De festivalzomer viel in het water, maar het nieuwe popculturele seizoen start met een paar prachtige zonnige dagen. ST>RT festival, ofwel Start festival, luidde deze nieuwe muzikale periode in. In Neushoorn kon men gratis optredens kijken van lokale artiesten om alvast in de sfeer te komen. Hoe dat was lees je hier.

Gehoord van Unmute Us! ? Joey’s Midnight Club spreekt hier verder niet over, maar het openingsnummer van de band spreekt voor zich. Al direct bij aanvang klapt er zo’n bak herrie in je gezicht, dat je er na zo’n lange tijd van stilte bijna van schrikt. Een mooi moment om je te herinneren hoe tinnitus ook alweer voelt. Wat de avond nog specialer maakt, is dat de eerste ep van de jonge mannen op komst is. Naast hun eerste twee singles ligt er nog meer alternatieve rock met een hees, poppy randje op de luisteraar te wachten. Met veel show en haargezwiep worden deze nummers nu alvast gepresenteerd. Gemist? De heren touren dit jaar mee met de Popronde. Voor wat meer rock in je leven zijn zij binnenkort dus nog op heel wat plekken te vinden.

Joey's Midnight Club

Joey's Midnight Club

Om even bij te komen, kan plaatsgenomen worden bij de kleinschalige, zoete show van Amarens de Boer. Begrijp ons goed, zoet is niet hetzelfde als verlegen of fragiel. De Boer bezingt zowel zachtaardig als gevat haar eigen kijk op de wereld. Bijvoorbeeld over een fascinatie voor  mannen in strakke wielrenpakjes of een enigszins suggestieve ode aan een verkeersregelaar.
De Kleine Prijs winnares komt binnenkort eveneens uit met een nieuwe ep, getiteld: De keuze is reuze. Ongeacht of akoestische  muziek in je straatje ligt of niet, de slimme teksten maken dat je wil blijven luisteren. Wij zijn in elk geval al benieuwd welk fenomeen Amarens binnenkort weer in een ander daglicht zet.

Mocht een cynische tekst je toch echt lekkerder raken in een sneller tempo en met meer volume, dan hoef je enkel een stoeltje te pakken in de grote zaal bij Hands Off. Deze tweekoppige punkband richt haar klacht aan de maatschappij met een vrolijke noot. De up tempo protestmuziek over bijvoorbeeld akelige huisjesmelkers is wel degelijk serieus, maar wordt tegelijkertijd zo gebracht dat ‘fuck your landlord’ meebrullen best gezellig klinkt.

Amarens de Boer

Hands Off

Hands Off

Dat hiphop act Krissie al een aardige fanbase heeft opgebouwd is meteen duidelijk, wanneer blijkt dat er extra stoelen in de kleine zaal moeten worden geplaatst. Krissie maakt het soort rap waarvan je ouders bang zijn dat je het luistert. Geld, vrouwen en een flinke dosis gevloek. Krissie behoudt van begin tot eind het contact met zijn publiek. Het is duidelijk dat hij houdt van een show maken. “Sorry, I was kinda into it” zegt hij, nadat hij over elk stukje van het kleine podium is gesprongen. De muziek van Krissie is zowel rauw als melodieus en aan het gejoel in de zaal te horen is het publiek daar ook wel “into”.

De afsluiter van de avond, indierockformatie Seewolf, was in 2019 niet weg te denken uit het Friese muzieklandschap. Met twee nieuwe nummers zijn ook zij dolblij weer te kunnen spelen. En dit stelt niet teleur. Wat Seewolf neerzet klopt gewoon. De nummers bouwen goed op, de muzikale elementen sluiten bij elkaar aan en de muziek blijft interessant zonder chaotisch te worden. Take it or leave it, lijkt deze rust te zeggen. De mannen doen wat ze doen en zijn daar goed in.

Met deze laatste ijzersterke act sluit Neushoorn het ST>RT festival af. Het popculturele seizoen is geopend. Heb jij al een kaartje voor Neushoorn/Iduna/Het Bolwerk/de Harmonie of andere cultuurplek?

Krissie

Krissie

Seewolf

Seewolf