De redactie van 3VOOR12/Friesland verzamelt voor jou de nieuwste video's en singlereleases van Friese artiesten. Met deze editie een goedgevulde pagina en een afspeellijst met veel nieuwe nummers. Check naast onze eigen afspeellijst 'Van Friese Bodem' met lokale artiesten, ook de lijst '3VOOR12 Lokaal Draait' waarin elke lokaal afdeling van 3VOOR12 artiesten van eigen bodem deelt.

Mundo Park

The Darkest Sun

Zoals we inmiddels gewend zijn krijgen we stipt op de 1e van de maand een nieuwe track van Mundo Park binnen. De vijfde single van het aankomende album MMXXI is genaamd The Darkest Sun. Wat doe je als je je opgesloten voelt in elkaars hart en de sleutel kwijt bent? Trek je de deur achter je dicht, zonder te weten wat voor weer het buiten is? The Darkest Sun is out! Letterlijk en figuurlijk in dit geval.

Noorderlicht

Skinnydippen

De jogens van Noorderlicht hebben speciaal voor 75+1 jaar bevrijdingsdag een nummer geschreven. Daar is Skinnydippen uit voortgekomen. Skinnydippen is volgens het trio de meest ultieme vorm van vrijheid.

The Resurrection

In And Out The haze

Vorige maand bracht the Resurrection  single Pedres Baixes uit. Nu is daar In And Out The Haze, met indrukwekkende clip. De video is gemaakt door Jonathan Sipkema en de muziek geproduceerd door Lake Woozoo
 

LAK

Somewhere Between The Lines

Noise post-punk project LAK (Chris Wassenaar van Psychotic Lumberjacks) heeft op 7 mei zijn eerste single Somewhere Between The Lines uitgebracht. LAK is begonnen met het schrijven in zijn slaapkamer met een akoestische gitaar en een slecht kwalitatieve microfoon. Uiteindelijk is daar de eerste single opgenomen en geproduceerd in een geïsoleerde bunker. Het nummer gaat over hopeloosheid, verdwaald zijn en zelfdestructieve gedachten. Het nummer reflecteert deze emoties met intense vocalen, heftige noise gitaren en drone-achtige synthesizers.

Mosken

Leave Lieve

Leave Lieve is de nieuwe single van het Friestalige ensemble Mosken. Met dit nummer won het gezelschap onlangs de juryprijs tijdens de jongste editie van het Friese liedjes festival ‘Liet’.

Leave Lieve is niet zomaar een niemendalletje; het gaat over de onvoorwaardelijke liefde tussen ouders en kinderen die zich ook (of juist) tijdens moeilijke omstandigheden sterk manifesteert.

Laguna

Human

Stille wateren, diepe gronden. Laguna is een verhalenverteller pur sang. Ze geeft je een inkijk in haar gedachtenkronkels door middel van elektronische beats, mystieke vocalen en poëtische lyrics. Zo start de bio van Laguna, de naam waaronder voormalig Sväva zangeres Bente Hout nieuwe muzikale projecten de wereld in brengt. We spraken met haar over het maakproces van haar eerste single Human en het zoeken naar een nieuwe vorm van artiest zijn, lees het interview hier.

In de Spotifylijst Van Friese Bodem kun je de laatste releases beluisteren van Friese acts. Klik ook eens op de link van 3VOOR12 Lokaal Draait. Elke twee weken wordt de lijst gevuld door de lokaalafdelingen van 3VOOR12, waarbij je ook op die manier weer nieuwe muziek kan ontdekken uit eigen land.