In het Co(vid)-writing Project van de Popfabryk en Excite worden drie duo’s, bestaande uit een Friese en een internationale artiest, via Zoom aan elkaar gekoppeld. Ze sparren met elkaar over het coronavirus en de effecten daarvan op hun professionele en persoonlijke leven. Binnen een aantal dagen komen ze samen tot nieuwe muziek. De tweede samenwerking tussen de Friese Wander Kars en de Duitse Andy’s Echo heeft geleid tot niet één, maar twee nieuwe liedjes. Vandaag gaan zowel Sunday als Rolling The Dice in première bij 3VOOR12/Friesland.

Al jaren maakt de Popfabryk onderdeel uit van het Excite netwerk. Een Europees netwerk van muziekorganisaties en festivals, dat ieder jaar talentvolle artiesten en bands uitwisselt. Zo speelde in het verleden dankzij Excite bijvoorbeeld Seewolf op een festival in Finland, JSSY in Spanje, CIEL in Denemarken en Abdomen in Noorwegen. Ook ontvingen Welcome to The Village, Freeze Festival en Explore the North ieder jaar een aantal internationale artiesten op hun festivals.

Wegens het coronavirus kunnen er in 2020 helaas veel minder uitwisselingen gerealiseerd worden. Daarom lanceerde de Popfabryk met het Excite netwerk een nieuw, online project. “Het is natuurlijk hartstikke balen dat er voorlopig geen evenementen mogen plaatsvinden en er daardoor ook veel Excite-festivals zijn afgelast”, zegt projectleider Bente Hout. “Maar alle partners waren het er al snel over eens dat we niet bij de pakken neer wilden gaan zitten. We hebben tijdens videocalls verschillende projecten bedacht die op afstand uitvoerbaar zijn, waaronder dit online co-writing project. We hopen hiermee onze artiesten te laten zien dat ze op andere manieren alsnog productief kunnen zijn, en ook online in hun skills en netwerk kunnen investeren. Wie weet komen er wel samenwerkingen en formats uit voort die ook na de coronacrisis bruikbaar zijn.”

Chai Blaq + NINV: Little Things

De eerste samenwerking in het Co(vid)-writing Project was tussen de Friese Chai Blaq en de Noorse NINV. Over het resultaat, hun liedje Little Things, zeggen zij het volgende: “Ons liedje gaat over hoe klein we zijn, in verhouding tot de natuur in al zijn glorie. Dit is de uitkomst van onze visie op het coronavirus. We hebben geprobeerd te schrijven vanuit verschillende perspectieven, en daar rolde Little Things uit. We hebben gewerkt aan veel verschillende lyrics, melodieën en ritmes. Het eindresultaat past bij onze behoeften als artiesten en brengt onze gevoelens op een mooie manier tot uiting. Daarnaast hopen we ook dat dit liedje een soort meditatiemoment mag opleveren voor luisteraars wiens hoofd misschien vol zit vanwege de huidige situatie. Het zou te gek zijn als meer artiesten zich realiseren dat werken op afstand een heel goede en werkbare optie is en, niet op de laatste plaats, veel minder belastend voor het milieu omdat reizen hierdoor niet nodig is.”

Nina Ugland (boven) en Michelle Samba (onder)

Wander Kars & Andy's Echo: Sunday + Rolling The Dice

De tweede samenwerking in het Co(vid)-writing Project was tussen de Friese Wander Kars en de Duitse Andy’s Echo. Over hun resultaten, de liedjes Sunday en Rolling The Dice, zegt Andy: “Ik was een beetje nerveus voor dit project. Vijf dagen om elkaar te leren kennen, zowel persoonlijk als muzikaal, én om tot nieuwe muziek te komen, leek me erg ambitieus.

Normaal kost het me al meer tijd om in mijn eentje een liedje te kunnen afronden, mede omdat ik de neiging heb om mezelf te verliezen in details. Ik heb ook nog nooit een samenwerking als deze gehad, met iemand op afstand. Uiteindelijk ben ik heel blij met de resultaten, zowel de liedjes als het proces."

Wander (l) en Andy (r)

"Met Wander samenwerken was heel leuk en ik kijk er naar uit om hem een volgende keer écht te ontmoeten, in een café met een biertje, wanneer het kan.”

Wander vult aan: “Na onze eerste kennismaking had ik direct al heel veel zin in onze samenwerking. Ik merkte meteen dat ik veel ruimte en vrijheid zou krijgen om te experimenteren met muziek waarmee ik dat anders niet zo snel zou doen. Andy en ik zijn beiden instrumentalisten die vaak tot nieuwe muziek komen door gewoon te jammen tot iets ‘goed voelt’. Dus in deze context was het best lastig om tot een idee en een sound te komen, zonder fysiek met elkaar in een studio te zijn. We hebben ook verschillende muzikale achtergronden en gebruiken andere software. Al snel besloten we daarom individueel bezig te gaan met een paar schetsen, en daarna pas op uitwisselen over te gaan. Uiteindelijk waren er twee schetsen waar we beiden heel enthousiast over waren en graag verder mee aan de slag wilden gaan. Vandaar dat er nu ook twee eindresultaten liggen, in plaats van één. De samenwerking met Andy was heel relaxed, maar bood mij ook een nieuwe manier om beïnvloed te raken door een andere artiest. De eindresultaten zijn muzikaal gezien niet wat ik normaal zelf maak, maar dat is is ook juist wat dit project leuk en leerzaam maakte.”