Nu de hele culturele wereld op z'n gat ligt door de maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen en onze naasten in de samenleving te beschermen, moeten we het creatieve brein aanspreken om in deze nare situatie toch mooie initiatieven op te zetten. Popfabryk doet al vrij snel na de intelligente lockdown een oproep aan Friese makers in de popcultuur om een idee in te dienen, waarbij het de uitdaging is om alleen of in groepsverband - maar dan zonder fysiek contact - een eindproduct te presenteren. Op de site van 3VOOR12/Friesland worden de eindproducten gepresenteerd en vertellen de deelnemers hoe het idee tot stand is gekomen en de weg naar het resultaat. Nou, krekt sa. Hier is Sytse Sneekweek mei un deuntsje oer Covid-19.

Mien blik op oneindig

Mien naam is Sytse Sneekweek. Ik ben opgroeid in Sneek en haal veel inspiratie voor mien ‘songs’ uut die gouden tijd. Meestal heb ik mien blik op oneindig en struun ik lekker door de straten. Ik voel me dan als een piraat met een skatkaart in mien handen en een papegaai op mien linker skouder, maar dat terzijde. Dat binne van die normale routines, weest wel? Struunen, suup’n, chillen, ga zo maar door!

In tiiden van Covid-19 staat mien wereld efkes stil. En dat vind ik toch wel een bietsje jammer. Ik hou derfan om lekker buut’n te zijn met mien maten oppe struun door ’t centrum van Sneek, of Leeuwarden. Ik had de mazzel dat er nog niet soveel ‘gigs’ iene agenda stonden voor disse zomer. En toch voelde ik me geroepen om ek in deze tijd een ‘track’ te skrijven om de minksen een hart onder de riem te steken.

Daarom dit nummer! Om lekker de zomer mee in te gaan, weest wel? Gewoan een vrolijk deuntsje voor oppe vrijdagmiddag ofzo, tijdens de VRIMIBO (vrijdagmiddagborrel, red.)

 

Ik had het nummer al een tijdje geleden oppe laptop in elkaar geklapt. Maar der moest nog wel ‘t een ‘n ander gebeure. Geen tekst, geen goeie mix, geen clip. Dus ik als een malle iene telefoan en belle mei die jongens van Snoet en Smoel. Of, nou ja, dat ging eigenlijks een bietsje anders. Een fan de Venoaten van Snoet en Smoel kwam met 't briljante idee om in ‘t kader van ThuisLab een ‘song’ te maken met Sytse. Juust in een tijd sonder ‘gigmoney’, kwam dit kluske als geroepen!

Dus ik begon te skrijven. Genoeg inspiratie deze dagen. Thuus een bitsje voor mij uut starend door de straat, der gebeurt nogal eens wat hiero. Laatst nog een arrestatieteam iene straat. Machtig! Ja, daar kik ik wel op. Maar goed, ik dwaal af. De tekst had ik eigenlijks met een uurke of tien wel af. En voor de clip had ik ek wel een mooi idee. Mien act komt uut’e stal van Heksenhamer en wij huure een ruumte iene Westerkerk. Super chill, want daar kon ik mooi efkes een clip skieten in mien eentsje. Ik voelde me een bietsje Lenny Kravitz, alles in mien eentsje speuluh en opnemen ensu.

Dus ja, na een paar weken had ik alles wel oppe rit en nu is hier dan t eindresultaat. Ik hoop dat iedereen ervan geniet en nog efkes volhoudt in disse leipe tijd! Ikzelf blief in ieder geval nog efkes een tijdsje in mien huus, totdat…, nouja… dat weet ik eigenlijks niet. We zien wel!

Groet’n Sytse

ThuisLab is een initiatief van Popfabryk, in samenwerking met 3VOOR12/Friesland. Makers uit de Friese popcultuur mogen een plan indienen en moeten binnen een week een product aanleveren die op onze site wordt gedeeld en waarbij de maker(s) tekst en uitleg geeft over het idee en de voortgang van het project.