Het is inmiddels alweer een jaar of twee geleden dat de spacerockers van Sunborne hun debuut EP Upon The Surface uitgebrachten. Die EP was zwaar beladen vanwege het overlijden van bassist Arjan Koetje. Het kwartet uit Drachten had toentertijd de albumpresentatie op de planken van Poppodium Iduna. Voor het lanceren van Exo Operator kiezen ze op 6 maart jongstleden wederom voor hun thuisbasis Iduna.

De nieuwe plaat van Sunborne telt vijf nummers en klokt net iets onder de 19 minuten. Het artwork van de digipack cd ziet er verzorgd uit. Aan de achterkant staat een getekende verwijzing naar de film The American Astronaut, dat zeer goed past in het ruimte thema. De EP is in eigen beheer uitgebracht.

Albumtitel en openingstrack Exo Operator, lanceert je gelijk met een hoge snelheid in een baan om de aarde. De intensiteit is broeierig, mede ook door de zangpartijen van Otto Lauterjung. Met zijn rauwe schrapende stemgeluid heeft hij het tempo er flink in zitten. Van dit nummer is er ook een professionele videoclip gemaakt in een co-productie met Stichting Friesland Pop. Duidelijk is dat er bij de opener goed naar Monster Magnets Spine Of God is geluisterd.

Productie technisch klinkt de plaat mooi in balans, gitaar en zang liggen goed in de mix, waarbij opvalt dat het drumstel meer op de voorgrond is geplaatst in het totale geluidsbeeld. Muzikale variatie is er zeker te horen op de Exo Operator, zo is het tweede nummer Guru op de punk leest geschoeid met een vleugje rockabilly in het intro. De nummers, die overwegend kort zijn, kennen vrij lange teksten. Daarmee maakt Lauterjung het zich niet altijd even makkelijk, snel opeenvolgende zinsneden dreigen soms te ontsporen. Over de hele breedte bewijst Lauterjung niet voor een gat te vangen te zijn, afgewisseld gebruikt hij (rap-)zang bij Mass Overload en gewone zanglijnen bij Shapeshifter. Naast de videoclip weet Sunborne met Exo Operator een leuke eigen draai te geven het ruimte thema.