Nu de hele culturele wereld op z'n gat ligt door de maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen en onze naasten in de samenleving te beschermen, moeten we het creatieve brein aanspreken om in deze nare situatie toch mooie initiatieven op te zetten. Popfabryk doet al vrij snel na de intelligente lockdown een oproep aan Friese makers in de popcultuur om een idee in te dienen, waarbij het de uitdaging is om alleen of in groepsverband - maar dan zonder fysiek contact - een eindproduct te presenteren. Op de site van 3VOOR12/Friesland worden de eindproducten gepresenteerd en vertellen de deelnemers hoe het idee tot stand is gekomen en de weg naar het resultaat. YVI komt met een serie van vijf liedjes uit, waarvan de sessie wekelijks online komt.

Quarantaine life

Hoewel ik in eerste instantie bang werd van het idee van een virus dat ervoor zorgt dat de hele wereld thuis zit met alle gevolgen van dien, kwam ik er vrij snel achter dat het voor mij persoonlijk ook positieve gevolgen had. 14 april had ik oorspronkelijk de release van mijn EP control gehad. Ik werkte in de horeca, het opnameproces was nog maar half voltooid en we hadden net één single uit kunnen brengen voor de EP release. Daar moest ook nog van alles voor gebeuren. Te veel deadlines in een te korte tijd.

Door corona werd de EP release twee maanden uitgesteld, verloor ik mijn baan, kreeg ik TOZO en had ik ineens voor het eerst in mijn leven een fulltime ‘betaalde’ baan als muzikant. Eigenlijk ben ik sinds de crisis vijf dagen per week aan het werk voor YVI en kan ik alles doen wat ik wil, zonder al te veel stress. Dat gaf me ook de mogelijkheid om mee te doen aan ThuisLab. Ik moest alleen wel vrij laat beginnen met het project, omdat ik tot halverwege mei bijna elke werkdag bezig ben geweest met de EP en de release ervan.

Maar nu is er dan toch het moment dat mijn ThuisLab project het web op mag.

MTV Cribs

In eerste instantie was het idee: ik neem een solo EP op die misschien zo goed uitpakt, dat ik deze kan gaan verkopen. Hartstikke tactisch en praktisch, maar niet zo origineel. Paul stelde als voorwaarde: akkoord, maar dan wel met beeldmateriaal erbij dat we op YouTube kunnen releasen. Oke Paul. Toen ik echter headspace kreeg om nog eens na te denken over het project, bedacht ik me dat het veel leuker zou zijn om de ‘quarantaine’ meer te benadrukken. Het nieuwe concept: de kijker het idee geven alsof diegene in mijn quarantaine zone naar mij aan het luisteren is. Alsof ik een huiskamerconcert geef voor een iemand. Elke keer in een ‘andere kamer’. Mijn studentenkamer heeft natuurlijk maar één kamer en een douche/toilet, dus heb ik mezelf uitgedaagd om vijf totaal verschillende settings in die studentenkamer te zoeken. Welcome To My Dorm Tour is dus eigenlijk een muzikale, zeer magere variant van MTV Cribs.

Het proces

Om de huiskamersfeer en de concertbeleving te benaderen, heb ik alles met 1 microfoon in 1 take opgenomen. De microfoon stond steeds op de afstand waarop een luisteraar dan ongeveer zou hebben gezeten (minimaal 1,5 meter natuurlijk, luisteren is dus gewoon corona proof). Omdat we met YVI ons album en de EP zelf hebben opgenomen, red ik me inmiddels aardig met audio opnames. Video opnames daarentegen was een hele nieuwe wereld. Jan Martien Dekker leende me zijn camera (nogmaals thanks, bro) en vertelde me dat ik niet aan de instellingen moest zitten, behalve dat het diafragma (toch?) steeds rond de 0,0 moest zitten. Best makkelijk.

Maar een mooie angle vinden... ik ben uren bezig geweest met de camera neerzetten. Hoewel dit soms echt gigantisch mierenneukerig werk was, heb ik er wel ontzettend van genoten. Omdat ik nog heel weinig weet van beeld en video, was alles super inspirerend en kon ik me creatief helemaal uitleven.

Bewegende achtergronden, net langs de kruidenpotjes in mijn keuken filmen voor een mooi scherpte/diepte shot en een soort stilleven proberen te creëren. Het voordeel van mijn concept en de regels die ik had opgesteld, was dat als ik de boel eenmaal had staan, het zomaar klaar was: één take. Alleen bij de onder de douche scène heb ik een tweede take opgenomen, omdat ik door de op-de-kop-gezette prullenbak heen zakte (beeld heb ik - sorry - verwijderd, maar de audio is er nog). Tijdens het bewerken van de audio kwam ik er helaas wel achter dat mijn kamer echt heel lelijk klinkt. Ik heb ontzettend veel lelijke resonanties (nerdtalk) moeten weghalen, omdat het de luisterervaring echt minder fijn maakte. Tijdens het bewerken van de video, bedacht ik me dat ik het wel leuk vond om aan het einde van de sessie tegen de kijker te praten. Maar dan dus in de vorm van visuele tekst. Als een soort guided tour.

Het resultaat

Dat heeft al met al geresulteerd in vijf live sessies vanuit mijn studentenkamer in vijf verschillende settings: 
- The Office
- The Bedroom
- The Shower
- The Gameroom
- The Kitchen

Een muzikale tour door mijn studentenkamer: luisteren naar muziek alsof ik net een liedje af heb geschreven en jou vraag langs te komen, waarna ik het kersverse liedje voor je speel en vraag of het wat is.

Welcome To My Dorm Tour - THE KITCHEN: Not Over You

ThuisLab is een initiatief van Popfabryk, in samenwerking met 3VOOR12/Friesland. Makers uit de Friese popcultuur mogen een plan indienen en moeten binnen een week een product aanleveren die op onze site wordt gedeeld en waarbij de maker(s) tekst en uitleg geeft over het idee en de voortgang van het project.