Stille wateren, diepe gronden. Laguna is een verhalenverteller pur sang. Ze geeft je een inkijk in haar gedachtenkronkels door middel van elektronische beats, mystieke vocalen en poëtische lyrics. Zo start de bio van Laguna, de naam waaronder voormalig Sväva zangeres Bente Hout nieuwe muzikale projecten de wereld in brengt. We spreken met haar over het maakproces en het zoeken naar een nieuwe vorm van artiest zijn.

Nadat Sväva stopte in 2018 had Bente Hout al bedacht dat dat niet het einde zou zijn van haar muziekcarrière. Wel heeft ze er lang over nagedacht in welke vorm dit dan door zou kunnen gaan. Na de ervaringen die er al lagen met een band, was er weinig behoefte om nogmaals het muzikale pad in Nederland te bewandelen met wekelijkse bandrepetities, het hopelijk geselecteerd worden voor Popronde en afwachten tot een label je ziet staan. Daaruit kwam een onderzoek naar andere vormen van artiest zijn: “Ik had de behoefte aan een andere manier van artiest zijn waarin ik veel projectmatiger en conceptmatiger werk en dingen maak met een kop en een staart. Op die manier kan ik na zo’n periode weer beginnen aan iets nieuws en ook een bepaalde transitie doormaken, omdat je volledig je artistieke behoeftes kunt volgen. Wanneer je als band binnen een bepaald genre eenmaal je stempel hebt gedrukt is het lastig om daarvan los te weken.”

Hoe ben je die nieuwe weg ingeslagen?

"In 2020 heb ik een projectvoorstel ingediend bij Up North. Via Up North worden jonge cultuurmakers uit het noorden financieël ondersteund en begeleid bij het maak- en ontwikkelingsproces van het ingediende project. Samen met filmmaker Jonathan Sipkema heb ik een audiovisuele filmproductie gemaakt, genaamd Pavel. Ik heb daarvoor de soundtracks en soundscapes in samenwerking met de producers van Lake Woozoo gecomponeerd en ingezongen en heeft Jonathan de film geregiseerd en geproduceerd. Na een aantal optredens heb ik besloten de muziek van Pavel uit te brengen en ik heb gekozen om de openingstrack Human als eerste uit te brengen. Uiteraard is de video gemaakt door Jonathan."

Waar gaat Human over?

"We leven momenteel in een roerige tijd en ik voel me soms overweldigd door hedendaagse wereldvraagstukken. Ik ben constant zoekende naar hoe ik me er tot moet verhouden. Waar ligt de grens tussen je enerzijds verantwoordelijk voelen voor de wereld om je heen en de toekomst ervan, en je anderzijds neerleggen bij bepaalde dingen die je als individu nou eenmaal moeilijk kunt veranderen. Ik kan me soms heel gefrustreerd en nietig voelen, maar je overgeven aan je eigen nietigheid is ook een belangrijk onderdeel van relativeren. In dit nummer probeer ik dat te verwoorden."

Hoe heb je het proces ervaren nu je niet met een band hebt gewerkt?

"Het was sowieso heel anders dan met een band, want ik nam volledig het gedeelte muziek voor mijn rekening en Jonathan Sipkema het gedeelte film. Het was een samenwerking, maar niet met een medemuzikant. Het was apart omdat net toen we de hele financiering rond hadden en alles om de film Pavel  te realiseren, de pandemie voor de deur stond. Daardoor hebben we beide een erg individueel het pad bewandeld. Het filmscript heb ik ingezien om mijn muziek op te baseren en met Jonathan veel gesproken via videocalls, maar toen ik daadwerkelijk beelden te zien kreeg was de film al gemaakt. De insteek was natuurlijk om echt samen een product te maken. We hebben veel contact gehad maar weinig van elkaars proces gezien, heel anders dan wanneer je met een band in een repetitieruimte staat."

Er zijn veel muzikanten betrokken bij dit proces die allemaal iets hebben ingespeeld en vanuit Lake Woozoo is alles geproduceerd, maar met niemand van deze mensen is fysiek contact geweest. “Alle muziek is tot stand gekomen vanuit verschillende woonkamers en studio’s, zonder een fysiek woord te wisselen met iedereen die meewerkte. Dat is sowieso al een raar proces. Omdat er tijdens het proces natuurlijk ook geen mogelijkheid was om naar de filmopnames te komen, kwamen de sporen film en muziek compleet blind bij elkaar. Dus dat was wel een extra leuke spannende factor op het einde, al helemaal als alles dan ook blijkt te kloppen en als puzzelstukjes in elkaar valt.”

Op de vraag waar de naam Laguna vandaan komt is het antwoord: “Die naam zit echt al lang in mijn hoofd, ik vond laatst een mapje uit 2018 waar ik al schetsen onder die naam had ingezet. Soms komt een naam naar je toe. Het moment dat ik zeker wist dat ik Laguna ging gebruiken, was toen Jonathan besloot de film Spaanstalig te maken. Maar natuurlijk zit er ook nog een inhoudelijke betekenis aan de naam, vertelt Bente: "Een lagune is een watervlakte tussen het strand en de zee gelegen. Vaak is een lagune een beetje mysterieus en verstopt. Als ik op reis ben - één van de dingen waar ik veel inspiratie uithaal - dan zijn dit echt mijn favoriete plekken. In de Filipijnen bezocht ik twee jaar geleden bijvoorbeeld een prachtige azuurblauwe lagune omgeven door rotsen. Je moest echt even klauteren en onder wat rotsen door duiken om er te komen, maar dan had je ook wat. De symboliek daarachter past goed bij mij als mens en als artiest."

Lees hier meer over de audiovisuele productie Pavel die Bente samen met Jonathan maakte in het voorjaar van 2020. Bekijk hieronder de video Human van Laguna.