Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 2 juni zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Zes finalisten zullen strijden om de winst in Neushoorn. Wie zal eerdere winnaars als Sväva, The Homesick, Abdomen en Pendants opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De vierde finalist die we aan je voorstellen is Feral Tides XL.

Feral Tides! We kennen jullie nog van vorig jaar. Daar stonden jullie ook in de finale van de Kleine Prijs. En nu? Wat is het verschil met vorig jaar?

"Feral Tides met aanhang: we zullen spelen met blazers, strijkers, extra percussie en visuals. Zodoende doen we mee als Feral Tides XL!"

Behoorlijk wat versterking erbij dus! Hoe omschrijven jullie de muziek die jullie maken?
"Hylkiaanse psychedelische rock, met een vleugje van van alles. Als je goed luistert hoor je invloeden uit ver uit elkaar liggende stylen zoals onder andere jazz en hardrock. Een recensent van 3voor12 dacht zelfs funk te kunnen horen."

Wat voor verhalen zitten er in jullie muziek?
"Pim, onze zanger en tekstschrijver, gebruikt onze muziek vaak als een manier om zijn vele frustraties te uiten, dus op tekstueel vlak vertellen onze nummers vooral verhalen over ongezouten maatschappijkritiek, het realiseren van de communistische heilstaat, maar ook wel over mythische oorden in Zuid-Japan. Daarbij gaan Luuk z'n saxofoonsolo's over de klassenstrijd, terwijl Vincent z'n gitaarpartijen weigeren om een standpunt in te nemen."

Waar uit Friesland komen jullie eigenlijk vandaan?
"We zijn ooit begonnen in ''het hok'' in Wynjewâld (Wijnjewoude). Destijds kwamen we zelf ook allemaal uit die omgeving. Inmiddels is een deel van de band verhuisd, maar Wynjewâld blijft wel onze heilige grond. De frikandellen smaken er ook nog steeds Ok€."

 

Behalve de heilige grond van Wynjewâld en frikandellen... waar halen jullie nog meer inspiratie vandaan?

"Een hele lijst aan artiesten uit zowel het verre verleden als het minder verre heden. Klassiekers zijn natuurlijk Pink Floyd en The Doors, maar we zijn bijvoorbeeld ook erg geïnteresseerd in de huidige psychedelische rockscene in bijvoorbeeld Australië. Denk daarbij aan namen als Pond, Mink Mussel Creek en King Gizzard & The Lizard Wizard. Er gebeurt overigens ook een heleboel leuks in Nederland dat we scherp in de gaten houden; kijk (en luister, vooral) bijvoorbeeld naar bands als The Mysterons, The Grand East, The Flying Trashcans, Bounty Island en ATF Dingo. We proberen ook altijd zoveel mogelijk bandjes live te bekijken, dat is één van onze grotere hobby's."

Feral Tides in de originele vorm bestaat dus al minimaal een jaar aangezien jullie vorig jaar ook in de finale stonden. Maar hoe lang is het nu precies en de huidige XL bezetting? Wanneer is die geboren?

"Op het moment van typen (bij benadering) 1 jaar, 11 maand, 2 weken, 2 dagen, 7 uur, 34 minuten en 27 seconden. Feral Tides XL is wat later tot stand gekomen, naar aanleiding van het Freeze Festival van december vorig jaar. Doe zelf het rekenwerk maar."


 

 

 

 

 

 

Dat zal dan op het moment van typen een maand of zes zijn, plus wat repetitietijd voor aanvang van Freeze Festival. Hoe zijn jullie in eerste instantie bij elkaar gekomen?

"Op verschillende manieren, eigenlijk te veel om op te noemen. Een gezamenlijke middelbare school, via advertenties in obscure muziekblaadjes, via-via, Tinder, de Spar om de hoek, noem maar op. Het is in ieder geval een gezellig clubje geworden!"

Wat is het leukste aan het spelen in een band en wat willen jullie komende jaren bereiken?
"Live spelen, vooral op de grotere podia. Dat is vooral erg tof in de XL-formatie, vinden we zelf, dus we kijken erg uit naar 2 juni. Daarbij vinden sommigen van ons het kennelijk erg leuk om moeilijk lang te prutsen met allerlei vreemde effectpedaaltjes, maar dat kan niet iedereen altijd waarderen (behalve Hylke).

We hadden jarenlang de gezamenlijke aspiratie om eens te spelen tijdens een Zumba-feest, het liefst ergens in Duitsland. Nu die wens toevallig een paar weken geleden in vervulling is gegaan, kwamen we eigenlijk een beetje terecht in een existentiële crisis: wat willen we nu? We zullen wel zien wat er op ons pad komt tijdens en na de Kleine Prijs."

Waar dromen jullie van?
"Dat vergeten we altijd wanneer we wakker worden."

Wat betekent deelname aan de Kleine Prijs voor jullie, en wat hopen jullie eruit te halen?

"Voor ons is het een mooie en gezellige tijd waarbij je kan spelen op toffe plekken, veel leuke mensen ontmoet en over het algemeen gewoon veel memorabele ervaringen op doet. Ook heeft Neushoorn goed gecollectiviseerd bier, dus komt allen!"

Wat is het eerste dat jullie doen, mochten jullie de finale winnen?
"We vrezen dat we ons dan zullen moeten wagen aan Pims goedkope whiskey en sigaren op het balkon van Neushoorn. Als we niet winnen doen we dat ook, trouwens."

Informatie Kleine Prijs van Fryslân

De Kleine Prijs van Fryslân vindt plaats op 2 juni 2017 in Neushoorn. De finalisten van dit jaar zijn: SWEETGODANIMALS, Poets & Addicts, Katie Koss, Fonk, Cosmute en Feral Tides XL. De deuren van de Grote Zaal gaan open om 19.30 uur en de kosten zijn 5 euro (excl. servicekosten). Kaartjes bestel je via de site van Neushoorn of aan de kassa.