Het nieuwe album Tomorrowland van Alex Nieuwland - aka Newland - is al een aantal weken een feit, desalniettemin willen we niet aan dit gegeven voorbij gaan. Het album is de opvolger van de in maart van dit jaar uitgebrachte The Emperor Of Ice Cream en de vijfde op rij binnen vier jaar. De hoge mate van productiviteit is vaker aan bod geweest en dat is dus ook niet verwonderlijk met een release snelheid van een album per jaar, waarvan er nu dus twee in het met corona geteisterde 2020.

Waar haalt iemand die drive vandaan, vraag je je af… De Harlinger geeft aan dat het vooral een inhaalslag betreft zonder writers block na een lange periode geen muziek te hebben gemaakt. De generatie die de Friese Bries in de jaren negentig bewust heeft meegekregen, kent de muzikant vooral als frontman van de formatie The Pretty Green. Rond 1996 komt de boel op muzikaal vlak stil te liggen voor Alex, maar is dus nu in sneltreinvaart de schade aan het inhalen.

Als een soort Friese versie van Dave Grohl speelt de man alle instrumenten in op zijn albums en verzorgt hij vanzelfsprekend ook de vocalen. Een one man band is natuurlijk in vele opzichten ideaal, maar voor een gedegen live show is ondersteuning van een stel muzikanten zeker gewenst. De zoektocht gaat niet van een leien dakje, maar tegen de tijd dat het vierde album The Emperor Of Ice Cream in maart van dit jaar de digitale snelweg opgaat, heeft hij in principe een band om zich heen verzamelt. Drie keer raden wat toen gebeurde… Het coronavirus is op dat moment al enkele weken flink aan het huishouden en het land - of eigenlijk de wereld - gaat op slot. Story of all of our lives, helaas. Schrijf die optredens maar op je buik en hou dan de boel maar eens bij elkaar.

Ondertussen borrelt en bruist het in alle bloedbanen van Alex en komt hij binnen een paar maanden met Tomorrowland op de proppen. Toch wel weer een voordeel van de alleen opererende multi-instrumentalist. Die processen hoeven onder het juk van de maatregelen niet stil te liggen, alleen valt een heel promotieplan wel in duigen en moet hij daarop anticiperen. “Aan de ene kant is dat lastig, maar ik ben het gewend een one man band te zijn. Ik zoek wel steeds meer de samenwerking op, omdat dat leuk is en inspireert. Ik heb nu wel contact met mensen die er meer verstand van hebben promotie en wellicht kunnen zij wat voor mij betekenen”, aldus Alex.

De tracks op de albums hebben vaak een overlap qua inhoud en genre. “Tomorrowland wijkt qua sound af van de voorgaande albums. Er zijn minder gitaren en meer samples en dergelijke verwerkt in de tracks en ik vond deze liedjes qua tekst goed bij elkaar passen.” Wat betreft de thema’s valt Alex snel terug op historisch gebeurtenissen of figuren, met name door zijn studie Geschiedenis. De eerste single van de laatste langspeler - Deinum Dreams - gaat bijvoorbeeld over twee voorvaderen die een scheepswerf in het Friese dorpje bestierden. “De nummers op dit album zijn niet echt meezingers, maar ik hoop dat veel mensen hem gaan luisteren. Een frase uit één van de songs - ‘It’s better to be hated than ignored’ - wel toepasselijk”, geeft hij aan.

Beluister hier het hele album Tomorowland van Newland dat uitgebracht is op 18 september 2020