even mochten dromen, wat zou dan het meest ultieme zijn om te mogen doen als band?
"
Touren! Geluidsman mee, achterban mee en mensen laten glunderen!"

 

 

 

 

 

 

Wat betekent deelname aan de Kleine Prijs voor jullie, en wat hopen jullie eruit te halen?

"We hopen eruit te halen, en hebben dat door de bootcamp al in aanzienlijke mate gedaan, hoe we ons het komende jaar gaan ontwikkelen als band. De Kleine Prijs geeft een enorme kans voor een hoop jonge bands om een portie professionaliteit te ontvangen en voor ons  is dat natuurlijk ontzettend leerzaam."

Wat is het eerste dat jullie doen, mochten jullie de finale winnen?
"Snoeihard juichen."

Informatie Kleine Prijs van Fryslân

De Kleine Prijs van Fryslân vindt plaats op 2 juni 2017 in Neushoorn. De finalisten van dit jaar zijn: SWEETGODANIMALS, Poets & Addicts, Katie Koss, FonK, Cosmute en Feral Tides XL. De deuren van de Grote Zaal gaan open om 19.30 uur en de kosten zijn 5 euro (excl. servicekosten). Kaartjes bestel je via de site van Neushoorn of aan de kassa.