Van 7 tot en met 15 februari neemt Podium Asteriks het café van Neushoorn over en we zitten dus nu midden in die week van de take over. Café De Backstage is voor de gelegenheid omgedoopt tot café De Stroper. Deze week kun je er verschillende activiteiten bezoeken. Afgelopen vrijdag was de officiële opening van het café met optredens van Raderkraft en Karel. Met een aankleding van maskers, planten en dierenprints is de ruimte omgetoverd tot een heuse urban jungle en er hangt een goede sfeer. Na een strooptocht vinden we Karel diep in het woud als hoofdact, terwijl de tocht wordt ingeleid door Raderkraft.

Gewapend met synthesizers begint Raderkraft aan zijn set. De man achter de eenmansact is producer Willem Stinissen uit Amsterdam. Met zijn synths en new wave invloeden neemt hij je mee naar het Duitsland van begin jaren tachtig. In 2019 brengt hij de EP’s Keine Richtung en Smart Control uit en treedt hij op tijdens de Popronde. De set van Raderkraft gaat van duister naar catchy en van ietwat monotoon naar spannend. Ondanks de ontbrekende interactie met het publiek wordt er volop gedanst op de muziek van Raderkraft. Als finalestuk in zijn set tovert hij de track De Witte Streep uit synthesizers en met een tekst over de keerzijde van cocaïne, krijg je voor een moment een kijkje in het hoofd van Stinissen.

 

Raderkraft

Karel

Na een korte pauze begint de act waar menig bezoeker nieuwsgierig naar is. Karel groeit in 2018 uit tot dé Popronde-sensatie en staat in 2019 op festivals als Grasnapolsky, Oerol en Wildeburg. In datzelfde jaar brengt hij ook zijn EP The Work uit, dat vol staat met synthesizer popliedjes. Live speelt hij de muziek af vanaf zijn iPhone en zingt daar vervolgens overheen. Hierdoor legt Karel de focus volledig op zijn hartstochtelijke live-performance. Karel doet alles net iets anders en dat is verhelderend. Muzikaal gezien mag zijn optreden dan niet heel sterk zijn, maar de man is authentiek. Door zijn oprechte dansbewegingen, interactie met het publiek en praatjes leer je Karel beter kennen.

Vanavond is wederom duidelijk geworden dat een dergelijke muziekprogrammering goed werkt in De Backstage. Café de Stroper biedt een goed alternatief op het bestaande uitgaansleven in Leeuwarden. We kunnen garanderen dat tijdens de eerste jacht van Podium Asteriks geen dieren letsel zijn toegebracht tijdens de optredens van Karel en Raderkraft.

 

GEZIEN

Karel + Raderkraft
Podium Asteriks in De Backstage - Café De Stroper, Leeuwarden
Vrijdag 7 februari 2020