De 31e editie van de Kleine Prijs van Fryslân vindt voor de tweede maal plaats in Neushoorn, waar het publiek rond half acht de deur platloopt. De organisatie verloopt wat rommelig en lijkt last te hebben van opstartproblemen. Geduld is een schone zaak moet het publiek hebben gedacht, want iedereen staat rustig te wachten met een alcoholische versnapering. Zoals elk jaar staan er zes acts vol enthousiasme klaar. Aan het eind van de avond volgt het verlossende woord, wie wint de Kleine Prijs van Fryslân 2017?

Aftrap met Poets and Addicts

Het loopt dus allemaal een beetje uit en het is al ruim na achten wanneer Ridzert Soeverein de avond opent. Hij geeft aan dat hij niet de bands aankondigt maar dat dat gebeurt door middel van visuals. Soeverein stelt kort even de juryleden voor aan het publiek die bestaat uit Ricardo Jupijn (The Daily Indie), Tineke Hussaarts (Tenfold), Renske de Boer (Mr. Wallace) en Mitchel Quitz (Rock 'n Roll Highschool). Zij mogen hun oordeel vellen over de Friese acts die hun voorgeschoteld worden. Het gaat gelijk lekker los wanneer Tom Schriemer en David Wolgen het podium betreden. Het duo is beter bekend onder de naam Poets & Addicts. Het nummer Devil In Disguise is een lekkere binnenkomer en David Wolgen maakt indruk door tijdens het drummen ook niet verkeerd te zingen. De nummers zijn voor de minimale bezetting redelijk gevarieerd nog en naast de punk/garage sfeer zijn zo nu en dan zelfs doom invloeden te horen. Het geluid staat alleen niet zo luid, waardoor de impact van de muziek iets minder is.

De ruimte in met Cosmute

We blijven nog even in het hardere segment van deze avond, want rock/metal formatie Cosmute afkomstig uit Wolvega maakt als tweede act haar opwachting. Ze beginnen met Motion I, het eerste nummer van hun debuutplaat This Is The First… Een album waarin de heren een kosmische reis maken en daarbij verschillende planeten en sterren passeren. Inspiratiebron Carl Sagan, waar veel geluidssamples van zijn gebruikt is ook nog even te zien op de visuals. In het begin van de set zijn er een aantal technische problemen, waardoor de flow wat weg is. De muziek staat als een huis en knalt er lekker in, al is het enigszins gecompliceerd waardoor het publiek niet direct te springen staat. De jongens spelen vol enthousiasme en overgave en vergeten hierdoor de tijd waardoor het allemaal iets uitloopt.

Dreampop van SWEETGODANIMALS

Dat er uit Dokkum veel talent voortvloeit bewijst dreampop formatie SWEETGODANIMALS. De sound van dit viertal klinkt direct iets commerciëler dan de twee voorgaande acts vanavond. Ze hebben een grote schare aan fans meegenomen want er wordt flink gejoeld en geklapt voor de heren. Zanger Stefan Boorsma is een opvallende verschijning, maar zijn stem is niet heel indrukwekkend en klinkt wat lijzig. Het past echter wel bij de catatonische wave invloeden die de band produceert. Echte gangmaker op het podium is bassist Esker van de Werken, die als een adhd’er het hele podium benut. Muzikaal gezien valt er weinig op aan te merken maar het ontbreekt nog wat aan eigen stijl.

Poets and Addicts

Cosmute

SWEETGODANIMALS

Publiekslieveling Feral Tides XL

Feral Tides is geen onbekende van de Kleine Prijs van Fryslân, zo stonden ze vorig jaar ook al in de finale. Dit jaar zijn ze terug met aanhang: blazers, strijkers, extra percussie en visuals. Het duurt dan ook even voordat de band klaar is met opbouwen. Het podium staat inderdaad vol en de psychedelische sound druipt het publiek in. Het geluid staat niet helemaal lekker afgesteld want van de twee strijkers is niets te horen. Zanger Pim Limburg speelt echt de frontman en heeft zeker geen gebrek aan zelfvertrouwen, hij klinkt indringend en zingt vol overgave. De sfeer die van het podium afkomt is enigszins kil te noemen, de bandleden zijn zo bezig met hun eigen instrumenten waardoor ze weinig aandacht voor elkaar hebben.

De jonge honden van FonK

De jongens van FonK kennen elkaar van de middelbare school, ze zijn dan ook nog piepjong. Zanger Chris heeft een aangename uitstraling en zingt aandoenlijk. De baritonsaxofoon zorgt echt voor een extra laag en klinkt mooi. De nummers zijn behoorlijk vrolijk en de verleiding om te dansen is daarom groot. Het is wel duidelijk dat de band nog wat zoekende is naar een eigen stijl, maar gelukkig hebben ze daar nog alle tijd voor. Wanneer het optreden er op zit verschijnt Ridzert Souverein op het podium want de FonK is de winnaar van de Popsport Award, een prijs voor acts onder de twintig jaar. Een prijs die ze maar al te graag in ontvangst nemen.

Last but not least... Katie Koss

Het begint al behoorlijk laat te worden wanneer de laatste finalist het podium betreedt, Katie Koss. Katie brengt prettig wegluisterende liedjes. Alles staat duidelijk in het teken van haar licht hese zang, rauw rafelrandje erin meegenomen. Katie's aanstekelijke podiumpresentatie - heupwiegend en soms klappend in de handen - draagt veel bij aan de prettig ongedwongen sfeer die om haar liedjes heen hangt. Liedjes die leuke zweverige zwoelheden kennen en meer dan eens luchtig wegswingen. Prima optreden, ook al valt het mogelijk niet binnen je smaakpalet. De sympathie is daar.

Feral Tides XL

FonK

Katie Koss

De winaars

Pendants, winnaar van de editie van vorig jaar, geeft dan nog een overtuigend optreden weg. Tijd dan nu voor de einduitslag! Niet helemaal. Eerst gaan er nog loftuitingen uit naar de individuele prestaties en worden cheques uitgedeeld van 100 euro aan de winnaars van de muzikantenprijzen in de categorien 'zang', 'gitaar', 'basgitaar', 'drums' en 'overig'. Na de uitrijking van de publieksprijs aan Feral Tides XL is dan de definitieve opmaat naar dé winnaar van vanavond: Katie Koss. Lang leve het sympathiegehalte!

De winnaar van de Kleine Prijs van Fryslan: Katie Koss