Ken je dat gevoel? Dat je ergens had moeten zijn op een bepaald moment op een specifieke plek? Ergens waar je in een hele fijne setting muziek van vele genres had kunnen voelen, luisteren en ervaren… Met eindelijk weer eens die overheerlijke Mexican hotdog in je maag, speciaal biertje on the side terwijl je wat rondslentert in Dorp en ontdekt hoe je in een kartonnen tent duurzaam kan kamperen. Het gevoel wordt ons helaas dit jaar wéér niet gegund door een aantal noodlottige gebeurtenissen die verhinderen dat Welcome to The Village de coronaproof-editie van het festival mag opzetten. Maar… er is nog een mooie pleister op de wonden.

Tijdens de corona-editie van 2021 van Welcome to The Village, werd een een marathon radio-uitzending gemaakt met onder andere 3FM dj Vera Simons. Vanaf die ontmoeting dringt de Friese variant van het WTTV-mienskipvirus binnen in de studio’s van het radiostation. Na alle misère die de festivalorganisatie te verwerken kreeg afgelopen twee weken, biedt 3FM dit weekend een aantal therapeutische muzikale uren Welcome to The Village via de ether en digitale kanalen die we tegenwoordig rijk zijn.

“Nog voor de laatste persconferentie hadden we al contact gezocht met 3FM”, vertelt artistiek directeur Eva van Netten. “Vera Simons zou vanaf het terrein twee dagen een programma maken.” Dat feest - en de rest van het festival - ging al niet door vanwege de uitspraak van de rechter dat de verleende vergunning werd geschorst. “We waren al heel erg ver met het vinden van een alternatieve locatie in de binnenstad van Leeuwarden in de driehoek De Markies, Neushoorn en De Harmonie. Helaas bleek na de persconferentie en de aangekondigde maatregelen dat we niet genoeg capaciteit zouden kunnen creëren. Met die anderhalvemeterregel valt er heel veel bruikbare ruimte weg en hadden we niet genoeg plek voor alle alle mensen die een kaartje hadden gekocht.”

Omdat Welcome to The Village het helaas niet moet hebben van een klein clubje ‘buren’, is in dit geval toch de ‘verre vriend’ 3FM de redder van het beetje moraal dat binnen de organisatie nog aanwezig is. “Ik ga samen met Chris Moorman (marketing manager WTTV, red.) zaterdagavond naar de studio in Hilversum. Tijdens het programma Vera On Track en het opvolgende programma Club Cleven gaan we een uitzending maken die in het teken staat van WTTV.

Er gaat een bak vormgeving van het festival mee en daarmee kleden we de studio aan. Eén van onze pachters verzorgt het eten en er komen vier acts optreden. Natuurlijk is het een troostprijs, maar ik vind het ook ergens wel weer passend we dit gaan doen. Het voelt als een logische opvolging van de editie van vorig jaar. Maar goed… We hebben het natuurlijk NUL zien aankomen en hebben dit in twee dagen uitgedacht en opgezet. Het is onvoorstelbaar hoe alles gelopen is.”

In de studio treden op: Chibi Ichigo, The Visual, The Mauskovic Dance Band en WTTV-mascotte Joost van Bellen

Joost van Bellen @ WTTV18

Luister zaterdag 17 juli van 19.00 tot 00.00 uur naar de speciale uitzending die in het teken staat van Welcome to The Village op 3FM.

Wil je een anekdote, herrinnering of een ander mooi verhaal over Welcome to The Village delen in de uitzending? Neem deze dan op en app naar 06-82490708! Houd het kort en krachtig en begin jouw verhaal met je naam, leeftijd en woonplaats. Wie weet hoor je dan jouw verhaal terug live op de radio!