Seewolf is met 'Wild Winds' winnaar geworden van de Friese Song van het jaar 2018. De lezers van 3VOOR12/Friesland hebben gekozen: de aller eerste Friese Song van het jaar werd een prooi voor het het Friese gitaarrock kwartet Seewolf. De winnaar werd gisteravond bekend gemaakt tijdens het Freeze Festival in Neushoorn te Leeuwarden. In een twee uur durende 'live' show werd afgeteld van #50 naar #1. Bekijk hier de volledige top 50.

01. Seewolf - Wild Winds

Eerder dit jaar stuurde Seewolf ons een muzikale ansichtkaart vanuit Oudebildzijl, Wild Winds. Een acht minuten durend, wijds epos. Nu al een klassieker in de dop. Met een single van acht minuten kun je er vanuit gaan dat je niet dagelijks op de (hedendaagse) radio te beluisteren zult zijn. Want publieksonvriendelijk, maar de lezers van 3VOOR12/Friesland oordeelden anders, zij kozen Wild Winds tot de Friese Song van het jaar.

02. Alex - C'est La Vie (ft. Yanno Prod. Despotez)

Hij is misschien wel de meest verrassende artiest in deze Friese song van het jaar, Alex Karakhanian. De Heerenveense rapper van Armeense komaf miste eerder dit jaar op een haar na de finale van de Kleine Prijs van Fryslan, maar sloeg keihard terug met deze pakkende single C'est La Vie, die hij samen met Yanno opnam, terwijl Despotez voor de productie tekende.

03. The Given Horse - Morgen Stop Ik Echt

Afgelopen zomer bracht het Fries/Groningse duo The Given Horse haar debuutalbum Morgen Stop Ik Echt uit. Na jaren ploeteren en spelen in kroegen en achterzaaltjes willen de heren hun carrière een upgrade geven. Met het album gaan ze de diepte in en is de boodschap iets breder dan 'lang leve de lol'. De fanbase is gebleven, getuige de hoge klassering van de single Morgen Stop Ik Echt, maar het is ook gewoon een prima nummer.

Een van die artiesten waar dit jaar nauwelijks aan te ontkomen was, is YVI. De Friese singer-songwriter die momenteel in Zwolle woont, werd geselecteerd voor Freesonica, het coachings- en professionaliseringstraject van de Popfabryk en maakte onderdeel uit van het Transmission project van datzelfde productiehuis. Daarnaast bracht YVI ook nog eens zijn debuutsingle Hometown uit. Keurig netjes gestationeerd op nummer vier!

De Leeuwarder dreamwave band Jssy gaf dit jaar duidelijk haar visitekaartje af. Met een deelname aan de Popronde en na een optreden tijdens Oerol werd de naamsbekendheid alleen maar groter. Daarnaast bracht de band ook nog een heerlijke laidback single uit, Howling Man. Het nummer eindigde, toch wel verrassend op de vijfde plek van de Friese Song van het Jaar.

Praten is de derde single van The Given Horse die dit jaar uitkwam. Ook deze single is afkomstig van het Nederlandstalige debuutalbum van het duo Morgen Stop Ik Echt. Het nummer Praten gaat gepaard met een mooie video, waarin de dove Vera een glansrol vertolkt.

Een grote frustratie werd omgezet in een nummer... I Don't Like Brussel Sprouts is het eerste track van de plaat Solipsism waarmee Psychotic Lumberjacks dit jaar van zich lieten horen. Een finaleplaats in de Kleine Prijs van Fryslan van dit jaar bevestigt nogmaals dat de heren goed bezig zijn, de hoge klassering in de Friese Song van het Jaar verkiezing, idem!

De heren van Psychotic Lumberjackse kwamen dit jaar met het album Solipsism en leverden daarmee een volwassen debuut af. Twaalf nummers en ruim een uur lang. Een van die nummers is Voodoo Is Slightly Overrated en dat nummer eindigt op de achtste plaats in de Friese Song van het Jaar.

Tijdens Explore The North presenteerde Tolls op glorieuze wijze zijn debuutplaat Blijf je Koel. De plaat staat vol met een eigentijdse mix van prettig in het gehoor liggende akoestische gitaar- en pianomuziek aangevuld met elektronica. Van dat album verscheen deze zomer al de Nederlandstalige single 7 knopen. Met deze single weet Tolls zich te nestelen in de top 10 van de Friese Song van het jaar!

Blijf je koel is het titelnummer van het debuutalbum van de Leeuwarder singersongwriter Daan van Beijeren, die schuil gaat achter de artiestennaam Tolls. Dat Tolls inmiddel een grote fanbase heeft opgebouwd blijkt wel uit de dubbele top 10 notering. Daarnaast levert hij gewoon heel goed werk af!

Nadat de band tweemaal in de final van de Kleine Prijs van Fryslan stond (2016 en 2017) was 2018 eigenlijk wel het jaar van de waarheid voor Feral Tides. Onlangs verscheen de ijzersterke, nieuwe single van de band: Spacedrifter. In 2019 meer nieuw werk?

Esther de Jong stond het afgelopen jaar volop in de schijnwerpers. Behaalde in juni van dit jaar de finale van de Kleine Prijs van Fryslan en deed samen met Tolls een huiskamertour door Nederland. Daarnaast mocht De Jong, naast artiesten als Spinvis, Clean Pete en Janne Schra een bijdrage leveren aan het album Louis Couperus in Transit, een muzikaal eerbetoon aan deze Haagse schrijver. Van die plaat komt het nummer Nutteloze Toeschouwer.

Vorig jaar verscheen Youth Hunt, het debuut album van The Homesick uit Dokkum. Hiermee bleef de band niet onopgemerkt en mochten ze dit voorjaar zelfs spelen op SXSW. En passant verscheen er dit jaar ook nog eens een nieuwe single van het trio, Gucci Gucci. De tweede single van het album, goed voor nummer dertien in de allereerste eerste Friese Song van het Jaar.

BlackboxRed bracht dit jaar haar tweede langspeler uit. Voorafgaande aan de release van die plaat kwam de single Julie uit. Een veelbelovend voorproefje van het ijzersterke album Salt In My Eyes, waarmee het duo de verwachtingen ruimschoots waar wist te maken. Een mooie klassering in de Friese Song van het Jaar is dan ook een terechte beloning!

Thomas Azier kwam deze zomer met de EP S t r a y, de voorloper van het gelijknamige album (maar dan zonder spaties). Een van de prijsnummer op die plaat, die toch al niet dun bezaaid is met fijne nummers, is Echoes. Volgens de kenners zou dit geen hit zijn. Toch eindigt de single op nummer vijftien in de Friese song van het jaar.

Misschien wel de grote onbekende in deze lijst isJelte Posthumus. Terwijl deze, in Groningen woonachtige muzikant én talkshowhost bekender is dan gedacht. Posthumus maakt o.a. deel uit van HoppaH en presenteert hij op OOG Radio het programma Glasnost. Met In Oare Frou verloochent de Friese Tom Waits (zoals hij al ergens werd genoemd) zijn afkomst niet en scoort hij gewoon een hit in de Fries song van het jaar verkiezing.

De tweede single van de EP S t r a y verscheen uiteindelijk ook op het (zo goed als gelijknamige) album. Het is een van de drie noteringen van de getogen Stellingwerver in de Friese song van het jaar. Op het swingende en dansbare Vertigo zijn de invloeden van Aziers bezoek aan Ivoorkust duidelijk hoorbaar.

Joure doet het goed, de scene lijkt bloeiender dan ooit en bands schieten als paddestoelen uit de grond. Dat is dit jaar terug te zien in de Friese song van het jaar. Met maar liefst zes noteringen is het Jouster muzikanten collectief 8501indie uiterst succesvol. Soldier One tekent voor de hoogste notering, met NEON staan zij op een verdienstelijke achtiende plaats.

Het Leeuwarder bluesrock trio Electric Hollers bracht dit jaar haar debuutalbum Rise uit. Een serieus en volwassen debuutalbum voor deze jonge band. Op de plaat louter goede nummers. Een daarvan is These Times, het nummer schopt het geheel terecht tot een keurige negentiende plaats in de Friese song van het jaar 2018.

Nog net binnen de top 20, staat een van Frieslands meest succesvolle bands, The Cool Quest. Tegenwoordig wonend en werkend vanuit Zwolle, maar wel degelijk van Friese komaf. Met de single Goodlife scoorde de band nationaal een hit, en belandde het nummer zomaar op de soundtrack van Hockey Video Game NHL 19.

Ergens halverwege dit jaar verscheen, na een radiostilte van ruim een jaar, een nieuwe single van de Sväva, namelijk Wild. Het uitbrengen van dit nummer ging gepaard met het nieuws dat het ook wel eens de laatste zou kunnen zijn. Wederom gooit een talentvolle Friese band de handdoek in de ring, maar het laat wel een scala aan mooie nummers na. Waaronder deze: het prachtige Wild.

Dunsje van Mosken is een van de drie Friestalige nummers in de Friese song van het jaar. Het vijfkoppig Mosken (uit de 8501Indie stal) bestaat uit muzikanten die hun sporen ruimschoots verdiend hebben in de Friese popscene, met als boegbeelden de markante Bert Steeman (Bruckenbauer) en Sjoerd van Kammen (Fools & Pretenders). Die allebei ook nog eens met hun eigen band een notering in de lijst hebben. Met Mosken scoren ze echter het hoogst.

Vorig jaar bracht Hilbrandt de single Str00b0sk00p uit, toen een potentiele song van het jaar, ware het niet dat deze lijst dit jaar zijn premiere beleeft. Hilbrandt zit echter niet stil, want er wordt volop aan een album gewerkt en halverwege het jaar dropte de band een livevideo van het nummer SBMII. Een veelbelovend voorproefje van het eerdaags te verschijnen album, goed voor de nummer drieentwintig positie.

Eind vorig jaar was daar ineens Woe Blind Birds, een band die voortkwam uit The Future's Dust. Dit jaar bracht het kwintet Woe Blind Birds (in aanloop naar haar debuutplaat) twee singles (+ prachtige video's) uit. Hive was de eerste van de twee. Hiermee maakte de band indruk en eindigde op de vierentwintigste plaats van de Friese song van het jaar.

2018 was een goed jaar voor Abdomen, de band bracht zijn debuutalbum Emetophobia uit en werd door 3VOOR12 landelijk geselecteerd als een van de bands die je moest zien tijdens de Popronde. Daarnaast werden er drie sterke singles uitgebracht, waarvan er twee de Friese song van het jaar eindlijst haalden en Anger Issues op nummer vijfentwintig het meest succesvolle is.

26. BlackboxRed - Too sad to tell you
27. Thomas Azier - Smoke
28. Fools & Pretenders - Left vs Right
29. Bruckenbauer - Door
30. J. Hunter - Faux Pas

31. Willie Darktrousers - In 1 Klap
32. The Wabe - Volatile Ground
33. Jason Carlson - Inside Out
34. Jason Carlson - Karma
35. Jeroen Smalbrugge / William Seen's Transport Music - Different Sky
36. Nachtstroom - One More
37. Broken Brass Ensemble - Spartan
38. Woe Blind Birds - Clouds
39. Nynke Laverman - Seis Oere Thus
40. Broken Brass Ensemble vs Red Snapper - Bermuda (remix)

41. Donnie, Joost - Fierljippen
42. BTMXXX - Bambi Hotel
43. Abdomen - I Had Dreams
44. The Crooked - Coming Down
45. Timo de Jong - I Don’t Need You
46. Jeroen Smalbrugge / William Seen's Transport Music - Time
47. Meindert Talma - Arjan Robben
48. Rabbit Days - Elephant
49. The Cool Quest - Full Throttle
50. My Minds Mind - Aftermath