Na maanden stilzitten is Friesland wel weer toe aan een lekkere portie livemuziek in een popzaal op iets vollere sterkte dan we tot nu toe na de lockdown gewend zijn.. Om poppodia en artiesten te steunen, staat NPO 3FM in juli een maand lang in het teken van live muziek. Dat wordt tot uiting gebracht door een een tour te organiseren langs twaalf concertzalen in Nederland, één in elke provincie. Het 3FM festijn strijkt voor de Friese editie neer in het Leeuwarder Neushoorn en presenteren The Cool Quest en Altin Gün.

Bij binnenkomst zijn er duidelijke instructies om iedereen een veilige en vooral fijne avond te kunnen bezorgen. In De Grote Zaal staan tafeltjes met elk Twee stoelen, allemaal (natuurlijk) op anderhalve meter afstand. Toch is deze fysieke afstand niet te voelen: de zaal voelt sfeervol aan, met kaarsjes op tafel en een persoonlijk bericht van programmamanager Wietze Meetsma: “Hoi! Te gek dat je er bent, na een hele lange periode van afwezigheid kunnen we vanavond eindelijk weer eens live. Nog steeds niet voor de volle honderd procent, maar we waarderen het enorm dat jij er bent. Zonder publiek is het stil in Neushoorn…”. Het is een lief, persoonlijk en vooral warm welkom.

The Cool Quest is - zoals waarschijnlijk wel bekend bij de meesten onder ons - een Zwolse band met Friese roots en zij voorzien het publiek van de eerste geluidstrillingen via de speakers. De band is met hun aanstekelijke funky pop en een vleugje hiphop, de ideale act om tijdens een festival van te genieten met een biertje in de hand. Door de omstandigheden zijn we genoodzaakt de muziek tot ons te nemen al zittend aan een tafeltje, in plaats van de (groene) festivalweide. Frontman Vincent Bergsma zet de reeds uitgebrachte single Punisher in. De band heeft al veel shows op hun naam staan en komt zelfverzekerd over. Door de podiumopstelling is elk bandlid goed zichtbaar en zorgt het ervoor dat iedereen even je aandacht krijgt.  Tijdens het tweede nummer Running, met invloeden van het nummer Runnin’ van The Pharcyde in het refrein, komt de band wat los. The Cool Quest heeft sinds februari niet meer live op kunnen treden en heeft er zichtbaar zin in en neemt de zaal mee in hun enthousiasme. Een cover van Freddie Scott met You Got What I Need wordt voorzien van een overheerlijk sausje van The Cool Quest. De stem van Vincent Bergsma maakt het nummer wat meer hiphop en dat past hem als een handschoen. Vincent sluit af met een kort interview:  “Die stoeltjes, ah joh, dat is gezellig. Een goeie vibe! Met de nieuwe maatregelen zijn er weer meer dingen mogelijk. We zijn klaar om te knallen straks!.”

Na een korte pauze is het aan de Amsterdamse Altin Gün, met hun Turks psychedelische muziek om de vibe weer op te pakken. Met grotendeels Turkse covers uit de jaren zestig en zeventig, is de band eerder al genomineerd voor een Grammy Award en stonden ze  dit jaar op de agenda van het grote Amerikaanse festival Coachella. Deze grote namen brengen natuurlijk ook verwachtingen met zich mee: weet de band de nummers net zo energiek over te brengen als wordt verwacht?

Erdinç Ecevit Yıldız introduceert het nummer Vay Dundya met drie luide hijgen. Door de sound van de Saz in combinatie met percussie zet Altin Gün gelijk de toon. Je waant je in de Turkse jaren zeventig, wat met name bewerkstelligd wordt door de sound van  Merve Daşdemir op de synthesizer. De band moet nog even inkomen, maar het verschil tussen een dansende zaal met mensen en een zittende menigte is natuurlijk ook groot. 

Tijdens Anlatmam Derdimi vindt de band hun draai en wordt het  optreden wat speelser en ook Merve en Erdinç lijken te genieten. Helaas verzwakt dat gevoel gedurende het optreden door de weer statisch geworden houding van Erdinç.Het lijkt wel alsof Altin Gün er niet helemaal bij is: het optreden voelt afwezig, er is vrijwel geen interactie met het publiek en de energie is ver te zoeken. De ruggen van Erdinç en Merve zijn vaker zichtbaar dan hun gezichten.  Er worden alleen nummers gespeeld van hun meest recente album Gece. Het is teleurstellend, vooral omdat de nummers van hun eerste plaat On zo opwekkend en dansbaar zijn. 

Bij het vertrek van het podium is er geen glimlach, geen korte wuif, alleen een heel zachte en snelle ‘dank je’. Terugkomen voor een toegift zit er niet in en de avond - die met The Cool Quest zo enthousiast op gang komt - is ten einde, Altin Gün laat de aanwezigen in de zaal voelbaar verbouwereerd achter. 

Zo’n ‘anderhalvemetershow’ is natuurlijk even wennen. Je wil dansen op de muziek en lekker tussen de mensen staan en voor muzikanten is het vreemd om onder deze omstandigheden een sfeer neer te zetten, of om je publiek te peilen. De insteek van Neushoorn zorgt ervoor dat ondanks de restricties de ambiance goed is, de instructies duidelijk en het personeel uiterst vriendelijk. Neushoorn mag zichzelf meer dan een schouderklopje geven om in deze vreemde tijden, toch zoiets knus en gemoedelijks neer te zetten. 

Gezien: The Cool Quest + Altin Gün

Waar: Neushoorn, Leeuwarden

Wanneer: Donderdag 17 juli 2020

Het concert is terug te kijken via de facebook van 3FM, klik hier voor de link.