Weet je nog toen we muziek niet alleen hoorden, maar ook konden zien? Ús stadsje, vol bandjes in barren en boetiekjes. Rondreizend festival Popronde geeft beginnende artiesten zo een spotlight en een podium. Door The Rona is de Popronde anno 2020 niet echt een festival te noemen. Dé Popronde was het dan ook niet echt. Wat het wel was? Een voorproefje. Een pre-party voordat we weer hutje mutje mogen moshen en juichen. Op het podium van Neushoorn kijken we met drie acts vooruit naar wat we in hopelijk in de eerste maanden van 2021 weer in het groot gaan beleven.

Hoewel Popronde een uitstalkast van de Nederlandse muziekscene is, mag de Amerikaanse Laura Nygren de avond aftrappen. Met een enorme contrabas naast zich begroet Nygren, onder de noemer Show Pony, de ploeg mensen die vanavond een tafeltje heeft weten te bemachtigen. Het verplichte zitten is voor deze act niet eens een probleem, gezien de liedjes zich goed laten weten als luistermuziek. Wat begint als een mysterieus muziekspel met elektronische loops en dromerig gezang, roept gauw meer vragen op wanneer er herhalende pulserende tonen uit Nygrens laptop slaan. Het strijken van de contrabas verhelpt dit, maar niemand weet of het voorgaande gezoem nou een storing was, een intermezzo of een einde.

De gehele show is voelbaar dat de artieste lang zonder live publiek heeft gespeeld. Nygren heeft een mooie stem, maar haar muziek blijft veelal underwhelming. Vaak lijkt ze weinig verbonden met haar muziek, wat zich uit in weinig beweging en minimale expressie. Zich onderscheidende nummers zijn echter Unsaid, Zoo en First. Het geluid van Nygren heeft hier vele malen meer karakter. Zo nu en dan is het zelfs een beetje vreemd, maar dat is toch het idee van de Popronde; mensen die getalenteerd en origineel zijn, een podium geven.

Show Pony

Show Pony

Show Pony

Als je een vernieuwend geluid zoekt, dan mag je Zoe Reddy aan de knoppen zetten. De producer en zangeres stond vorig jaar al op het experimentele Rewire Festival. En laat dat nou exact in het straatje van Zoe Reddy liggen. Of misschien is er niet eens een straatje, maar eerder een slingerpaadje door een veld vol mogelijkheden. Vanaf de start weet Reddy het publiek te pakken met een verhalende interlude. Met een eclectische mix van elementen uit de hoek van (minimal) techno en house creëert Reddy halverwege haar set een underground sfeertje die je bij het nachtprogramma van een festival tegen zou willen komen. Zelf spreekt ze regelmatig vocals in. Tekst, gilletjes en losse zinnen. Denk hier maar niet teveel over na, want het gros van de tijd snap je toch niet waar het over gaat. In feite moet je hier gewoon voelen. Tegen het einde van haar set vraagt Zoe of ze nog tijd heeft. 'Ja, je hebt nog tijd!’ volgt ergens uit het publiek. We zijn het erover eens dat het op dat moment in Neushoorn goed toeven is.

Zoe Reddy

Zoe Reddy

Zoe Reddy

De presentator deelt de zaal mede dat de laatste act zich graag persoonlijk wil voorstellen. In vlekkeloze witte tenniskleding en verstopt achter een vraagteken, starten Sam Ouwehand en Danique van der Vlugt deze introductie met muziek waarop je direct mee wilt dansen. Vanaf hier laat het Rotterdamse duo Kuzko direct merken dat zij over hun hele act hebben nagedacht (tot een subtiele, vierpotige verwijzing naar gelijknamige Disneyfilm aan toe, naast het drumstel). Met hun gecoördineerde outfits, choreografietjes en rekwisieten zorgt Kuzko ervoor dat ze enorm leuk zijn om naar te kijken. Wie van het speelse geheel niet vrolijk wordt, mag eens aan de slag gaan met zijn emotionele gezondheid. Tenzij je boos wordt, omdat je per se moet zitten en niet mag juichen. Dat begrijpen we best.

Onder begeleiding van aanstekelijke electro-pop zingen Van Der Vlugt en Ouwehand over Chardonnay, Bugatti’s, pillen en status. Hoe besmettelijk het enthousiasme van de Rotterdammers en hun band is, blijkt wanneer bezoekers besluiten dat de stoelzitting groot genoeg is om een paar pasjes op te maken. Heel even kan iedereen proeven van hoe een Kuzko show in een coronavrije tijd zal zijn. Nog uitbundiger, theatraler en interactiever, en natúúrlijk met een aanzien wat deze elite* toebehoort.

Kuzko

Kuzko

Kuzko

GEZIEN

Popronde Pre-Party Leeuwarden met Kuzko + Show Pony + Zoe Reddy
Neushoorn, Leeuwarden
Vrijdag 25 september 2020