Met het online muziekplatform 3VOOR12/Friesland is het binnen de redactie - net als bij de Friese muziekscene - een komen en gaan aan talent. De voltallige redactie bestaat uit vrijwilligers die begaan zijn met de Friese muziekscene. De één uit dat door teksten te schrijven, de ander door fotoreportages te maken bij optredens in poppodia of festivals. Daarnaast is er ook een groep van eindredactieleden binnen 3VOOR12/Friesland die zorgen dat de teksten worden geredigeerd en gepubliceerd op de website en social media. Marije Heida heeft sinds medio 2016 als hoofdredacteur van het platform onder andere de processen, samenwerkingen onderling binnen het team en met externe instanties gecoördineerd. Per 1 december 2020 wordt de functie van hoofdredacteur overgenomen door Murel Fijnvandraat.

Marije Heida

Marije: “De meeste mensen die mij kennen als hoofdredacteur van 3VOOR12/Friesland weten niet dat ik dit vrijwillig doe naast mijn werk als hoofd van een laboratorium. Ik ben opgeleid als microbiologisch analist/biotechnoloog en ik run sinds 2006 een laboratoriumdienst voor fecesonderzoek in Leeuwarden. Dat is echt schitterend werk en ik haal daar veel voldoening uit. Buiten het lab begeef ik mij graag in een omgeving waar de trommelvliezen prettig worden gestimuleerd door - vooral live - muziek. Door mij in het voorjaar van 2014 als redacteur aan te melden bij 3VOOR12/Friesland, ben ik een hele nieuwe wereld ingestapt. Tot op heden is dat één van de leukste stappen in mijn leven geweest. In 2016 werd ik samen met Theo van der Veer in de duofunctie van hoofdredacteur het aanspreekpunt/regelmiep van de Friese lokale afdeling en medio 2018 ging ik solo verder. 

Per aankomende 1 december zal ik mijn Facebookstatus veranderen van hoofdredacteur naar eindredacteur 3VOOR12/Friesland. Meerdere redenen doen mij een kleine stap terug doen, waaronder meer tijd voor andere dingen in mijn leven creëren. Als hoofdredacteur sta je namelijk altijd ‘aan’, zoals een Never Mind The Hype-collega - waar ik ook actief ben - dat ooit eens doeltreffend omschreef. Het altijd ‘aan’ staan en lyrisch enthousiast zijn is een zeer positieve karaktereigenschap van mij, maar kan er ook voor zorgen dat ik andere zaken op een derde plek zet.

3VOOR12/Friesland is een omgeving waar mensen kunnen ontdekken, ontplooien en doorgroeien. Mijn schrijfcapaciteiten, zaken regelen, mensen stimuleren en bij elkaar brengen plus zelfvertrouwen opbouwen in mijn kunnen en wie ik ben als persoon heb ik de afgelopen zes jaar zeker ontdekt en ontplooit. Ik heb alleen niet de ambitie om in de culturele sector carrière te maken, omdat ik nou eenmaal een labrat ben. Murel heeft die ambitie wel en in mijn ogen heeft zij ook de potentie om door te groeien in deze sector. Daarom wil ik haar met liefde de kans geven om als hoofdredacteur van 3VOOR12/Friesland te ontdekken wat ze in haar mars heeft en waar zij vooral vreugde en voldoening uithaalt. En omdat ik het té leuk vind bij de club, blijf ik wel werkzaam als eindredacteur.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Murel Fijnvandraat

Murel: "Als het gaat om muziek kan ik wel zeggen dat dit altijd al een grote rol speelt. Als kind moest ik kiezen tussen basketbal of cello, omdat wedstrijden en orkest beide op zaterdag plaatsvonden. Dat ik als 10-jarig kind heb gekozen voor cello, heeft er wel voor gezorgd dat ik mij nu nog steeds in een muzikale wereld bevind.
Ik heb de MBO opleiding onderwijsassistent-muziek afgerond en haal als het goed is dit schooljaar mijn bachelor aan de Academie voor Popcultuur. Deze eerste opleiding heeft er voor gezorgd dat ik per december mag beginnen met werken als onderwijsassistent bij een basisschool. De AVP heeft er op zijn beurt aan meegeholpen dat ik bij 3VOOR12 terecht ben gekomen. Dit mede door een aantal 3VOOR12/Friesland medewerkers waarmee ik op donderdagavond karaoke stond te zingen in Scooters.

Ik ben daarnaast ook in aanraking gekomen met 3VOOR12/Friesland als muzikant. Ik speel nog steeds cello en heb onder andere in de band gespeeld bij TOLLS en samengewerkt met Exitlight Empire. In augustus 2017 ben ik begonnen bij 3VOOR12/Friesland en dat najaar schreef ik mijn eerste teksten tijdens Popronde Leeuwarden. Vanaf dat moment heb ik wel een aantal recensies geschreven, maar ging ook al snel andere redactionele taken uitvoeren. Dit is waarschijnlijk ontstaan omdat ik Heida onder de sneltoets had en wij elkaar vrij veel zagen om buiten de deur te werken met het laptopje, onder het genot van een kop thee.

Vaak wanneer ik een idee opwerp, praat ik daar heel snel overheen en voer ik het negen van de tien keer niet uit. Tenzij ik bij Heida in de buurt ben. Heb je een idee? Voer maar uit, is goed voor je! Deze manier van werken wil ik ook zeker mee nemen als hoofdredacteur. Dit platform is er om in kaart te brengen wat er allemaal gaande is op muzikaal gebied in Friesland. Iedereen die hier een visie op heeft en goede, nieuwe ideeën inbrengt is welkom om dit te delen en vooral ook om uit te voeren. We gaan de site blijven vullen met nieuwe releases, interviews, albumrecensies en zodra het weer kan veel concertrecensies en in-beeld verslagen, om binnen elk segment van de Friese muziekscene een relevant platform te zijn. Stiekem ben ik wel blij dat Heida bij de eindredactie blijft, maar ja... Wie niet? Ik vind het in ieder geval echt top dat ik mezelf hoofdredacteur mag noemen per 1 december. Vanaf die datum ben ik te bereiken als het gaat om 3VOOR12 gerelateerde zaken. Ik heb er zin in!"

Wil jij schrijver of fotograaf worden bij 3VOOR12/Friesland of vind je het leuk om andere redactionele dingen op te pakken zoals bijvoorbeeld het bijhouden van nieuwe muziekreleases en social media? Stuur dan een mailtje naar 3voor12friesland@gmail.com en dan spreken we zo snel mogelijk af. Hoeveel uren je per week bezig bent voor deze vrijwilligersfunctie verschilt enorm, maar een goede toevoeging op je cv is het sowieso. Daarnaast is het de ideale plek om de Friese muziek en culturele scene beter te leren kennen en om je netwerk op te bouwen en/of verder uit te breiden.