Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 2 juni zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Zes finalisten zullen strijden om de winst in Neushoorn. Wie zal eerdere winnaars als Sväva, The Homesick, Abdomen en Pendants opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De zesde en laatste finalist die we aan je voorstellen is Cosmute.

Als laatste finalisten in dit voorstelrondje willen we graag weten wat voor vlees er nog in de kuip zit. Wie zijn jullie en waar kennen jullie elkaar van?

"Cosmute is Michiel Mozer (gitaar/zang), Bas Modderman (bas/toetsen), Armand Niehaus (drums) uit Wolvega. De muziek is een fusie van rock, metal en indie met invloeden van o.a. Mars Volta, Enter Shikari en Tool. Het is geschreven vanuit een thema, gebaseerd op de Cosmos serie uit de jaren tachtig en tevens ondersteund door samples van astronoom Carl Sagan. We zijn al twee jaar bezig met ons debuutalbum, maar staan pas sinds dit jaar op het podium. We kenden elkaar uit andere bands en bij het vormen van het concept voor deze band viel de formatie vrij natuurlijk op zijn plek."

Wat hopen jullie in de komende jaren te doen en te bereiken?
"Heel veel meer spelen in zowel internationale zalen als op festivals, en ons vervolg album uit te brengen. Het uiteindelijke doel is om te kunnen bestaan van onze muziek."

Jullie hebben een paar interessante bands als inspiratiebronnen. Vertel daar eens wat meer over. Waar put je bij die bands vooral inspiratie uit?

"Een hele inspirerende band is the Mars Volta, omdat zij uit gangbare composities durven te stappen en interessante passages en sferen neer zetten binnen een track. Ook Enter Shikari, door de overeenkomstige thematiek van hun laatste plaat en hun pakkende en effectieve combinatie van goede melodieën en harde grooves. De band Tool, vanwege de immense diepgang en muzikaliteit… En dan nog Refused. De grooves van deze technisch hoog begaafde post-hardcore band!"

Zijn er leuke dingen die de komende maanden op de planning staan voor jullie?
"De finale van de Kleine Prijs, hah! Het is een vet podium om onze muziek te mogen presenteren. Ik kan me het concert van The Ocean in Neushoorn nog goed herinneren. Dat klonk groots! Evenals Iduna, waar we de halve finale speelden. We zijn ook erg benieuwd hoe onze plaat wordt ontvangen en hopelijk komen daar veel nieuwe shows uit voort."  

Wat vertelt jullie muziek? Is er bijvoorbeeld een bepaald overkoepelend thema?

"Zeker. Zoals ik net al een beetje vertelde is ons thema/concept vooral afkomstig uit de Cosmos serie uit de jaren tachtig, gepresenteerd door Carl Sagan. We maken met onze plaat een kosmische reis waarin we verschillende planeten en sterren passeren. De gebeurtenissen en de planeten en sterren die we passeren staan symbool voor zowel de geëngageerde relatie tussen mens en natuur, als persoonlijke vraagstukken en dilemma's. Zo beginnen we met Motion I, waarbij we loskomen van de aarde en ongebaande paden inslaan. Een zoektocht naar een eigen identiteit zowel op persoonlijk als muzikaal vlak. Bij Captain Return komen we los van de zwaartekracht, maar ook van onze persoonlijke thuisbasis waar we op kunnen terugvallen en ontspannen. Het fundament is verdwenen. Onderweg naar Motion II weten we een eigen fundament te creëren doordat we de problematiek van een `Distant vantage point` kunnen aanschouwen en het los kunnen koppelen van onszelf. Deze inzichten nemen we mee terug en vormen een kritische noot op onze levensbeschouwing. De onderwerpen worden door samples versterkt."

Wat is het eerste dat jullie doen, mochten jullie de finale winnen?
"Wie weet..."

Informatie Kleine Prijs van Fryslân

De Kleine Prijs van Fryslân vindt plaats op 2 juni 2017 in Neushoorn. De finalisten van dit jaar zijn: SWEETGODANIMALS, Poets & Addicts, Katie Koss, Fonk, Cosmute en Feral Tides XL. De deuren van de Grote Zaal gaan open om 19.30 uur en de kosten zijn 5 euro (excl. servicekosten). Kaartjes bestel je via de site van Neushoorn of aan de kassa.